1çay kaşığıtoz kırmızı biber. 1çay kaşığıpul biber (arzuya göre) 1çay kaşığıkarabiber. 1,5çay kaşığıtuz.
Tuz oranında etin kilosuna göre belirli oranda kullanılıyor. Kiloya 20 gram tuz kullanıyoruz.
Etin kendi suyu pişme süresi sonunda muhakkak içinde kalmalıdır. Bu sebeple kısık ateşte pişirilmelidir. Yani kavurma gibi et, tüm suyu çekip kendi yağı ile bırakılmaz. Yine 1 kilo ete 11 gram kaya ya da deniz tuzu ilave edilmelidir.
Şeklini verdiğiniz köftelerinizi kızartma aşamasında ise bir tavanın tabanı yağ olacak kadar yağ koymanız yeterlidir. Fazla yağ koymayın ve köftenizin her iki tarafını eşit miktarda kızartın. Fazla pişirmeniz köftenin kurumasına neden olur. Bu nedenle iki tarafın da biraz kızarması yeterli olacaktır.
İlgili 34 soru bulundu
Kıymanın yağlı olması da köfteye o lezzeti veren ikinci önemli nokta. İç yağ ya da kuyruk yağı katıyorlar çoğunlukla. Soğanı iri iri doğruyor, soğanın suyunu sıkmayı atlamıyorlar. Soğan suyu köfteye acılık veriyor çünkü.
Köftenin daha yumuşak ve lezzetli olması için katacağınız ekmeğin kabuklu olmamasına dikkat etmeli, içine az miktarda zeytinyağı eklemelisiniz. Köftenin kıymadan sonraki ana malzemesi soğandır. Bunun için soğanı yeterli miktarda ve doğru bir şekilde eklemek önemli adımlar arasında yer alır.
Gelelim baharatlara; ben çok baharat kullanmıyorum köftede. Karabiber ve tuz kullanıyorum. Karabiber taze çekilmiş olursa köfteniz müthiş olur. 1kg için 6-7 gr tuz kullanabilirsiniz.
Günde 1 tatlı kaşığı tuz yeterli
Yani 1 gr tuzda yaklaşık 400 mg kadar sodyum vardır. Günlük sodyum ihtiyacının 1500-2400 mg olmasından hareketle günlük 6 gr yani; 1 tatlı kaşığı tuz, ihtiyacı karşılamaya yetecektir.
1 kg kıyma için 20 gram tuz yazan tarifler de var, bu durumda 500 gram kıyma için 2 çay kaşığı tuz kullanabilirsin.
Herhangi bir yemek tarifinde 3,7 gram tuz ibaresi geçiyorsa, bu bir çay kaşığı tuz anlamına gelir. Tepeleme 1 çay kaşığı tuz ise yaklaşık olarak 11,1 gramdır. Fakat, bu durum taşınan malzemenin cinsine ve hacmine göre farklılık gösterir. Örneğin, 1 çay kaşığı pirinç 4 gram iken, 1 çay kaşığı salça 12,5 gramdır.
Köfte harcı hazırlama
Öncelikle soğanı rendeleyin ve maydanozu kıyarak köfte yapımına başlayın. Bir yoğurma kabının içerisine soğan, maydanoz, yumurta, kıyma, baharat, zeytinyağı ve tuzu ekleyerek yoğurun.
Tuzu çok gelen yemeğin daha iyi şekilde servis edilmesi için deneyeceğiniz yöntemlerden biri de limon suyudur. Tuz oranının fazla olduğunu düşündüğünüz yemeğe 5 damla limon sıkarsanız; tuzlu tadı yok edebilirsiniz.
Pişirme sırasında tuz eklemeyin. Ocağın altını kapattıktan sonra tuz ilave edin. Çünkü pişen etlere tuz eklemek, etin yapısını bozacak ve pişirme süresini uzatacaktır. Ocaktan almadan bir dakika önce dilediğiniz baharatları kıymanın içine ekleyerek karıştırın.
Ortalama olarak, orta büyüklükte yapılan köftelerle genellikle 55-60 adet, büyük boyutta yapılan köftelerle ise ortalama 40 adet köfte elde edilebileceği söylenebilir.
Standart olarak bir çay kaşığı tuz ise 4 gram kadar gelmektedir. Bir Çay Kaşığı Tuz Kaç Gram Eder?
1/2 tatlı (çay) kaşığı tuz = 4 gram. 1/4 tatlı (çay) kaşığı tuz = 2 gram.
Dolu dolu 1 çay kaşığı yaklaşık 4 gramdır. Dolayısıyla 1,5 çay kaşığı ya da bir tatlı kaşığı günlük tuz ihtiyacı için yeterlidir." Erk, 6 gramdan daha az tuz tüketiminin de sodyum azlığından kaynaklanan hiponatremi hastalığına neden olduğunu hatırlattı.
250 gram kıyma, 1 çay kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı kekik, yarım çay kaşığı kimyon, yarım çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı tuz ekleyip bir adet yumurta kırıyoruz.
⇒ 1 tatlı kaşığı tuz Bir çay kaşığı; ⇒ Kırmızı biber.
(6 Köfte) Salata ve Ezme İkramımızdır. Fiyatlarımıza KDV dahildir.
Karbonat köftenin kabarmasını ve daha yumuşak olmasını sağlar. İyi köfte yapmanın en önemli sırlarından bir tanesi köfte harcına karbonat atmaktır.
Lezzetli köftenin sırrı, yağlı ettir. Sığır döşü, yani dananın kaburga kısmı köfte için doğru eti sağlar. Köfte karışımına kırılacak bir yumurta köftenin dağılmamasını sağlar. Kabarması için de bir parça karbonat ekleyebilirsiniz.
Köftenin içine bağlayıcı bir malzeme eklemeyi ihmal etmemelisiniz. Köfteyi tutacak malzemeler: yumurta, un veya ekmek içidir. Bu sayılan malzemeler köftede kıvam ve şekil olarak belirgin farklar sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri