Bir litre
Coca-Cola Zero'nun bir bardağında (yaklaşık 250 ml) 24 mg.(miligram) kafein bulunur. Karşılaştırma yapacak olursak, aynı miktarda çayda 2, aynı miktarda kahvede ise 3 kat daha fazla kafein bulunur.
Dökme çayda 840 mg/L, çözünebilir kahvede 509 mg/L, poşet çayda 218 mg/L, kolada 148 mg/L, enerji içeceklerinde 169 mg/L kafein ölçüldü (markalar içinde en yüksek çıkan değerlerdir).
İçindekiler: Su, karbondioksit, renklendirici (karamel), asitliği düzenleyiciler (fosforik asit, sodyum sitrat), tatlandırıcılar (sukraloz, asesülfam K), aroma vericiler, koruyucu (sodyum benzoat), kafein (maks. 0,150 g/l).
Bunlardan ilki kafein. 100 mililitre kolanın içinde 10 miligram kafein bulunuyor.
İlgili 34 soru bulundu
Alınabilecek maksimum kafein miktarı 600 miligram olarak bildirilmekle birlikte, bu miktarlara asla çıkılmaması gerekir. Bu miktarlara ulaşıldığı takdirde çarpıntı, huzursuzluk, sıkıntı gibi aşırı uyarılmışlık belirtileri görülebilir.
Hangi besinler ve içecekler kafein içerir? Kafeinin en çok bilinen kaynakları kahve, çay, kolalı içecekler ve çikolatadır.
Uzun cevap: gazlı içeceklerin tek zararı şekerinden kaynaklanmamaktadır. o içeceğin sana güzel gelmesi için içinde daha bir çok katkı maddesi var ve şekersiz olsa bile yine de vucuduna zarar vermektedir.
“Light” olarak pazarlanan ürün sırasıyla Aspartam ve Asesülfam Potasyum içerirken; “Zero” olarak pazarlanan üründe bu tatlandırıcılara ek olarak ayrıca Sukraloz yer alıyor. Yani “Sıfır” anlamına gelen Zero ürününde; Light ürününden daha fazla tatlandırıcı yer alıyor.
ÇOK DÜŞÜK ORANDA ALKOL
Aralarında Coca-Cola, Pepsi Cola, Coca-Cola Light Coke ve Coke Zero'nun da bulunduğu 10 içecekte alkole rastlandığını belirten uzmanlar, bu oranın ülkede alkollü içecek kabul edilen yüzde 1.2 oranından çok daha düşük, 0.001 oranında olduğunu bildirdi.
"Yapılan araştırmaya göre sigara ile kafein içeren kahve benzeri maddelerin birlikte içilmesi hem bağımlılığı artıyor hem de bu maddelerin zararlarını ikiye katlıyor. Uzmanlar sigarayı bırakanların kahve gibi kafeinli içecekleri de bırakması gerektiğini vurguluyor."
Psikolojik hastalıkları tetikleyip; sinirlilik, depresyon, uykusuzluk gibi sorunları doğurabilir. İdrar miktarını ve sıklığını arttırır, vücuttan gerekenden fazla mineral ve vitamin atılmasına sebep olabilir. Migreni tetikleyebilir. Günde 300 miligram kafein başına vücuttan 15 miligram fazladan kalsiyum atılmaktadır.
Yüksek kafein alımının uyarıcı etkileri, kalbinizin daha hızlı atmasına neden olabilir. Ayrıca aşırı yüksek dozda kafein içeren enerji içecekleri tüketen gençlerde rapor edilen atriyal fibrilasyon adı verilen kalp atışı ritminin değişmesine de yol açabilir.
Kafein, merkezi sinir sistemine etki ederek, beyne giden ve beyinden gelen mesajları hızlandırır ve stimülan etkisi yapar. Emilimi büyük oranda ince bağırsaktandır. Kafein birçok bitkide değişik miktarlarda bulunmaktadır. Fasulyelerde, yapraklarda ve 60 çeşit bitkide bulunur.
Kafein hangi miktarlardan sonra zararlı olmaya başlar? Bu soruları yanıtlamak kolay değildir, ama bir günde kilo başına 3-5 miligram (mg), toplam olarak 200-225 mg'dan fazla kafein tüketimi önerilmemektedir.
Pek çok çalışmada, yetişkinler için güvenli olarak tüketilebilecek kafein miktarının günde 300-400 mg (yaklaşık 3-4 fincan kahve ya da 5-6 büyük bardak çay) olduğu belirtilmiştir.Dünya Sağlık Örgütü ise herhangi bir hastalığı olmayan sağlıklı bireyler için bu değeri doğrulamıştır.
Coca-Cola light ve Coca-Cola Zero ürünlerimiz ise şekersizdir ve bu ürünlerimizde şeker yerine düşük kalorili tatlandırıcılar kullanılır.
Ayrıca, bu tatlandırıcıların şeker hastalığı riskinin artmasıyla da bağlantılı olduğu düşünülüyor. Çünkü vücudun insülin hormonunu kullanmasını etkiliyor. Bu içecekler aynı zamanda kalp krizi ve inme riskini de arttırıyor. Önemli durumlardan bir tanesi de diyet içecekleri, bir kadının hamile kalma şansını azaltabilir.
Şekersiz ve light kola içerisinde ise kalori miktarı sıfırdır. Bu nedenle kilo alımına sebep olmamaktadır. Fakat burada dikkat edilmesi gereken bir nokta bulunmaktadır. Kola sodyum içermekte ve vücutta su tutulumuna neden olmaktadır.
Diyet kola, yani light kola siz istemeseniz de kilo alımına neden oluyor. Çünkü tatlandırıcı ve koruyucu maddelerden oluşuyor. Aklınızda zero kola kilo aldırır mı endişesi varsa; koladan uzak durmanız önerilir.
Coca Cola Zero şekersizdir ancak içerdiği yapay tatlandırıcılar tip 2 Diyabet riskini arttırmıştır. Yani diyabet riski olan veya diyabet hastası olan kişilerin bu ürünü tüketmemeleri gerekmektedir.
Vücut kitle endeksi 18.5'in, vücut yağ oranı da yüzde 10'un altında olan kişilerin, tıpta 'aşırı zayıf' olarak tanımlandığını dile getiren Diyetisyen Duygu Deniz, “Kola, basit karbonhidrat içerdiği ve tamamen boş enerji sınıfına girdiği için kesinlikle kilo aldırıyor.
Uzmanlar kafeinin uyuşturucu maddeler gibi ciddi yan etkiler yaratmayacağı ve sosyal olarak kabul edilebilir olduğu için bağımlılık yapıcı olmadığını belirtiyorlar. Kafeinin yapısı beyindeki adenozin molekülüne benzer. (Adenozin, sinir hücreleri arasında uyarı taşıyan bir maddedir.)
Günde 1000 mg (10 bardak kahve) kafein almazsa anksiyete, ajitasyon, uyku bozukluğu ve baş ağrısı gibi semptomlar yaşadığını belirten hasta, kafein alımını durdurmak istese bile psikiyatrik ve psikolojik semptomların önünü kesemediği için kafein alımına devam ettiğini belirtmiştir.
Bir kimseye kahve ve çayın fazlası zarar veriyorsa az içmeli, azı da zarar veriyorsa hiç içmemelidir. Sonuç olarak; kafeinli içecekler; çay kahve ve koladaki kafein, sağlığa zararlı olmadıkça içilmesinde sakınca yoktur. Çünkü çoğu zarar veren mübah bir şeyin, zarar vermeyen az miktarının kullanılması haram değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri