Kişnişli Köfte Tarifinde en iyi et bu sefer de kişniş ile buluşuyor. Ortaya çıkan bu lezzetli olduğu kadar kolay yemek tarifi sayesinde sofralar şenleniyor!
Köfteye en çok yakışan ve tadını şahane yapan baharatlar bunlardır. Yarım kilo kıymaya göre baharat ölçüleri ise aşağıdaki gibidir; 1 tatlı kaşığı kuru kekik. 1 tatlı kaşığı yeni bahar.
Turşularda, hamur işlerinde, körili soslarda ve tavuk yemeklerinde de kişniş bolca tercih edilir. Hamburger ve hatta sakatat yemeklerine de oldukça yakışır.
Son olarak kimyon yerine kullanabileceğiniz baharatlardan biri de kırmızı biber tozudur. Kırmızı biber tozunda yeterince kimyon vardır ve yumuşak tadı ileyemeklerinizde kimyon lezzetini aratmayacaktır.
İlgili 16 soru bulundu
Köftelik kıymanın kuralı %70e %30dur. Dana kıyması ile koyun kıymasını daha et çekilmeden karıştırmak gerekir. Seçeceğiniz kıyma mutlaka yağlı olmalıdır fakat ne pişirdiğinizde ekmek banacak kadar çok yağ bırakacak kadar çok yağlı ne de pişirirken kuruyup kalacak kadar az yağlı olmalıdır.
Köftenin dağılmaması için genelde 1 adet yumurta yeterlidir, ancak kıymanın miktarı fazla ise yumurta sayısı da artırılabilir. Köftenin daha lezzetli olabilmesi için tıpkı poğaça yaparken olduğu gibi yoğurduğunuz kıymayı en az 1 saat dinlenmesi için dolapta bekletmelisiniz. Böylece köfte çok daha lezzetli olacaktır.
Kişnişde aldehit denilen bazı temel bileşenler bulunmaktadır. Peynirde ve vücut kokusunda olduğu gibi, aynı kimyasal bir insana hem çekici hem de nahoş gelebiliyor. Bazı durumlarda ise tam tersine, aynı madde farklı kimyasallar içermektedir. Örneğin; kişniş hem lezzetli hem de tatsız kimyasallar içermektedir.
Kişnişin tadı nasıl? Yapraklı kişniş, yemeklere biraz narenciye tadı eklerken kişniş tohumlarının tatlı ve cevizimsi bir tadı vardır.
Turşuya eklenebileceği gibi toz haline getirilerek hemen hemen her yemeğin içine dahil edilebilir. Faydalarından yararlanmak için doğrudan yemek isterseniz kişniş tozunu balla karıştırarak yiyebilirsiniz. Son olarak tohumlarını demleyerek kişniş çayı da yapabilirsiniz.
Köfteyi yaparken seçeceğiniz kıymanın mutlaka orta yağlı ya da tam yağlı kıyma olmasına özen gösterin. Yapım aşamasında içerisine koyacağınız tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin. İçine mutlaka yumurta, un, ekmek kırıntısı gibi bağlayıcı bir malzeme ilave etmeyi ihmal etmeyin.
Sirke harcın asit dengesini düzenleyeceği için içindeki malzemelerin lezzetini harca daha iyi vermesini sağlar. Ayrıca sirke, köftenizi kabartır ve daha iyi pişmesini sağlar.
Köfte hamurunun iyi bir kıvamda olması için harcına ekmek içi ya da galeta unu katmanız gerekir. Böylece daha iyi bir köfte hamuru hazırlayabilirsiniz. Köftenin daha yumuşak ve lezzetli olması için katacağınız ekmeğin kabuklu olmamasına dikkat etmeli, içine az miktarda zeytinyağı eklemelisiniz.
Karbonat köftenin, pişerken kabarmasını ve piştikten sonra daha yumuşak olmasını sağlar. Köfte harcına karbonat atmak iyi köfte yapmanın çok kişi tarafından küçük ama önemli püf noktalarından bir tanesidir.
Pişirme süresini doğru ayarlayın
Öncelikle ortaya daha lezzetli ve yumuşak köfteler çıkartmak için yağ pişirme oranını dengeli tutun. Bu bilgi ızgara ya da fırında yapılacak köftelerden çok tava ile pişirme yapacaklar için önemlidir. Bir sonraki dikkat etmeniz gereken nokta ise köftelerin pişirme süresidir.
Kişnişin zararları hemen hemen hiç yok denecek kadar azdır. Ancak her yiyecekte olduğu gibi cilt alerjisine yol açabilir. Çok nadir görülmekle birlikte ciltte yarattığı hassasiyetten dolayı güneş yanığı riskini artırabilir. Ayrıca hamile kadınların kullanmamaları önerilir.
Hardal, kimyon, kişniş: Bütün hormonları çalıştırır ve sinirleri de kuvvetlendirir. Bir bardak sıcak suya yarım kahve kaşığı kişniş karıştırılıp, yemekten sonra içilebilir. Özellikle erkeklerde cinsel gücü artırır.
Kişnişe geri gelecek olursak, kişnişin kokusunu yaratan bir kaç aldehit bulunmakta ve bunlardan birisi sabun yapımında kullanıyor. Yani bazı kişilere sabun gibi kokması ve tatmasının nedenlerinden birisi içinde barındırdığı aldehitlerden birisinin hali hazırda sabun yapımında kullanılıyor olması.
Kişniş, kinzi ya da aşotu (Coriandrum sativum), maydanozgiller (Apiaceae) familyasından, yaprakları maydanozu andıran, 20-60 santimetre yüksekliğinde, tüysüz, bir yıllık ve otsu bir bitkidir. Bu bitkinin baharat olarak kullanılan kurutulmuş meyvesi veya tohumuna da kişniş adı verilir.
Maydanoz sadece tuzlu yemeklerde kullanılırken, kişnişin sapı ve yaprakları yemeklerde, kişniş tohumu ise pastacılıkta kullanılarak bitkiden yararlanılmaktadır. Hamur işlerinde ve özellikle tuzlu çöreklerde yer alan bitki, pek çok yiyecek ve içecekte yer bulabilmesi ile de maydanoza fark atabilir.
Evde içli köfte yapmaktan çekiniyor, "Ben dış kaplamasını bir türlü yapamıyorum" diye düşünüyorsanız bir de böyle deneyin. İrmik sayesinde tam kıvamında olan hamuruna şekil vermek de çok kolay olacak.
En çok karşılaşılan sorulardan bir tanesi. Köfte harcının içerisine yumurta veya ekmek koymak köftenin bağlanarak dağılmasını engeller.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri