Bu terimin Deleuze ve Guattari'deki kullanımında köksap, şebeke biçimli, ilişkisel ve çapraz bir düşünme sürecini ve bu haritanın sabit bir varlık olarak inşasını "takip etmeyen" bir var olma biçimini haritalayan bir kavramdır (D&G 1987: 12).
Köksap (rhizome) terimi, botanik biliminin bir kavramı olan köksapın çağrıştıdığı fikirler üzerine temellenen bir metafor olarak kullanıldı. Carl Jung "köksap" terimini, kimi zaman "miselyum" olarak da adlandırarak, hayatın görünmeyen yeraltındaki doğasını vurgulamak için kullandı.
Deleuze felsefesi tekillik ve fark üzerine kurulu bir felsefedir. Farklı tekilliklerin bir köksap (rhizome) oluşturarak birbiriyle etkileşime geçmesi düşüncesine dayanır. Deleuze'e göre felsefe yaratma etkinliğidir.
Rizom ya da köksap, Gilles Deleuze ve Félix Guattari tarafından geliştirilen, özdeşlik, birlik, ikili karşıtlık, hiyerarşi ve durağanlıkla karakterize olan “ağaç biçimli” klasik batı felsefesine alternatif olarak ortaya konulan oluşa, çokluğa, farklılığa, harekete ve yatay yayılmaya dayalı bir düşünce modelini ifade ...
Yeraltında görünmeyen bağlantılar üzerinden yatay olarak ilerleyen ve üretkenliğe açılan noktalarda yeryüzüne çıkan kök yapısına ait biyolojik bir kavram olan rizom (köksap), edebi metin incelemelerinde çok farklı paydaşın birbirine bağlantılandığı düzenlemelerin somut bir modeli olarak kullanılır.
İlgili 17 soru bulundu
Köksap veya rizom, genellikle toprak altında bulunan ve yukarı doğru filizler, aşağıya doğru kökler veren kalın, yatay gövde.
Botanikte, rizom kelimesi, kökleri birçok yöne yayılan, genellikle yeraltında bulunan bir bitkinin gövdesi için kullanılan terimdir. Bu terime dayandırılan rizomatik öğrenme, tanımlanmış bir başlangıcı veya sonu olmayan çok boyutlu bir öğrenme sürecidir.
Rizom: Toprak altında büyüyen, silindirik, yatay bir gövdedir. Daima farklı aralıklarda boğum ve boğum aralarına sahiptirler. Rizom tipik olarak bitkinin ana ekseni olup, alt yüzünden kök, toprağın üst kısmına doğru ise sürgünleri meydana getirmektedir. Yeni bitki, ana bitkiden ayrılarak kullanılır.
3) Rizomla Üreme: Toprak altı gövde çeşitlerinde birisi de rizomdur. Rizom ile bitkilerden bazıları eşeysiz ürerler. Bu bitkiler toprak altlarında rizomlar üretir ve yeni bitkiler oluşturur. Rizomlarda göz adı verilen bölümde yeni bitkiler oluşur.
Rizomlar, boğumlardan kökler ve sürgünler gönderir. Rizomlar, bir bitkinin eşeysiz olarak çoğalmasına izin verir. Ebeveyne özdeş yeni bitkiler, boğum içeren bir rizom bölümünden büyütülebilir. Bazı otlar, zambaklar, orkideler, eğrelti otları ve ağaçlar dahil olmak üzere birçok farklı bitki türü rizomları kullanır.
aslen, evden çıkmamayı tercih etmekle başlayan ve evden çıkmaktan çekinmeye ve hatta korkmaya kadar uzanan hastalığın adıdır. yaşlı kedili teyzelerde, çöp ev sahibi amcalarda, evden çalışanlarda ve hayattan korkanlarda sıklıkla görülür. evden çıkmama/çıkamama hali devam ederken dış dünyadan korkmaya başlanır.
Potansiyel boş bir “genelleme”, virtüel ise edimselde “özelleşen” bir hareket. Bu anlamda virtüel, varlığın sanallığının içkinleştirilmesi girişimini ifade eder. “Ne olacağı belli” hiçbir şey yok, her şey –buna en iyi örnek “evrim”dir belki– ölçülemez bir zamanın, aion'un halesiyle kaplı hâlde değişime, dönüşüme tabi.
“bir insana aşık olmak” diyor Gilles Deleuze “onu kalabalığın içinden çekip çıkarmak, çokluğun içinde tek kılmak ve sonra aynı hızla teklik içindeki çokluğu keşfetmektir.” mükemmel!
Yer elması ve patates gibi bazı bitkilerin gövdeleri yer altında bulunur. Yeni bitkiler ise gövdedeki nodlardan bitkiler oluşturur. Buna da yumru gövde ile üreme denilmektedir. Besin depolayan yumru şeklinde gövdeye sahip olan bazı bitkiler yumru gövde ile ürerler.
1) Bölünerek Üreme: Tek hücreli canlılarda ana hücrenin ikiye bölünmesi ile gerçekleşen eşeysiz üremeye bölünerek üreme denir. ✔ Bölünme sonucunda hemen hemen eşit büyüklükte iki hücre oluşur. Bakteri, Arke, Amip, Öglena, Paramecium… gibi canlılar bu şekilde bölünürler.
Çok az türde başlıca depo organı genişlemiş hipokotil dokusudur. Yumru begonya ve Cyclamen gibi dikotiledonlar bu grupta yer almaktadır. Fazla miktarda yedek besin maddesi depo eden, toprak altında yatay olarak uzanan, çok sayıda ek kök taşıyan, silindir biçimindeki çok yılık gövdelere “rizom” denir.
Kollardan fide elde edilmesi, bir çilek bitkisinin boğaz kısmındaki yaprak koltuklarından çıkan kollardan (stolon) elde edilir. Bu kollar toprak yüzüne yatık olarak büyüyen ve boğumlarının her birinde yeni bir bitki meydana getiren özelleşmiş bir gövdedir.
Zambak ve ayrık otu bitkilerinin rizom denilen toprak altı gövdelerinden yeni bitkiler gelişir.
Rizom, bitkilerin üzerinde bulunan depolama görevini üstlenen köksap olarak bilinen ve sağlık açısından tüketilmesinde faydalar sunmaktadır. Toprak altında gelişen Rizom, kök oluşturan yatay ve alt kısımda yer almaktadır. Köke benzemesi ve toprak altı gövde olarak geçmektedir.
Ters yüz öğrenme (TYÖ), kısaca grup öğrenmesinden ziyade bireysel öğrenmeyi merkeze alan bir pedagojik yaklaşım olarak tanımlanabilir. Ters yüz öğrenme, öğretmenin hazırladığı videolarla sunularak, öğretmen- öğrenci arasında yüz yüze geçirilecek zamanın daha anlamlı ve zengin öğrenme oluşturmasını sağlamaktadır.
Özeğitimcilik (veya otodidaktisizm), herhangi bir ustanın (hoca veya öğretmen gibi) rehberliği olmadan gerçekleştirilen eğitim şeklidir. Genel olarak bir otodidakt, çalışacağı konuyu, çalışma materyallerini ve çalışma sıklığını ve çalışma zamanını kendi belirleyen kimsedir.
Aktif Öğrenme Yöntemi Nedir? Aktif öğrenme (interaktif, etkin, deneysel) öğrenme, yaparak yaşayarak öğrenme anlamına gelmektedir. Aktif öğrenme, öğrenenlerin seyredip dinlemekle yetinmeyip, sürece etkin olarak katılmaları, bağımsız olarak hareket etmeleri ve araştırmalarıdır.
- Basit ya da adi daldırma, bir dalın toprağa doğru bükülmesi, toprağa gelen kıskının toprak veya başka bir köklendirme materyali ile örtülmesi ve dalın ucunun topraktan dışarı çıkarılması şeklinde uygulanmaktadır. kısımları boyunca kökler oluşmaktadır.
Yumru gövde: Rizomların şişkinleşmesi ile oluşmuş toprak altı depo gövdeleridir. Soğan (Yassı gövde): Şişkinleşmiş yapraklardan oluşmuş toprak altı depo gövdeleridir.
Soğan pulları ile çoğaltma; Lilium ve Fritillaria türlerinde uygulanan bir yöntemdir. Bu soğanların etli pulları birbirlerinden hafif şekilde ayrıdır. Bu pulların her birinin taban kısmında bir veya birkaç yavru soğan oluşur. Üretimde bu soğanlar kullanılır ancak 3-5 yıl içinde çiçek açacak duruma gelirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri