DRY (Nem alma) Modu: Nem alma modunda klimanızın fanı düşük hız ile çalışır, havadaki su buharı çekilerek kuru havanın dışarı atılması sayesinde nemin azalmasını sağlar. Bu sayede hissedilen sıcaklığın azalması mümkün olmaktadır. Nem alma bir soğutma değil, soğutmaya yardımcı olacak bir fonksiyondur.
Günhan Erdem, klimanın çalıştığı ortamlarda nemin azaldığını, bu durumun ağız ve burnun kuruyup tahriş olmasına neden olduğunu belirtti. Prof. Dr. Erdem, "Ortamın neminin kurutulmaması için klimaların nem alma fonksiyonları çalıştırılmamalı veya klimanın çalıştığı ortamda açık bir kapta su bulundurulmalıdır" dedi.
Klimanızı nem alma modunda çalıştırırsanız hem daha az enerji tüketirsiniz hem de ortamın nemini azalttığınız için konfor koşullarınızı iyileştirirsiniz. Güneş ışınlarının ortamınıza girmesini engelleyerek klimanızın fazla çalışmasının önüne geçebilir ve tasarruf edebilirsiniz.
Kış aylarında ise genelde klimadaki Heat modu tavsiye ediliyor. Nem Oranı: Özellikle kış aylarında kalorifer, soba ya da elektrikli ısıtıcıların kullanılması ile nem ihtiyacı artabiliyor. Yaz aylarında ise nem oranı ciddi ölçüde artabildiği için klimaların nem alma modu önemli bir işlev görebiliyor.
Klimayı fan modunda kullanmak, bazı durumlarda yeterli soğutma sağlarken elektrik maliyetlerinin bir kısmını düşürebilir.
İlgili 26 soru bulundu
DRY (Nem alma) Modu:
Nem alma modunda klimanızın fanı düşük hız ile çalışır, havadaki su buharı çekilerek kuru havanın dışarı atılması sayesinde nemin azalmasını sağlar. Bu sayede hissedilen sıcaklığın azalması mümkün olmaktadır. Nem alma bir soğutma değil, soğutmaya yardımcı olacak bir fonksiyondur.
Klima soğutma ayarını, sıcaklık ayarına benzer şekilde “MODE” düğmesine basarak yapabilirsiniz. Bu ayarda klima kumandası göstergesi “kar simgesi” ne gelmelidir. Böylece klima soğuk hava üflemeye başlar. Yaz mevsiminde klima kullanmak isteyenler soğutma ayarını tercih etmelidir.
Nem alma için kullanılan cihazlar ortamda bulunan havayı çiğleştirerek soğutur ve havada bulunan nemi yoğunlaştırarak çeker. Bu fiziksel prensibe göre çalışan nem alma cihazları soğutmalı nem alma cihazı olarak adlandırılır.
Uygun sıcaklık seçilmemiş olabilir, soğutma konumuna alın. Hızlı soğutma özelliğini seçerek kullanmayı deneyin. Çözülmezse filtreleri kirli olabilir temizleyin. Klimanız hâlâ soğutma yapmıyorsa dış ünitesinin (motoru) teras gibi uzun süre güneş gören bir yerde konumlanmış olup olmadığını kontrol edin.
Kışın klima sıcaklık derecesi 23 – 24 dereceyi aşmamalıdır. Klimanın sıcaklığını düşürürken her bir derecenin elektrik tüketimini %10 artırdığını unutmamanız gerekir. Klimanın üfleme hızını gereğinden yüksek tutmayarak da harcanan enerjiden tasarruf edebilirsiniz.
Elektronik termostat ile sıcaklığı kontrol etmek, verimi %30 civarında arttırarak tasarruf sağlar. Klimanın kullanıldığı ortamın izolasyonu iyi yapılmalıdır, kapı ve pencereler kapalı tutulmalıdır. Klimanızı uzun süre kullanmayı düşünmüyorsanız devre kesiciyi kapatmalısınız.
A sınıfı kullanın: İklimlendirme cihazlarında en verimli olan A'dan en az verimli olan G'ye enerji verimliliğini gösteren sınıf etiketleri vardır. A sınıfı enerji tüketimi yapan bir klima yerine A++ sınıfı enerji tüketimi yapan bir klima kullanırsanız yılda yaklaşık 145 TL tasarruf etmiş olursunuz.
Nem alma modunda kompresör üst frekans yani daha yüksek güçte çalıştırılır ve bu durum da temelde daha yüksek gç tüketilmesine neden olur çünkü nemi alıp dışarı atabilmesi için yoğuşma yapabilmesi, bunun için de eşanjörü normalden çok daha fazla soğutması gerekir ki bu şekilde hava eşanjör içerisinden geçerken aşırı ...
Havadaki bir litre suyun yoğuşmasını sağlamak için, ortalama bir Peltier nem alma cihazının normalde yaklaşık 2.400 Watt elektrik harcaması gerekir!
Kullanım sıklığının ve oranlarının arttığı yaz günlerinde klima sıcaklık değerini 23–26°C derece aralığına ayarlayabilirsiniz. Kışın klima sıcaklık ayarı kaç olmalıdır sorusunun cevabı ise 20-24°C aralığıdır.
Damla işareti, nem alma modunun sembolüdür.
Aracınızın kliması soğuk üflemiyorsa bunun nedeni çeşitli sorunlar olabilir. En yaygın neden, yeniden doldurulması veya değiştirilmesi gereken soğutucu eksikliğidir. Diğer olası nedenler arasında arızalı bir soğutma fanı, tıkalı bir kabin hava filtresi ile ilgili bir sorun yer alır.
Klima gazı bitik veya düşük seviyedeyse havalandırma deliklerinden soğuk hava gelmez. Gelen hava normal oda sıcaklığındadır. Düzgün çalışan bir A/C sistemi soğuk hava üflemelidir. Gelen hava oda sıcaklığında ise klima gazı bitiktir ve yeniden doldurulması gerekir.
Öyle ki evoparatörden çıkarken gaz halde olması gereken klima gazı, tamamen gaz haline geçemeden çıkar. Klima gazı eksik olduğundaki gibi, yine tam olarak faz değiştiremeyen klima gazı (sıvıdan gaza), ortamdan yeterince ısı çekemez yani klima yeteri kadar soğutmaz.
NEM ALMA CİHAZLARI. Nem alma cihazları havuz , SPA ların yanında yerden ısıtma-serinletme sistemleri için gerekli bir konfor ürünüdür. Yerden serinletmede genellikle 18 C altındaki yüzey sıcaklıklarında yoğuşma oluşur. Bu yoğuşma içerdeki nemle ilintili olup nem alındığında yoğuşma oluşmamaktadır.
Oda sıcaklığını oluşan yüksek derecelerdeki nem oranları yüzünden oluşan pas ve küften kurtulmak için kullanılan cihazların, gereğinden fazla kullanılması insan sağlığına zarar verebilir.
Ter vücuttan ısı alarak buharlaşırken vücudun soğumasına yardım eder. Eğer ortamdaki nem oranı yüksekse buharlaşma daha yavaştır. Bu nedenle nem oranındaki artış vücudun terlemeyle ısı kaybetmesini, dolayısıyla soğumasını engeller.
Mekanın özelliklerine göre klima 18 derecede de soğutabilir, 22 derecede de. Bu nedenle klima kaç derecede soğutur sorunuza kesin bir cevap veremeyiz. Ancak en düşük sıcaklık değerine getirerek sağlıksız bir soğutma yaratmamanızı önerebiliriz.
Klimanın bulunduğu ortamdaki sıcak havayı içeri çekiyor ve akışı düzenleyen bir genleşme valfinden geçiriyor. Genleşme sonrasında hava klima evaporatörüne sıvı buhar karışımı olarak giriyor. Evaporatörde bulunan soğutucu akışkan ısıyı alarak arkasında bulunan fan ile ortama geri veriyor.
Yazın uyurken klimanızın ayarını dışarıdaki hava koşullarına göre ayarlamanız önem arz eder. Yaz aylarında klima derecelerinin genellikle dışarıdaki sıcaklık değerinden 7-8 derece daha az olması tavsiye edilir. Örneğin 30 derecelik bir sıcaklıkta uyku halindeyken klimanın derecesinin 23 civarına sabitlenmesi önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri