Burada önemli olan nokta köfte harcında olması gerekenden daha fazla ekmek kırıntısı kullanılmamasıdır. Ekmek kırıntılarının fazla kullanılması sonucunda yoğun bir köfte harcı oluşturabilirsiniz ve bu sert, kuru aynı zamanda yumuşak olmayan köfteler çıkarmanıza neden olur.
Fazla pişirmeniz köftenin kurumasına neden olur. Bu nedenle iki tarafın da biraz kızarması yeterli olacaktır. Yüksek ateşte pişirirseniz eğer köfteniz hemen kızarır ve içi pişmeyebilir. Köfteleri tavaya aldıktan sonra ocağın altını kısıp, o şekilde pişirme işlemine devam edin.
Diyelim hazırda az yağlı kıymanız var ve köfte yapmak istiyorsunuz. Harcın içine kıyma miktarıyla orantılı olarak 1-2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ve yumuşak tutması için süt ekleyebilirsiniz.
Bu nedenle tam doğru dereceyi ayarlamak için fırınınızı iyi tanımanız lazım. Ancak köftelerin kurumaması ve daha lezzetli olması için fanlı fırında değil, alt üst ısıtma ayarında pişirmenizi öneririm. Ayrıca köftelerin kurumaması için köfteler pişirken fırınınıza bir kase su koymayı da deneyebilirsiniz.
İlgili 18 soru bulundu
Kıymanın yağlı olması da köfteye o lezzeti veren ikinci önemli nokta. İç yağ ya da kuyruk yağı katıyorlar çoğunlukla. Soğanı iri iri doğruyor, soğanın suyunu sıkmayı atlamıyorlar. Soğan suyu köfteye acılık veriyor çünkü.
Karbonat köftenin kabarmasını ve daha yumuşak olmasını sağlar. İyi köfte yapmanın en önemli sırlarından bir tanesi köfte harcına karbonat atmaktır.
Isınan fırına köfteleri atabilirsiniz. Hazırlanan köfteleri fırının ızgara kısmına veya yağlı kağıt serili tepsisine yerleştirin ve fırına atın. Yaklaşık 30-35 dakika içerisinde köfteler pişecektir.
Köftemizi iyice yoğurup buzdolabında en az 1 saat dinlendiriyoruz. Çok az yağlanmış tavada orta ateşte pişiriyoruz. Ben, pişip pişmediğini anlamak için köftelerin üzerine çatalla bastırıyorum, içinden su parçacıkları çıkmıyorsa pişmiştir demektir. :) Şimdiden kolay gelsin Afiyet olsun.
Tencerenize çok fazla yağ koymamaya özen gösterin ve yağınız tamamen kızmadan köfteleri içerisine atmayın. Aksi takdirde köfteleriniz yağ çeker ve çok daha uzun sürelerde pişer. Hazırladığınız tüm köfteleri aynı anda yağa atmamaya özen gösterin. Bölümlere ayırın ve azar azar ilave ederek köftelerinizi kızartın.
Ekmek kırıntıları kullanın
Ekmek kırıntıları, köfte tarifi için kullanılması tavsiye edilen bağlayıcı malzemelerden bir tanesidir. Birçok köfte tarifi, ekmek kırıntıları içermektedir.
Limon suyu sayesinde etlerimiz daha yumuşacık ve lezzetli olacaktır. Fırın sıcaklığına dikkat; Mangal veya tava dışında eti fırında pişiriyorsanız, fırın sıcaklığın 180 derecede olması gerekiyor. Tuzu sonradan ilave et; Pişirme sırasında tuz eklemeyin. Sonradan tuzu eklerseniz etiniz sertleşmez.
"Köftecilerdeki köfteler neden daha yumuşak ve lezzetli oluyor?" diye soruyorsanız, cevabı maden suyunda! Çünkü maden suyu ile yapılan köfteler soda sadesinde çok daha az yağ çekiyor, köfteler puf puf oluyor. Soda, sadece köfte değil, pek çok kızartma yemeğinde de bu amaçla kullanılıyor.
Sirke harcın asit dengesini düzenleyeceği için içindeki malzemelerin lezzetini harca daha iyi vermesini sağlar. Ayrıca sirke, köftenizi kabartır ve daha iyi pişmesini sağlar.
En çok karşılaşılan sorulardan bir tanesi. Köfte harcının içerisine yumurta veya ekmek koymak köftenin bağlanarak dağılmasını engeller.
Köfte Tarifi Nasıl Yapılır? Uygun bir yoğurma kabı içerisine kıymamızı alalım. Üzerine rendelenmiş ve suyu sıkılmış soğan, küçük küçük kesilmiş sarımsak, yumurta, galeta unu, sıvı yağ, maydanoz, tuz, karabiber ve kimyonu alalım ve malzemelerimiz güzelce karışana kadar yoğuralım.
Köfte harcı hazırlanır ve köftelere istenilen şekiller verilir. Tava ocağa alınır ve köfteler yarı şekilde yağda kalacak gibi tavaya yağ eklenir. Yağ ısındıktan sonra köfteler eklenerek arkalı, önlü şekilde pişirilir.
Sivri biber, soğan, maydanozu robottan geçirin. Suyunu elinizde sıkarak kıymaya ekleyin. Diğer malzemeleri de üzerine ekleyip iyice yoğurun ve şekillendirin. Kızgın yağda kızartıp servis edebilirsiniz.
İçerisindeki pekmez sayesinde tüm baharatların tadını daha net hissedeceksiniz. Baharatlar, sarımsak ve soğan suyu etin tadını daha güzel kılacak, daha yumuşacık bir et yemenizi sağlayacak.
Köftenizin lezzeti açısından yoğurma süresine de özen gösterin. 15 dakika yoğurmaya özen gösterin. Hazırladığınız köfte harcı yoğurma kabına ve parmaklarınıza yapışıyorsa kıvamı tutmuş demektir.
Teflon tavaya 5-6 yemek kaşığı sıvı yağ koyup ısıtıyoruz. Köfteleri kısık ateşte iki taraflı pişiriyoruz.
Köfteye karbonat fazla konursa ne olur? Karbonat köftenin, pişerken kabarmasını ve piştikten sonra daha yumuşak olmasını sağlar. Köfte harcına karbonat atmak iyi köfte yapmanın çok kişi tarafından küçük ama önemli püf noktalarından bir tanesidir.
8- Baharatları kıymanın üzerine dökün, eğer köftemizin bir parça sert olmasını istiyorsanız 1 paket kabartma tozu kullanabilirsiniz.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Köfteler pişerken neden dağılır? Köftenizi dinlendirmeden tavanın içerisine atarsanız hem dağılır hem de pişerken küçülür. Bir başka sebebi ise çok kızgın yağ ya da tavanın içersine hemencecik atmak. Bu da hem tadını hem de görüntüsünü ciddi şekilde etkiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri