Halkımız arasında kanal tedavi sonrası dolgu yapılamayacağı düşüncesi vardır. Ancak bu yaygın yanlış bir duyumdur. Çünkü kanal tedavisi sonrası dolgu yapmak mümkündür. Çürük nedeniyle zarar görmüş bir dişe, normal fonksiyonunu ve görünümünü kazandırmanın bir yöntemidir.
Hangi çürüklere dolgu yapılmaz? Teorik olarak bakarsak hemen her diş çürüğüne dolgu yapılabilir. Dolgu tipinin seçiminde ise çürüğün büyüklüğü belirleyici özelliğe sahiptir. Şayet çürük derinlere ulaşmış ve sinirlerde tahribat yapmış ise köklere kadar gelmiş ise önce çürük temizlenip kanal tedavisi yapılır.
Bir kök çürüğü kişiye acı verecek veya dişin işlevine engel olacak kadar ilerlemişse, çürüğü tedavi etmek için genellikle dişi onarmak gerekir. Dişin onarımı için diş hekimi dişin çürüyen kısmını çıkarır ve ardından kompozit reçine veya amalgam dolgusu gibi onarıcı bir madde ile boşluğu doldurur.
İltihabın üremesinin durduğu anlaşıldıktan ve kök ucundan iltihap gelmesi sona erdikten sonra diş kanal içerisi özel bir diş dolgu maddesiyle, kök ucuna kadar doldurulur ve kuron kısmı dolgu, porselen dolgu ya da kuron kaplama yapılarak tekrar kırılmaması ve çürümemesi için restore edilir.
Diş çürümesi sinirlere ulaştığında, bu kısımda kalıcı hasarlara neden olur. Bu nedenle, sinire ulaşmış diş çürükleri hızla tedavi edilmelidir. Bu tedavi işlemine dentin çürüğü kanal tedavisi ismi verilir. Kanal tedavilerinde, çürümüş kısımlar sinirler ile birlikte alınır.
İlgili 38 soru bulundu
Pulpa sinirlerindeki kan damarları basıncı şişliği, dişinizin ölmüş olabileceğine işaret eder. Isırma veya çiğneme sırasında nedeni bilinmeyen ağrı veya acı yaşayabilirsiniz. Sıcak veya soğuk içecek içerken aşırı hassasiyet yaşanması, ölü veya ölmekte olan bir sinirin başka bir işareti olabilir.
Diş çürüğü dolgusuz tedavi yöntemleri ile giderilebilir. Eğer diş çürüğünüz erken aşamalarda tespit edildiyse basit bir florür tedavisi ile kendisinden kurtulmak mümkün olabilir.
Bazen kırık parça o kadar büyüktür ki bir dolgu ile tedavisi mümkün değildir. Bu durumda en mantıklı çözüm bir kuron restorasyonudur yani porselen kaplama. Sadece kökü kalmış şekilde kırılan bir dişin porselen kaplama ile tedavisi.
Çünkü kanal tedavisi sonrası dolgu yapmak mümkündür. Çürük nedeniyle zarar görmüş bir dişe, normal fonksiyonunu ve görünümünü kazandırmanın bir yöntemidir. Diş hekiminiz size dolgu yaparken, önce çürümüş diş dokusunu uzaklaştırır, etkilenen alanı temizler ve boşluğu dolgu malzemesi ile doldurur.
Gümüş amalgam dolguların dayanıklık süresi 15-20 yıl arasındadır. Altın dolgular ortalama 20 ila 30 yıl kadar sağlıklı bir şekilde kullanılabilir. Kompozit dolguların ömrü 7 ila 10 yıl arasında değişir ve bu süre sonunda değiştirilmesi gerekebilir.
Bir diş çürüdüğünde, bu alveolar da kaybolur ve kemik beslenemez. Bu nedenle kök kemiği de kaybolur. Diş ne kadar çürürse işlevini de o derece kaybeder. Kaybolan bu diş bazı insanlarda ciddi estetik ve işlevsel problemlere yol açar.
Diş kökü ağızda kalması, dişin tamamen çıkarılmasından sonra enfeksiyona yol açabilir. Kökü ağızda kaldığı durumlarda diş yani ağızdaki kalan diş kökü diş etine etki eder, kemiğin bozulmasına ve diş eti hastalığına yol açabilir.
Eğer bir dişin kök yapısı sağlıklıysa, kistik durumlar yoksa ve dişin kurtarılması mümkünse her dişe kanal tedavisi mümkündür. Canlı bir dişe uygulanmış kanal tedavisinin başarısı % 90'dır. Pulpada enfeksiyon ya da kalıcı bir hasar varsa kanal tedavisine gerek duyulur.
Porselen dolgular ; büyük ve derin çürüklerde dişi güzelce sarıp tamamlayacağından bu tarz dişlerde en iyi dolgu maddesi kabul edilebilir iken ,dişin sadece çiğneme yüzeyinde bulunan küçük çürüklere uygulanması pek tercih edilmez.
Oyuk Çürük Diş Dolgu Tedavisi
Özellikle kısıtlı alanda kalan çürüğün dişten tamamen temizlenmesi ile diş kurtarılacaktır. Derinlemesine temizlik yapıldıktan sonra hasta ve uzman doktor eşliğinde dolgu türüne karar verilir Amalgam ya da porselen dolgu ile dolgu işlemi tamamlanacaktır.
Oluşmuş olan çürüğe mutlaka dolgu yapılması gerekir. Yapılmaması durumunda, bu diş çürüğü, dişin derinlerine ineceğinden daha büyük sorunlar oluşturacaktır. Bu durumda diş hekimi dişi çekmek ve yerine protez yerleştirmek zorunda kalabilir.
Hangi çürüklere dolgu yapılmaz? Harabiyetin dişin büyük bir kısmını kapsadığı durumlarda, kendiliğinden başlayan bir ağrı mevcutsa yani öncelikli olarak kanal tedavisi gerekiyorsa ya da bunların dışında hekimin gerekli gördüğü başka sebepler var ise dolgu tedavisi uygulanamayabilir.
Temizleme işleminden sonra, dişdolgu için hazır hale gelir. Ancak bozuk doku çürük tamamen temizlenmeden dolgu yapılırsa diş içeriden çürümeye devam eder. Diş dolgusu yapılmadan önceki temizlik aşaması bu işlemin titizlikle yapılması gerekmektedir.
KİMLERE UYGULANMAZ? Dolgu maddeleri gebelere ve emzirme dönemindeki kişilere, 12 yaş altındakilere, immünsüpresif tedavi alanlara, aktif enfeksiyon ve inflamasyon bölgesine uygulanmaz.
Diş çürüğü kendi kendine iyileşmez ve bir diş hekimi tarafından tedavi edilmesi gerekir. Dolgu, çürüyen dişinizin eski haline gelmesine yardımcı olur ve bakterilerin dişe saldırabileceği alanları ortadan kaldırarak dişin daha fazla çürümesini önler.
Bunlardan bir tanesi kanal tedavisi, ikincisi ise cerrahi metotturrÇ Kalan diş çekimine kökün tamamen çıkarılmasıdır. Söz konusu işlem diş tamamen alınmasına karşılık kök kalması yahut kök kalıntılarının enfeksiyona neden olması durumunda gerçekleştirilebilir.
Protezler, eksik dişlerin yerine getirilmesi için kullanılan esnek ve estetik seçeneklerdir. Tam protezler, tüm dişlerin eksik olduğu durumlarda tercih edilirken, kısmi protezler sadece belirli dişlerin yerine getirilmesinde kullanılır. Protezler çıkarılabilir olduğu için temizliği ve bakımı kolaydır.
Düzenli diş fırçalama, diş çürüğü oluşumunu önleyebilir ve mevcut çürükleri ilerlemesini durdurabilir. Ancak, diş çürüğü tamamen fırçalama ile geçirilemez. Diş hekiminize düzenli kontroller yaparak çürükleri önleyebilir ve erken teşhis ile tedavi edebilirsiniz.
Dişe bakıldığında kahverengi veya siyah renklenmeler bulunuyorsa çürük varlığından şüphe edilir. Ardından hekim dişi muayene eder. Dişte siyah veya kahverengi renklenme olmasa bile diş içten çürümüş olabilir. Bu durumun varlığını belirlemek için ağzın genel bir röntgeni çekilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri