Köfte baharatının içerisine isteğe göre yenibahar da eklenebilir. Her baharatta ve aromatik bitkide olduğu gibi yenibaharın da kullanımında miktar önemlidir. Fazla miktarda kullanımı hem yemeğin tadını baskılar hem de bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
Pimento isimli yenibahar ağacı meyvelerinin kurutulmasıyla elde edilen yenibahar karabiber, zencefil gibi farklı baharatların çeşnisini de içerdiğinden allspice yani “tüm baharatlar” olarak da anılmaktadır.
Vücudun hastalıklara karşı direncini artırıyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Hazmı kolaylaştırıcı bir etki oluşturduğundan yemeklere bu amaçla da sık sık ekleniyor. Aynı şekilde yenibahar gaz giderici bir etki oluşturuyor, sindirimi rahatlatıyor.
Peki yenibahar nasıl kullanılır? Özellikle sarma, etli dolma ve lahana dolması gibi et yemeklerinde yenibahar baharatı kullanılır. Köfte harcına, pilav içlerine veya sulu et yemeklerine katılır. Et yemekleri dışında aşure, kek, pasta ve kurabiye gibi farklı tatlılara koku ve tat vermek için de ilave edilir.
İlgili 44 soru bulundu
Yenibahar sarma, etli dolma ve lahana dolması gibi et yemeklerinde baharat olarak kullanılır. Köfte harcına, hamburgere, pilav içlerine ve sulu et yemeklerine katılır. Et yemekleri dışında aşure, kek, pasta ve kurabiye gibi farklı tatlılara koku ve tat vermek için eklenir.
Yenibaharın taneleri karanfil kokar, baharatlı aromaya ve acı tata sahiptirler. Toz halindeyken bu baharat, baharatlı karanfil, tarçın, küçük hindistan cevizi ve biberi anımsatır.
Yenibahar ile köfte baharatı aynı mı diye sık sık sorulur ancak ikisi farklı baharatlardır. Yenibahar, tek başına bir baharat, köfte baharatı ise bir baharat karışımıdır.
Çiğ köfte,dolma,tarhana,çorba ve yemeklerde kullanabileceğiniz bu karışık baharatın içerisinde; Kekik, kimyon, pul biber, toz biber, nane, çemen ve sumak bulunmaktadır.
Peki, yenibahar dolma baharı mı? Yenibahar kendi başına bir bitkiden elde edilir. Ancak bazen dolma baharı ile karıştırıldığı da olur. Dolma baharı ise çok çeşitli tatlardan oluşur.
Genellikle yemeklerde kullanıldığı için şu ana kadar kullanımı ile ilgili bir yan etkisi görülmemiştir. Fakat gebe ve emziren annelerin kullanılması önerilmemektedir. Diğer baharatlarda olduğu gibi yenibahar baharatını da aşırıya kaçmadan kullanılması gerekir.
400 veya 500 gram kıyma ile yapılacak köfteler için bir çay kaşığı köfte baharı kullanılmakta ancak kıymanın içine karabiberi kırmızıbiber, kimyon, nane gibi baharatlar da ayrıca ilave edilmektedir. Baharatların ne kadar kullanılması gerektiği deneyime ve damak zevkine de bağlıdır.
Yenibaharın en önemli özelliği; iltihabı azaltma ve vücudun bazı bölgelerinde ağrıyı hafifletmesidir. Aktif bileşenleri sayesinde iltihapları ortadan kaldıran bu baharat aynı zamanda artrit, gut, kas ağrıları ve hatta hemoroide de iyi geliyor.
Köftelik kıymanın kuralı %70e %30dur. Dana kıyması ile koyun kıymasını daha et çekilmeden karıştırmak gerekir. Seçeceğiniz kıyma mutlaka yağlı olmalıdır fakat ne pişirdiğinizde ekmek banacak kadar çok yağ bırakacak kadar çok yağlı ne de pişirirken kuruyup kalacak kadar az yağlı olmalıdır.
Köftenin dağılmaması için genelde 1 adet yumurta yeterlidir, ancak kıymanın miktarı fazla ise yumurta sayısı da artırılabilir. Köftenin daha lezzetli olabilmesi için tıpkı poğaça yaparken olduğu gibi yoğurduğunuz kıymayı en az 1 saat dinlenmesi için dolapta bekletmelisiniz. Böylece köfte çok daha lezzetli olacaktır.
Uygun bir yoğurma kabı içerisine kıymamızı alalım. Üzerine rendelenmiş ve suyu sıkılmış soğan, küçük küçük kesilmiş sarımsak, yumurta, galeta unu, sıvı yağ, maydanoz, tuz, karabiber ve kimyonu alalım ve malzemelerimiz güzelce karışana kadar yoğuralım.
Çiğ Köfte Baharatı ürünü içerisinde; İsot, Kimyon, Kişniş, Köri, Tuz, Karabiber, Yenibahar, Soğan, Sarımsak, Tarçın, Reyhan bulunmaktadır.
Nane: En yüksek antioksidan gücüne sahip bir baharattır. Hazımsızlığın, mide bulantısının ve midedeki gazın azalmasına yardımcı olur. Aynı zamanda stres giderici özelliği de vardır. Tarçın: Tarçının, yemek yedikten sonra kan akışına giren glikoz seviyesini düşürdüğü, sindirim enzimlerini artırır.
“Bahar” kelimesi Arapça'da “koku” anlamı da taşır. Baharat ise bu kelimenin çoğulu olarak karşımıza çıkar ve “kokular” anlamına gelir. Türkçe'de “baharat” kelimesi çoğul yapılarak “baharatlar” olarak anılır.
“Jamaika Biberi” olarak da bilinen ve anavatanı Amerika'nın tropikal bölgeleri olan yenibahar Mersingiller familyasından baharat elde edilen bir bitkidir. Her tarafı kokuludur. Kokusu ve tadı tarçın, karanfil, karabiber ve hindistancevizine benzediği için “Allspice (Tüm baharatlar)” olarak adlandırılır.
Yenibahar tavuk etine yakışan bir baharat. Bu güzel baharatın salça, zeytinyağı ve sarımsakla birleşiminden tavuk yemeklerine çok yakışan bir sos ortaya çıkıyor.
Nerede kullanılır diye soracak olursanız bu baharatı tüm köfte çeşitlerinde güvenle kullanılabilir. Et, tavuk, çorba ve sebze yemeklerinde kullanabileceğiniz köfte baharı, çeşit çeşit baharat derdine son veren bir karışımdır. Dilerseniz tavuk ve etlerinizi baharata marine ederek pişirebilirsiniz.
Kokulu ve hafif acı bir baharattır. Yemeklere özel bir tat katar, özellikle köfte yapımında kullanılır. Turşulara çeşni katmak amacıyla da kullanılır. Yenibahar istilacı bir yabani ot olarak bilinir.
%10 indirimle Yenibahar Toz 1kg 411 TL'ye, %10 indirimle Toz Yenibahar 500 Gr - Ücretsiz Kargo 233 TL'ye, %10 indirimle Yenibahar Toz 50 gr 74 TL'ye, %18 indirimle Yenibahar öğütülmüş 100 gr 50 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Bir tencereye veya tavaya su koyup kaynatabilirsiniz. Ardından içine portakal, muz ya da elma kabuğu koyabilirsiniz. Eğer varsa evinizde lavanta gibi hoş kokan bitkiler de olabilir. Hazırladığınız bu karışımı evin içinde gezdirirseniz evinizdeki kötü kokunun gittiğini ve ferah bir koku olduğunu göreceksiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri