Araştırmalara göre, mutlu bir yaşamın 4 temel anahtarı var; cinsiyet, karakter, dış etmenler ve yaş.
Dr. Doğan Cüceloğlu insan mutluluğunu belirleyen 7 temel faktörü şöyle sıralıyor: 1-Sağlıklı bir yuva 2- Geçimini sağlayacak güvenilir bir gelir 3- İçine sinen, anlamlı bulduğu bir iş 4- Kendine yakın hissettiği dostlar 5- Sağlık 6- Kendini özgür hissetme 7- Kendine yol gösterecek manevi değerler.
_ Mutluluğun anahtarı; kişinin kendisi ile barışık olmasıdır. Kişi kendisi ile barışıksa, diğer insanlarla da barışıktır. Doğayla, evrenle de barışıktır. Dolayısıyla mutludur.
İlgili 34 soru bulundu
Yapılan araştırmalar mutluluğun genetik ve kalıtsal faktörlere bağlı olduğu kadar eğitim, gelir düzeyi, sosyallik gibi çevresel faktörlerle de ilişkili olduğunu bildirmektedir. Duygu olarak mutluluğun içsel (endojenik) ve dışsal (ekzojenik) faktörler arasında genel bir etkileşim olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.
World Happiness Report (Dünyanın mutluluk raporu) tarafından yapılan araştırmaya göre Danimarkalılar artık dünyanın en mutlu insanları değil. Birinci sırayı İsviçre alırken, Türkiye 76. sırada yer aldı. İki sıra birden gerileyen Danimarkalılar, mutlulukta İsviçre ve İzlanda halklarının ardından üçüncü sırada yer aldı.
Mutluluk zihin ve yüreğin birbirine odaklanmasıdır. Sizi mutlu ya da mutsuz yapan şey kendinize ve yaşama bakış açınızdır. Mutlu insan duygularını bastırmayan, onu rahatça ifade edebilen insandır. İnsan yeri geldiğinde ağlayabilmeli, gülebilmeli, kızabilmeli, sevebilmelidir.
Serotonin miktarını artıran besinler
Yapılan pek çok bilimsel araştırma; gülmek, uyumak, dinlenmek, sevdiklerinle vakit geçirmek ve evcil hayvanlarla oynamak gibi eylemlerin kişilerin kendini daha iyi hissetmesine yardımcı olduğunu söylüyor. Ancak mutluluk veren bir başka eylem ise yemek yemek.
Mutluluk Kendi Elimizde
Kısa süreli anlık mutluluklar genellikle dışsal faktörlere bağlıdır ancak kalıcı mutluluk kişilerin kendi elindedir. Kişilerin hayatlarını iyi oluş hali içerisinde sürdürebilmesi için çeşitli farkındalıklar ve farklı bakış açıları geliştirebilmesi gerekmektedir.
Gama dalgalarının yüksek zirveleri mutluluk durumunda görüldüğünden, Matthieu Ricard bundan böyle 'dünyanın en mutlu insanı' olarak anılacak, dünyanın dört bir yanından medya kuruluşları da hemen her yıl kendisiyle bir mülakat yaparak okurları için mutluluğunun sırlarını paylaşmasını isteyecekti.
En Mutlu Ülke Finlandiya
Son yayınlanan 2023 raporuna göre, geçtiğimiz yıl dünyanın en mutlu ülkesi Finlandiya oldu. Finlandiya'yı Danimarka, İzlanda, İsrail ve Hollanda takip ediyor. Dünyanın en mutsuz ülkeleri arasında ise Afganistan, Ruanda, Güney Sudan, Yemen ve Botsvana sıralanıyor.
Genellikle, kişinin kendini iyi hissettiren bir etkinlikte bulunmasına, bir isteğini gerçekleştirmesine, eğlenmesine, zevk almasına, keyif almasına, yaptığı eylemden doyum bulmasına eşlik eden duygudur. “Ödamoni” mutluluğu, erdemli olmak ve yaşamında bir anlam bulmakla ilgili bir duygudur.
Salinger'a (1964) göre mutluluk ve neşe arasındaki en tekil fark, mutluluğun katı, neşeninse sıvı olmasıdır. Merriam-Webster sözlüğü neşeyi “zihnin ve duyguların hafifliği” olarak tanımlamakta.
Bunlar serotonin, endorfin ve dopamindir. Serotonin insanda mutluluk, canlılık ve zindelik hissi veren bir nörotransmitter yani sinir hücreleri arasında elektrik sinyallerini taşımakla görevlidir. Serotonin ruh halini, uykuyu, iştahı, öğrenmeyi, hafızayı, cinsel ve sosyal davranışları düzenlemede etkilidir.
Mutluluk sözlük anlamı olarak; bütün özlemlere, bütün isteklere eksiksiz bir biçimde ve sürekli olarak erişilmekten duyulan kıvanç durumu, bir istek ya da özlem, yerine geldiğinde duyumsanan sevinç olarak tanımlanır. Sözlük anlamı ile tanımladığımız mutluluk aslında çok boyutludur.
Bireyin hayattan zevk alamayıp, monotonluktan ve gündelik sorunlardan sıkıldığı zaman ortaya çıkar. İçine kapanıklılık, diğer insanlarla sıkıntı ve dertlerin paylaşılmaması,kişilik yapınızın savaşmaktan çok teslim olmaya yatkın olması mutsuzluğu tetikleyen etkenlerdir.
Depresyon, bireylerin kendini psikolojik olarak iyi hissetmediği, çok uzun süreler devam edebilen ve günlük hayatı etkileyen psikolojik bir rahatsızlıktır. Motivasyon eksikliği, değersizlik hissi, karamsarlık, mutsuzluk, suçluluk duygusu, ölüm ve intihar düşünceleri depresyonun belirtilerindendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri