Serbest radikalleri vücuttan uzak tutan kocayemiş, antioksidan yapısı sayesinde vücudu kansere karşı korur. C vitamini içeren bu sağlıklı meyve sayesinde, kanser hastalığından uzak kalabilirsiniz. Kurutulmuş, çay ya da taze meyve halinde düzenli olarak tüketmenizde fayda olacaktır.
Çin koca yemişi (Myrica rubra), Myricaceae familyasından bir bitki ve onun yenebilir meyvesi.
Öğütülmüş hali bal ile karıştırılarak tüketilebiliyor. Taze hali birçok tatlı tarifinde tıpkı diğer meyveler gibi kullanılıyor. Klasik çilek gibi reçeli, marmelatı da yapılabiliyor. Kocayemiş bitkisinin meyveleri dışında yaprakları da kurutularak bitki çayı olarak değerlendirilebiliyor.
Dağ çileği zehirli bir tür değildir. Doğadan toplandığı haliyle, çiğ olarak tüketilebilir.
Yolda bizim çileklerden daha büyük meyveleri olan çilek meyvesi biçiminde ve tadında bir ağaç vardı ve tadı asidikti. Tadı güzeldi ancak fazla yenirse sarhoş eder. Kasım ve aralık aylarında olgunlaşır.
İlgili 23 soru bulundu
Ali Kurt on Instagram: “Kocayemiş (Dağ çileği) Meyvesi Kilogram fiyatı:30₺ Kapıda ödeme yöntemi ile sipariş verebilirsiniz.
Kocayemiş,marula gibi meyvelerinin çok aşırı yenilmesi,sarhoşluğa neden olabilmektedir.
Dağ çileği, çok fazla tüketildiğinde karın ağrısı, mide yanması, mide krampı gibi problemler ortaya çıkarabiliyor. Ayrıca dağ çileğinin aşırı tüketimi alerjik reaksiyonlara da sebebiyet verebiliyor. Dağ çileğini günlük bir porsiyondan fazla tüketmemekte yarar vardır.
Türkiye'de Marmara, Ege, Akdeniz ve Karadeniz bölgesindeki makilerle birlikte bulunur.
Bu ağaç kocayemiş ağacıdır. Madrid sokaklarında bu ağaç bir süs bitkisi olarak yer yer ekilmiştir. Dağ çileği içerisinde alkol bulunmaktadır.
Dağ çileği olarak da bilinen koca yemişin ağız içi bakteri ve enfeksiyonu yok ettiği bilinmektedir. Koca yemiş çayı tüketerek diş çürüklerinin ve ağız kokusunun önüne geçebilirsiniz. Ayrıca diş eti iltihaplarının da yok olmasına ve engellenmesine yardım edersiniz.
Antioksidanlar bakımından zengin olan dağ çileği sayesinde, serbest radikallerin oluşturduğu hasar engellenir. Bu sayede özellikle kansere neden olan kötü hücrelerin vücuttan atılımı kolaylaşır. Vitamin ihtiyacını karşılamak için günlük olarak bir avuç kadar tüketilmesi faydalıdır.
Kocayemiş sonbahara doğru hasadı yapılan saksıda yetiştiriciliğe uygun endemik meyvelerden birisi olan Kocayemiş soğuk iklimlerde ancak iç mekan içerisinde saksı içerisinde yetiştiriciliği yapılabilir.Fidan satın alırken aşağıda belirtilen özelliklere göre fidan seçmeniz sizin faydanıza olacaktır.
Meyveleri mavi renkte, silindirik, dalgalı, oldukça tatlı, sulu ve yumuşaktır. Meyve tadı, yaban mersini, ahududu, böğürtlen, kivi ve frenk üzümü karışımında, aromatik ve lezzetlidir.
Sindirim sistemini düzenleyerek kabızlığa, yorgunluğa, kolesterolü düşürmeye, cilt ve saç bakımına faydalı etkileri olduğu iddia edilen meyvenin C vitamini deposu olduğu ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği de uzmanlar tarafından belirtiliyor.
Karadeniz Bölgesi'nde her yıl yaz mevsimi öncesi yüksek kesimli bölgelerde yetişen, kokusu ve lezzeti ile hayran bırakan dağ çileğinin kilosu 200 TL'den satılıyor.
Koca yemiş, davulga ve ayı yemişi de denilen orman meyvesidir. Bazı bölgelerde dağ çileği de denir Foçalılar koca yemişe kumerika derler. Kırmızı renge ulaştığında yenir. Sarısı olmamış ve serttir.
Mersin'in Silifke ilçesi Uzuncaburç mevkisinin yüksek kesimlerinde sandal ağacının meyvesi olarak bilinen çilek, bölge halkı tarafından tüketiliyor.
Fazla çilek tüketimi midede yanmaya ve şişkinliğe yol açabilir. Özellikle ülser ve gastrit gibi hastalıkları olan kişiler tarafından çilek tüketimi yapılmamalıdır. Çileğin fazla tüketimi karın ağrısına da yol açabilir. Bu yüzden bu sağlıklı ve lezzetli meyvesi aşırı miktarda tüketmemelisiniz.
Çiçeklenme, Sandalda Mart-Nisan, Kocayemişte ise Kasım-Aralık aylarında olur. Her iki türünde meyveleri yenilir. Odunları dekoratif amaçlı, kömür imalatında ve yakacak olarak çok değerlidir.
DOĞRU YIKANMAYAN ÇİLEK İLTİHABA NEDEN OLABİLİR!
Tüketmeden önce uzmanlar sık sık çileğin doğru bir şekilde yıkanması gerektiğini söylüyor. Çilek, yıkanmazsa vücutta iltihap oluşumuna sebep olabilir. Bu sorunla karşılaşmamak için çilekleri doğru şekilde temizlemek gerekiyor.
Kocayemiş fidanları genelde dikildikten 2-3 sene sonra meyve verir.
Koca Yemiş kelimesi Türkçe'de "Fundagillerden, 3-6 metre yüksekliğinde, çiçekleri beyaz veya pembe, kışın yapraklarını dökmeyen, odunu sert olduğundan kolay işlenemeyen ve kömür yapımında kullanılan bir ağaççık, sandal ağacı (Arbutus unedo)." anlamına gelir.
Koca Yemiş ağacının meyvesi çileğe benzer. Başta Limon sarısı renktedir ve tamamen olgunlaştıktan sonra kırmızı renge dönüşür. Meyve uzun zaman sapında durabilmekte ve mayhoş bir tadı vardır yenilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri