Karbonat ve Sirke: Anne keklerinin ve kurabiyelerinin pofuduk olmasını sağlayan karbonat, aynı zamanda yumurta yerine de kullanılabiliyor. Ancak bunun için karbonatın yanına bir de sirke eklemeniz gerekiyor. Bir yemek kaşığı beyaz sirke ile bir tatlı kaşığı karbonat karışımı, bir yumurtaya denk geliyor.
Ya evde yumurta kalmamışsa?! Biraz yoğurdu bir yemek kaşığı yağla karıştırıp sürün, güzel bir renk oluştuğunu göreceksiniz. Pastaların daha gevrek olması için, tatlı veya tuzlu fark etmez, hamurun içine bir çay kaşığı tuz atın. Tuzu naylon poşetinden çıkartıp, koyu renkli cam kavanozda serin bir ortamda saklayın.
Vegan yumurta, yumurta yerine tüketilebilecek olan bitkisel bazlı kaynakları ifade eder. Örneğin yumurta ikamesi olarak en çok keten tohumu, chia tohumu, tofu, nohut suyu, ezilmiş muz, elma sosu gibi gıdalar kullanılmaktadır.
Böreğin iyi kızarması için, üzerine yumurta sürülür. Evde yumurta kalmamışsa, biraz yoğurdu 1 yemek kaşığı yağla karıştırıp sürün, güzel bir renk olduğunu göreceksiniz.
İlgili 16 soru bulundu
Böreklerinizin kurumaması için kullanacağınız ilk malzeme süt olmalı. Oda sıcaklığındaki sütü yufkalarınızın ya da milföy hamurlarınızın arasına sürebilirsiniz. Yağ sürmek de böreklerinize hem lezzet katacaktır hem de pişerken kurumamalarına yardımcı olacaktır.
Yumurta kullanmadan hazırlayabileceğiniz börekleri çeşitlendirme konusunda sınırınız hayal gücünüz aslında. Hem iç harcında yapacağınız farklılıklarla hem de dokusunda yakalayacağınız benzersiz kıvamla tarif defterinizde yerini alması gereken böreklerden biri de o mesela.
Sirke ve Karbonat. 1 tatlı kaşığı kabartma tozu ile 1 yemek kaşığı sirke, pek çok tarifte yumurta yerine kullanılabilir. Sirke olarak; elma sirkesi veya beyaz damıtılmış sirke en çok kullanılan seçenekler arasındadır.
3. Nişasta: Bir tatlı kaşığı nişasta ve üç tatlı kaşığı su kullanmak da başka bir yumurta alternatifi. Daha bağlayıcı bır özelli- ğe sahip. Mısır nişastası, buğday nişastası, pirinç nişastası, vs. hepsi işe yarar.
Yumurta içerdiği lipoproteinler sayesinde normalde birbirinden ayrılan yağ ve suyu birbirine bağlar. Bu şekilde hamurda hassas bir bağ doku oluşur. Bu dokunun arasındaki boşluklarda sıkışan hava ısının etkisiyle genişler ve dolayısıyla hamurun kabarmasını sağlar.
Genel olarak baktığımızda kek tariflerindeki yumurta sayısının değiştirilmesi kekin özelliklerini değiştirir. Çok az yumurta aşırı yoğun ve dağılan bir kek olacaktır. Çok fazla yumurta süngerimsi ve lastiksi arası bir karmaşa sizi bekleyecektir.
Genellikle yumurta içeren gıdalar pastalar, pastaların üstündeki şekerli kaplamalar, kurabiyeler, dondurma, soslar, remoulade, mayonez, mayonezli salatalar, hardal, taze makarna, waffle, krep, hindistan cevizi ve çikolota kaplamalı şeker kreması dolgulu tatlı, çikolatalar, paneli yemekler ve gratenlerdir.
Kurabiye hazırlarken, hatta tüm hamur işlerini yaparken katı yağ kullanmak istemeyenler için hem margarinsiz hem de yumurtasız enfes bir önerimiz var! Bitti sanıyorsanız yanılıyorsunuz, içinde kabartma tozu da yok! Tüm bu malzemelerin yokluğuna rağmen dokusu öyle yumuşacık, kıvamı öyle kıyır kıyır oluyor ki...
Glazür Nedir? Glazür, pasta ve kurabiyelerde kullanılan bir çeşit kremadır diyebiliriz. Glazür akışkan yapıdadır ve sürüldükten sonra kurumaya bırakılır. Kuruduktan sonra sertleşerek sabit bir şekil alır ve o şekilde saklanabilir.
Hava almamasını sağlayarak yumuşatmış olursunuz. Bir diğer yöntem ise kavanozun içerisine elma koymak. Birkaç dilim elmayı kavanozun içerisine atıp yine 1 gün bekletin. İşin sonunda kurabiyelerinizin yumuşadığını gözlemleyeceksiniz.
Karşınızda unsuz yapılan, tam ölçülü, nefis mi nefis: Nişastalı kek tarifimiz! Bu kekin içerisinde un olmaması nedeniye puf puf kabarıyor. Nişasta tüm malzemelerin bir arada durmasını sağlıyor.
Nişastaların direngen olan türleri, kalp ve damar sağlığını korur. Kan dolaşımı sağlıklı şekilde sağlandığında vücut fonksiyonları desteklenir. Karbonhidrat içeren nişastalar, tokluk sağlamaktadır. Mama ve lapa gibi tüketilen nişasta, uzun süre tokluk vereceği için öğünleri dengede tutmanıza yardımcı olur.
Et tüketmemenin yanında ayrıca hayvanların ürettiği yumurta, süt, bal vb. ürünleri de yemeyenlere ise veganlar denir. Vejetaryenlik ve veganlığın farkı; vejetaryenlikte bal ve kimine göre süt ile yumurta tüketilirken; veganlar, hiçbir hayvansal ürünü kullanmamaktadırlar.
Haşladığınız veya konserve olarak aldığınız nohutun suyunu kesinlikle dökmeyin. Nohut suyunu yumurta kullanacağınız tariflerde rahatlıkla yumurta yerine kullanabilirsiniz. Bu yöntem özellikle veganlar için mükemmel görünüyor.
karnıyarık otu olarak bilinir. su ile 10 kata kadar şişebilen, yüksek lif içeren, yumurta yerine kullanılabilecek bitkisel bi alternatif. 1 tatlı kaşığına 1 su bardağı su ekleyip çırpın. çok çabuk kıvam alıyor. kek ve kurabiyelerde yumurta yerine kullanabilirsiniz.
Vegan veya katı vejetaryen: Et, balık, kümes hayvanları, yumurta, süt, yoğurt, peynir hiçbir hayvansal ürünü yemezler. Veganlar bal dahi yemezler.
Çıtır çıtır bir lezzeti oluyor. Karşınızda herkesin tarifini sizden ısrarla isteyeceği yoğurtlu börek! Hazırlaması çok çok kolay, çok az malzemeli ve lezzeti enfes. Tüm sofralarınızda bulunsun isteyeceğiniz, mutfakta hep olsa da yesem diyeceğiniz çok leziz bir börek.
Bugün vereceğim tarif yoğurtla yapılan yemeye doyamayacağınız bir börek. Sütle yapılan börekler biraz sert oluyor. Yoğurtla denedim. İkram ettiğim herkes çok beğendi.
Yumuşak bir börek yapmak istiyorsanız bir yumurta ve bir şişe sodayı çırpıp böreğinizi fırına vermeden önce üzerine sürün. Hem yumuşak olacak hem de çok fazla kabarmayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri