Naylon poşet çok ucuza mal edilebilmesi sebebiyle hemen her yerde kolayca erişilebilir bir ürün. Fakat bu ucuzluğun gezegene pahalıya patladığını söylemek mümkün. Plastik ürünlerin sebep olduğu atık fazlalığını engellemek için kullanılan ürünlerden biri kağıt torbalar.
Plastik poşetler daha az sera gazı emisyonu yaratır. Plastik poşetler, kağıt poşetlere kıyasla yüzde 60-79 daha az sera gazı emisyonu üretirler. 100 milyon poşet başına plastik poşetler 3097 ton, kağıt poşetler ise 7621-14558 ton CO2 eşdeğeri sera gazı emisyonu üretirler.
Naylon poşetler yavaşça bozulmaya başladığında, çevreye zararlı kimyasallar yayılıyor ve besin zincirimizi yavaş yavaş kirletiyor. Bunun yanısıra, naylon poşet üretimi petrol ve doğal gaz gibi yenilenemeyen enerjinin git gide azalmasına ve kirliliğe yol açıyor.
500 ile bin yıl arasında toprakta yok olabilen naylon poşetler, tek kullanımdan sonra çöpe atılmasıyla çevreye büyük zarar veriyor!
İlgili 32 soru bulundu
Alışverişlerde kese kağıdı, bez çanta, file, tekerlekli pazar çantası veya sepet kullanılmalıdır." ifadelerini kullandı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın 2019 yılında başlattığı uygulama ile Türkiye'de yılda 45 milyar adede kadar yükselen plastik poşet ve ambalajların kullanımı %81 azalmıştı.
Plastiklerden gelen toksinler güneşle temasa geçtiğinde kanserojen etki yaparak insan sağlığını tehdit edip ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Naylon poşete sıcak koyulan ekmek, naylon poşetin sıcaklıkla tepkimeye girmesi sonucu insan için zehir 'e dönüşebilmektedir.
Naylon torbalar doğada bozulmaya başladıklarında çevreye zararlı kimyasal maddeler yayar ve bu maddeler toprağa ,suya karışarak besin zincirini yavaş yavaş kirletir ve bozar.
Bir plastik poşet doğaya atıldıktan neredeyse 1000 yıl sonra tamamen yok oluyor. Aynı şekilde plastik tabakların doğada kaybolması 500 yıl, pet şişelerin ise 400 yıl sürüyor. Ayrıca doğadaki plastik atıklar, petrol kaynaklı oldukları için karbondioksit salınımını etkileyerek küresel ısınmayı da hızlandırıyor.
Klor gazı kanserojen özellik taşır. Naylon poşetler ısıya veya güneşe maruz kaldıklarında bileşimindeki maddeler çözünerek kansere neden olmaktadır. Plastik su şişeleri de kanserojen etkiye sahip. Özellikle su, plastik şişe içinde dondurucuya konduğunda kanserojen etki yapıyor.
Plastik, iklim krizinin en büyük etkenlerinden biri olmasının yanı sıra insan sağlığını olumsuz etkiliyor, okyanusların kirlenmesine ve okyanuslarda yaşayan canlıların zarar görmesine neden oluyor. Her yıl en az 8 milyon ton plastiğin okyanuslara atıldığı tahmin ediliyor.
Hurda plastik atıklar doğada binlerce yılda kaybolmaktadır. Plastik atıklar doğaya en çok zararı veren atıklardır. Plastik atıkların verdiği zarar dünyanın ekolojik dengesinde önemli tahribata neden olmaktadır.
Öyle ki plastik poşetlerin doğaya bırakılmasından sonra en az 1000 yıl sonra bu atık maddenin tamamen çözülmesi gerçekleşiyor. Genel olarak plastik atıklar ise, cinsine ve boyutuna göre doğada 50 yıldan 1 milyon yıla kadar uzanan uzun bir süreçte yok olur.
Plastik kirliliği, deniz yaşamı, toprak ve insan sağlığı açısından zararlı olabilir. Plastik atıklar çöp depolama alanlarında yer kaplar ve bu alanların dolmasına neden olur. Plastik üretimi, fosil yakıtların kullanımına bağlıdır ve bu da sera gazı emisyonlarını artırarak küresel iklim değişikliğine katkıda bulunur.
Plastik torbalarda tek parça ve dayanıklı olmaları nedeniyle, deniz canlılarına iki şekilde tehdit oluşturabiliyor. Balinalar başta olmak üzere 240'tan fazla tür plastik torbaları ya yiyor, ya da bu torbalara takılabiliyor. Bu da canlıların yaralanmaları ya da ölümlerine neden oluyor.
Naylon, ticari adı naylon-6 ve naylon-6,6 olan plastik bir grubudur. Bu tür malzemeler, petrol ürünlerinden veya benzeri maddelerden kimyasal yöntemlerle üretilir.
Su dolu bir kaba plastik şişe, metal kaşık, naylon poşet, çivi, bilye, pinpon topu atıyor. Bu nesnelerin suda yüzüp yüzmedi- ğini gözlemliyor.
Buzdolabı poşetinin ham maddesi polietilendir ve sağlık için herhangi bir sorun arz etmez. Buzdolabı poşetinde yemek ısıtmak ya da haşlamak sağlıksızdır. Ürünleri saklama konusunda yardımcıdır. Sıcaklığa maruz kalmadıkça herhangi bir tehlikesi görünmemektedir.
Atık toplama ve geri dönüşüm verimliliğinin arttırılması ile birlikte programların teşvik edilmesi, plastik atık zincirlerinin kurulması, deniz atıkları ile ilgili daha caydırıcı yasaların ya da düzenlemelerin yapılması denizlerin temizlenmesi için izlenebilecek en temel yollardır.
Kağıdın doğada yok olma süresi yaklaşık 2- 2,5 aydır. Kağıt atıkları; Kağıt havlu. Karton koliler.
Polikarbonat ham maddesine sahip olan plastiğin erime noktası: 280- 320 santigrat derece. Yarı kristal PET ham maddesine sahip olan plastiğin erime noktası: 260- 280 santigrat derece. ABS ham maddesine sahip olan plastiğin erime noktası: 190- 270 santigrat derece.
Türkiye'deki yasalar
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, söz konusu sayıyı 440'tan 40'a indirme hedefiyle başlattığı girişim kapsamında plastik poşetler 10 Aralık 2018 tarihi itibarıyla ücretli hale getirildi. Uygulama sayesinde plastik poşet kullanımı, Haziran 2021 itibarıyla yüzde 75 oranında azaldı.
Plastik (Naylon) Poşet Nedir? Polietilen denilen petrol türevinden ve atık plastik malzemelerin ikincil kullanımından elde edilen malzemedir. Dış ortam koşulları ve neme karşı iyi direnç, esneklik, ve üstün kimyasal dayanıklılık genel özellikleri olarak sayılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri