78 sadece engellilere verilen koddur, hatta sürücü kısıt kodudur. Emniyetteki "acemi görevli" hatalı bilgi vermiş. Engeli olmayıp, manuel kullanamayıp sadece otomatik vitesli araç kullanacağım diyerek sürücü kursuna yazılan kişilere verilen kod 104'tür.
Kod 78 kısıtlama kodudur. Yani engelli kişi sadece otomatik vites araç kullanabilir.İstesede düz vites araç kullanamaz.Yani Kod 102 deki Ambulans ve ticari araç kullanamaz gibi kısıtlama kodudur.
78 alırsanız ÖTV muafiyeti alamazsınız.
Raporda otomatik vites ve el tertibatlı araç kullanabilir gibi ibareler var. Bunlara bağlı kodlar bulunuyor. Buraya kadar sorun yok. Ancak 102 kodu olarak Ticari araç, resmi araç, ambulans kullanamaz şeklinde bir ibare daha eklenmiş.
Ehliyet kodu 20.09, 35.03 ve 40.11
Hocam bildiğim kadarıyla elektrikli park freni yeterli olur.
İlgili 15 soru bulundu
Zihinsel engelli kişiler ehliyet alabilir mi? Zeka geriliği (IQ düzeyi 79 ve altı), bunma ve duygu düşünce bozukluğu hastalığı olan kişiler ehliyet alamazlar.
"32.01 Tek elle idare edilen kombine fren ve hızlanma sistemi" demektir. Bu donanımın olmadığı hiç bir aracı kullanamazsınız.
V-70 (Sahte evlilik)
Türkiye'de ikamet izni alabilmek için sahte evlilik yapan yabancıların, tespit edilmesi halinde, haklarında V-70 tahdit kodu konularak 5 yıl kadar Türkiye'ye giriş yapmaları engellenir.
c) MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINCA KULLANILACAK KODLAR
104. Sürücü kursunda otomatik vitesli araçla eğitime ve sınava katılarak sertifika alanlar sürücü belge sınıfına uygun sadece otomatik vitesli araçları kullanabilir.
40.11. Direksiyon simidinde yardımcı cihaz (topuz, direksiyon çatalı vb.)
Engelli bireyler, engellilik yüzdeleri %90 ve üzeri ise sıfır araç alırken ÖTV'den muaf tutulur. Dolayısıyla yüzde 90 özürlü raporu ile araba almak için ÖTV ödemek zorunda kalmazsın. Ancak %90 engelli bireylerin H sınıfı ehliyete sahip olması gerekir.
Tam teşekküllü bir hastaneden %90 raporunun alınması gereklidir. Engelli raporunda 'ÖTV istisnalı araç kullanabilir' ibaresinin bulunması oldukça önemlidir. Diğer türlü bu indirimden yararlanması mümkün değildir.
Engelli sürücülerin ve sürücü yakınlarının en çok merak ettiği sorulardan birinin “Araba almak için yüzde kaç rapor lazım?” olduğunu biliyoruz. Öncelikle bu soruyu yanıtlayarak başlayalım. Engellilerin ÖTV'siz araç alabilmeleri için %40 ve üzeri engelli raporuna sahip olmaları gerekir.
Ehliyetin iptal edilip edilmeyeceğinin rapor oranı ile hiç bir ilgisi yok. Belirleyici olan şey sürücü yönetmeliği'Ne göre kişinin sürücü olup olamayacağıdır. Bu yönetmeliğe göre sürücü olmanıza mani bir durum yoksa, % 97 raporla vergi avantajlı araç alabilir ve aracı siz de eişiniz de kullanabilirsiniz...
B engelli ehliyetlerinin gecerlilik süresi 5 yıl, rapor yenileme sureside 2 yıldır.
ÖTV muafiyetli araç alma şartları şu şekildedir;
18 yaşını doldurmuş olması. Ehliyet sahibi olması. yüzde 40 – yüzde 89 arası engelli raporu. Raporda “Sürücü belgesi alabilir” ibaresi olması. Araçta engel durumuna göre düzenleme yapılacaksa raporda “Tertibatlı araç kullanır” ibaresi olması.
bulunan 12 numaralı alanlardan; 63, Sürücü Kısıtlamaları: 01.01, 01.02, 01.05, 01.06, 01.07, 02, 03.01, 03.02, 61, 62, rapor alınması gerekip gerekmediği kısıtlama kodundan anlaşılacaktır.
Pratisyen hekim/aile hekimi tarafından kod tablosunda belirtilen kod numaralarından yalnızca gözlük (01.01), gözlük veya kontakt lensle (01.06) kod numaraları kullanılabilir.
64. Araç hızı Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 100 üncü maddesinde belirtilen hız sınırlarından 10 km daha az olmalıdır. 73. Sadece dört tekerlekli araçları kullanabilir.
99 ile biten atıklar: Altı haneli atık kodu 99 ile biten atıklar tehlikeli veya tehlikesiz atık olarak sınıflandırılması gerçekleştirilmemiş, listede başka türlü tanımlanmamış atıkları tanımlar.
Yaptığınız aramalarda numaranızın görünmesini istemiyorsanız; aramak istediğiniz numaranın başına *31# yazarak, aradığınız kişinin yalnızca o defaya mahsus olarak numaranızı görmemesini sağlayabilirsiniz.
O-100 (UK Talebi olumsuz değerlendirilen Yabancılar – 1 yıl) Uluslararası koruma başvurusundan gönüllü olarak vazgeçen yabancılar hakkında 1 yıl süreyle ülkemize girişlerini yasaklamak amacıyla veri girişi yapılabilir.
Forklift belgesi- ehliyeti kodu: 105.06, Tavan-mobil vinç belgesi- ehliyeti kodu: 105.32, Makaslı platform belgesi- ehliyeti kodu: 105.35, Araç kurtarma- çekme- taşıma belgesi- ehliyeti kodu: 105.41.
Personel ve Yük Yükseltici (Manlift) ehliyetinin kodu 105.35 dir. Loder (Yükleyici) belgesi kodu 105.11 dir.
Manlift ehliyeti kodu: 105.35, Beko Loder (Kanal Kazıma Makinesi) ehliyetinin kodu: 105.02, Ekskavatör ehliyeti kodu: 105.04, Vinç (Lastik Tekerlekli) ehliyeti kodu: 105.10.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri