Ekmekler, özellikle evde bayat ekmek bulunduğunda kullanılıyor ya da bayat ekmekler sırf bu amaçlar saklanıyor ve hafif ıslatılarak harca giriyor. Ekmekle yapılan tariflerde pişme aşamasında etin yağının içerisinde kalmasını sağlıyor ve kuru olmayan köfteler hazırlamanıza yardımcı oluyor. Pişerken boyutları küçülmüyor.
En çok karşılaşılan sorulardan bir tanesi. Köfte harcının içerisine yumurta veya ekmek koymak köftenin bağlanarak dağılmasını engeller. Her köftenin yapılışı ve malzemesine göre tariflerde yumurta veya ekmek olarak farklılık gösterir.
Ekmek içi yerine köfteye mısır unu da koyabilirsiniz. Tavada iki kaşık mısır ununu yağsız olarak kavurup soğutarak kıymaya ilave edebilirsiniz. Kuru ekmek içi yerine en çok kullanılan alternatif ise galeta unu. Bir fincan galeta unu, yarım kilogram kıyma için yeterli olacaktır.
Bayat ekmekleri harca kabuğuyla birlikte katıyorsunuz
Bu arada küçük bir tüyo da verelim: Köfte harcında ekmek yerine galeta unu da kullanabilirsiniz.
Köftenin dağılmaması için genelde 1 adet yumurta yeterlidir, ancak kıymanın miktarı fazla ise yumurta sayısı da artırılabilir. Köftenin daha lezzetli olabilmesi için tıpkı poğaça yaparken olduğu gibi yoğurduğunuz kıymayı en az 1 saat dinlenmesi için dolapta bekletmelisiniz. Böylece köfte çok daha lezzetli olacaktır.
İlgili 26 soru bulundu
Sirke harcın asit dengesini düzenleyeceği için içindeki malzemelerin lezzetini harca daha iyi vermesini sağlar. Ayrıca sirke, köftenizi kabartır ve daha iyi pişmesini sağlar.
Ekmeği küçük parçalara bölüp 5 dakika az bir suda bekletiyoruz. Ekmeğin suyunu sıkıp kıymayla karıştırıyoruz. Soğanı ve sarımsakları rendeleyip kıymaya ekliyoruz. Karışımıza yumurtamızı az biraz sıvı yağ ve baharatlarımızı ekledikten sonra güzelce yoğuruyoruz.
Karbonat köftenin, pişerken kabarmasını ve piştikten sonra daha yumuşak olmasını sağlar. Köfte harcına karbonat atmak iyi köfte yapmanın çok kişi tarafından küçük ama önemli püf noktalarından bir tanesidir.
Ekmek içi mutlaka bayat olmalı ve kabuğunu kullanmamalısınız. Ekmeğin kabuğu köftenin sert olmasına yol açar. Anne köftesinin en önemli püf noktası bayat ekmek içi ile yapılmasıdır. Bayat ekmek içiniz yeterli gelmezse eğer biraz galeta unu ekleyebilirsiniz.
Aslında köfte bildiğimiz köfte; tek fark galeta unu veya ekmek içi yerine irmik kullanılması.
Köftelerimizin yapımında, diğer köfte tariflerinden biraz farklı olarak maden suyu kullanıyoruz. Maden suyu köftelerimizin yumuşak ve çok lezzetli olmasını sağlıyor.
Pişirme süresini doğru ayarlayın
Öncelikle ortaya daha lezzetli ve yumuşak köfteler çıkartmak için yağ pişirme oranını dengeli tutun. Bu bilgi ızgara ya da fırında yapılacak köftelerden çok tava ile pişirme yapacaklar için önemlidir. Bir sonraki dikkat etmeniz gereken nokta ise köftelerin pişirme süresidir.
Ekmekle yapılan tariflerde pişme aşamasında etin yağının içerisinde kalmasını sağlıyor ve kuru olmayan köfteler hazırlamanıza yardımcı oluyor. Pişerken boyutları küçülmüyor. Özellikle uzun süre saklamak istediğiniz köfteler için ekmek kullanmanızı öneririz.
Nuget ya da sosis gibi ürünlerin içeriğinde et, yağ, ekmek kırığı ve nişasta gibi malzemeler bulunabiliyor. Bu ürünlerdeki etler kıyıldıktan sonra baharat ve diğer malzemelerle karıştırılıp, harç haline getirilir ve şekillendirilir. Isının etkisi ile hücreler arasında bulunan su buharlaşarak genleşmeye neden olur.
Ama irmik ekstra olarak eklenmiyor, ekmek kırığı/galeta yerine kullanılıyor. Elinizde ekmek ya da galeta unu yokken köfte yapamayacağınızı düşünmeyin. İrmikle de şahane bir köfte yapabilirsiniz.
Köfteyi tutacak malzemeler: yumurta, un veya ekmek içidir. Bu sayılan malzemeler köftede kıvam ve şekil olarak belirgin farklar sağlar. Köftenin içine soğanları direk rendelemeyin. Soğanları rendeledikten sonra suyunu sıkarak köfte içerisine ekleyin.
Kıymaları bir kaba alın. Soğanları rendenin ince kısmında rendeleyip suyunu sıkın ve kaba alın. Sonrasında kabın içine tuz ve karbonatı da ilave edip 15-20 dk boyunca harç lastik kıvamına gelene kadar yoğurun. Sonrasında bir gece kıymayı buzdolabında bekletin.
İdeali, bir kilo kıymaya iki yüz gram (yaklaşık 2/3) ekmek koymaktır. Ama bu kıymanın yağlı bir kıyma olması gerekir, “köftelik kıyma” ile yaparsanız olmaz.
Izgara köftede maydanoz ve yumurta tercih edilmez. Ekmek ya da galeta unu daha az kullanılmalıdır. Köftenin içinde ekmek ya da yumurta olmazsa köfte dağılır diye düşünmeyin.
Kıymanın yağlı olması da köfteye o lezzeti veren ikinci önemli nokta. İç yağ ya da kuyruk yağı katıyorlar çoğunlukla. Soğanı iri iri doğruyor, soğanın suyunu sıkmayı atlamıyorlar. Soğan suyu köfteye acılık veriyor çünkü.
Köftelerin Yumuşak Ve Lezzetli Olması İçin Süt Kullanılması
Evde yoğrulan köfte harcına bir çay bardağı süt katılarak, köftelerin daha lezzetli olması sağlanabilir. Süt katmak köfte içinde kullanılan ekmeğin yumuşamasını ve süt lezzetinin köfteye karışmasını sağlar.
Yumurta genel olarak tutucu özelliği ile köftelerinizin dağılmasını engelleyecektir. Ancak köftelerinize şekil verdikten sonra 1-2 saat dolapta bekletmeniz yumurta ile aynı işlevi görecek ve köftelerinizin dağılmasını engelleyecektir.
İçerisindeki pekmez sayesinde tüm baharatların tadını daha net hissedeceksiniz. Baharatlar, sarımsak ve soğan suyu etin tadını daha güzel kılacak, daha yumuşacık bir et yemenizi sağlayacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri