Kokoreç, Anadolu ve Balkanlarda, koyunun ince bağırsağından ve mumbardan yapılan, şişe sarılarak kor ateşte kızartılan bir çeşit yemek.
Bu kelimenin kokoreç mi, kokreç mi, kokareç mi olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı kokoreç şeklinde olmalıdır.
Bu kelimenin kokoreç mi, kokariç mi, kokareç mi olarak yazıldığı sosyal medya başta olmak üzere birçok TV programında tartışma konusu haline geldi. Bu kelimenin doğru kullanımı kokoreç şeklinde olmalıdır.
İlk olarak İzmir'de tüketildiği söylenen Kokoreç zaman içerisinde tüm ülke geneline yayılmıştır. Bunun nedeni içerisinde çeşitli ve doğal baharatlar yer alması olarak bilinir. Özellikle kekik ve acı kırmızı pul biberin kokorecin olmazsa olmazları arasında olduğu söylenir.
Kokoreç tarihçesi tam olarak bilinmemekle beraber 1960'lı yıllarda Yunanistan'da halkın çok severek tükettiği bumbar bağırsak ve içyağından oluşan lezzetli bir yiyecektir. Kokoreçin Türkiye'ye gelişi 1970'li yıllarda İzmir'den başlayarak bütün Türkiye'ye yayılmış ve halkımızın vazgeçilmez yiyecekleri arasına girmiştir.
İlgili 30 soru bulundu
Kokoreç severlerce Balıkesir, kokorecin başkenti olarak tanımlanırken, kokorecin üretim merkezi ise Balıkesir'in Susurluk ilçesinin Göbel mahallesidir (İHA, 2019). Göbel, kokoreç severlerince kokoreci ile meşhur olarak bilinen bir yerleşim yeridir.
Kokoreç yerken kokorecin yanında domates, biber ve salatalık turşusu, ayran, turşu suyu, şalgam suyu gibi yiyecek ve içecekler tüketmek ülkemizde alışkanlık haline gelmiştir. Benzeri şekilde kokorecin Yunan mutfağında da yer aldığı ve geleneksel olarak her yıl paskalyada tüketildiği bilinmektedir.
Mumbar adı verilen kuzunun kalın bağırsağı ile ince bağırsağının, leziz baharatlarla közde buluşmasının halidir kokoreç.
"kokoreç" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 2 sonuç grilled sheep's intestines i.
Kimyon, kekik, acı kırmızı pul biber, tuz, karabiber kokorecin temel baharatları olup bunlar damak lezzetine bağlı olarak çeşitlendirilebilir. Özellikle kekik ve pul biber kokoreç yaparken dikkatli şekilde kullanılmalıdır. Bunların doğal ve organik olması yemeğin tadını artıracaktır.
İç yağı / gömlek yağı, kuzunun işkembesi üzerinde bulunan omentum olarak da bilinen değerli bir yağ çeşididir. Eski zamanda özellikle köylerde eritilip bir kapta saklanarak yemeklerde kullanılırdı.
Kuruyemiş sözcüğü için de gerekli araştırmaları yapmış ve günlük hayatta yapılan yanlışlığa bir son getirmiştir. Kelimenin doğru yazımı TDK'ye göre birleşik olarak yazılan şeklidir.
koskoca, 7 karakter ile yazılır. Ayrıca, k harfi ile başlar, a harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'k', 'o', 's', 'k', 'o', 'c', 'a', şeklindedir.
Bu bağlamda küsur doğru yazılışı şu şekildedir: Küsur (doğru kullanım) Küsür (yanlış kullanım)
kokoreç - Nişanyan Sözlük. Yunanca kokorótsi κοκορότσι “mısır koçanı (Arnavut ağzı, argo)” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arnavutça kokërroz “mısır, mısır koçanı” sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Bulgarca ve Sırpça aynı anlama gelen kukuruza sözcüğünden alıntıdır.
En çok yenen sokak lezzetlerinden biri olan kokoreç, farklı şehirlerde farklı şekilde yapılıyor. İzmir'de ise domates ve bibersiz, sadece baharat atılarak tüketiliyor. Ancak lezzet açısından süt kuzusundan elde edilen bağırsağın kullanımı tercih ediliyor.
Kokoreç sözcüğünün etimolojisi, bağırsağın nasıl işlendiğini de söylüyor. Kokërroz Arnavutçada“mısır koçanı” anlamına geliyor. Mısır koçanı biçiminde örerek ya da şişe sararak bağırsağa hacim veriliyor ve pişirmeye böyle hazırlanıyor. Bir yemek adı olarak Yunancaya kokoretsi ve Türkçeye kokoreç olarak geçiyor sözcük.
Ev Yapımı Kokoreç Tarifi İçin Malzemeler
2 adet kuru soğan. Bir tutam maydanoz. Yeteri kadar ekmek.
İyi kokorecin şartları
Doğru kalınlıkta hazırlanmış bir kokoreç muhakkak (odun veya kömür ateşinde olabilir) ağır ağır pişirilmelidir. Dışı kızarmış olmalı, ama içi sulu kalmalıdır… Mutlaka sipariş edildiği anda kesilip, doğranarak servis edilmelidir. İyi kokoreççi kendine güvenir, baharat eklemeyi müşteriye bırakır…
Et yemekleri ile ayran tercih edilse de, Tat olarak uygun olmasına rağmen sindirim olarak uygun değil, Bir dahakine var ise acılı şalgam suyu içebilirsiniz.
Listede dünyadan pek çok farklı lezzet yer alırken 1. sırada Yunan yemeği "kokoretsi"nin yer alması dikkat çekti. Kokoreç, ülkemizin ünlü sokak lezzetlerinden biri olarak biliniyor.
Sözcüğün köken Yunanca ve Arnavutça kelimelerden oluşup ''mısır koçanı''anlamına gelir. Kokoreci Orta Asya'daki Türk boylarının keşfettiği, yapılan arkeolojik çalışmalarla ispatlanmıştır. Orhon kitabelerinde dünyanın ilk seyyar kokoreççileri olan ''baba ve oğul''olduğu yazılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri