Koçluk türlerini şöyle sıralamak mümkündür. Takım koçluğu, yönetici koçluğu, ilişki koçluğu, yaşam koçluğu, kariyer koçluğu, öğrenci koçluğu, nefes koçluğu alanları bulunmaktadır.
Koçluk, müşterinin kendi kaynaklarına güvenen profesyonel ve kişisel gelişim alanındaki faaliyetlerdir. Profesyonel bir koç, müşterilerin performanslarını iyileştirmelerine veya kişisel gelişimlerini arttırmalarına ya da kendi hedeflerini ve bunu yapma yollarını seçmelerine hizmet eden uzman olarak tanımlanabilir.
Koçluk Temelde Değişim Yönetimidir.
insanların kendilerini çok farklı alanlarda fark etmelerini sağlayan, yürümek istedikleri yolu farkındalıkla seçmelerini, seçtikleri yolda kararlılıkla adım atmalarını destekleyen profesyonel bir yol arkadaşlığıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Pek çok koçluk alanı var. Ülkemizde en çok bilinen koçluk alanları; yaşam koçluğu, öğrenci koçluğu, ilişkiler koçluğu, kariyer koçluğu, kurum ve yönetici koçluğu, satış koçluğu, performans koçluğu, aile koçluğu, takım koçluğu.
Koçluk süresince müşterinin kendine has yeteneklerini, iç görülerini ve özgünlüğünü kabul eder ve saygı gösterir. Müşteriyi destekler, empati ve ilgi gösterir. Müşterinin duygularını, algılarını, endişelerini, kaygılarını, inançlarını ve önerilerini ifade etmesini kabul eder ve destekler.
Bireysel koçluk çalışmalarında kişinin mevcut kapasitesini fark etmesi, kendi vizyonunu oluşturması, hedeflerine ulaşması, kendisini sınırlayan durum ve koşulları değiştirmek üzere adım atması ve öz değerlerini yaşaması amaçlanır.
kimler koçluk alabilir? Hayatının bir veya birçok alanında netleşme, karalılık, farkındalık, performans, değişim ve gelişim isteyen tüm bireyler ve kurumlar koçluk hizmeti alabilir.
ICF Ünvanı, dünyaca tanınmış tek profesyonel koçluk sertifikasıdır. Bir ICF Ünvanına sahip koçlar, bilgilerini, becerilerini ve yüksek etik ve profesyonel standartlara bağlılıklarını gösterir. ICF akredite bir koçluk eğitim programı, ICF Ünvanı için gereken eğitim koşullarını dikkate almaktadır.
Koçluk, potansiyel sorunları belirleyip bunları düzelterek gelecekteki sonuçları iyileştirmeyi amaçlar. Diğer taraftan mentorluk, performansı artırmak için becerilerinizi ve bilginizi paylaşmayı içerir. Son olarak, koçluk resmi eğitim gerektirirken mentorluk resmi eğitim gerektirmez.
Koçluk, var olan enerji ve potansiyel ile işbirliği yaparak, bu kaynaklarla ne yapmak istediğimizi seçmektir. Çeşitli koçluk modellerini, yaklaşımlarını, araçlarını gerçek yaşamda izleyerek oluşturulmuş ve etkinliği kanıtlanmış olan bu model, yaşanmış deneyimlerden doğması nedeni ile gelenekçi yaklaşımlardan ayrılır.
AMAÇ: Koçluk eğitimi almak isteyen katılımcıların koçluk ile tanışmasını, koçluğun temel yeterliliklerini öğrenmelerini ve koçluğun önemli becerilerini kazanmalarını hedefler.
https://www.icfturkey.org/icf-hakkinda/icf-etik-kurallari-2019/ web sitesinde ise koçluk hizmeti alan kişi için müşteri tanımlaması kullanıldığı görülmektedir.
Koçluk, danışmanlık ya da rehberlik gibi yönlendirici bir tavır içermez. Bir koç, danışanının çözümüne ve ilerlemesine yardımcı olur, ancak onun yerine sorunları çözmez veya kararlar almaz. Koçluk ayrıca, psikoterapi ya da psikiyatrik tedavi gibi bir terapi yöntemi de değildir.
Yöneticiler için temel koçluk becerileri; ilişki kurma, hedef belirleme, aktif dinleme, iletişim, güçlü sorgulama, duygusal zeka ve geri bildirim verme (ve alma) yeteneğidir.
Koçluk, bireyin istediği hedeflere ulaşmasına yardımcı olmayı amaçlayan, koç ve danışan arasında kurulan planlı bir gelişim ilişkisidir. Bu süreçte, doğru sorularla kişilere farkındalık yaratarak, hedef ve olasılıklara odaklanan bir öğrenme süreci gerçekleşir.
GROW Modeli, İngilizce Goal (Hedef), Reality (Gerçeklik), Options (Seçenekler), Will (İstek veya Yapılacaklar) baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Ancak, GROW Modelinin başlangıcında “Konu veya tema kelimesini temsil eden bir T harfi” ekleyebileceğini bilmek faydalıdır. Bu da bu modeli T-GROW yapar.
Bilişsel koçluk yaklaşımı, öğrencilerin bilişsel farkındalık becerilerinin, eleştirel ve yaratıcı düşünme becerilerinin ve olgunlaşmış epistemolojik inançlarının geliştirilmesine katkı sağlamaktadır. Bilişsel koçluk, koçluk edilen kişinin kendi düşüncelerine doğru yelken açmasına yardım eden bir süreçtir.
Bu bağlamda akademik koçluk, öğrencilerin derslerdeki ve sınavlardaki başarılarını arttırmak için öğretmenler ve öğrencilerin birlikte gerçekleştirdiği bir takım çalışması olarak değerlendirilmektedir.
Kocluk ekolleri, kendi aralarında davranıscı, bilissel, sprituel , butunsel olarak ayrılır.
Müşterinin kendi çözüm ve stratejilerini ortaya çıkarmasına çalışırlar. Müşterinin doğal olarak yaratıcı ve becerikli olduğuna inanırlar. Koçun işi, müşterinin halihazırda sahip olduğu becerileri, kaynakları ve yaratıcılığı geliştirmek için destek sağlamaktır. ”
Koçluk, kişinin hedefine doğru giderken, kendini daha iyi tanımasını, iç engellerini çözmesini, potansiyelini keşfetmesini, güçlü yanlarına ve fırsatlarına odaklanmasını, bakış açısını yeniden çerçevelemesini sağlayan bir yolculuktur. Amaç, kişinin kalıcı olarak güçlenmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri