Kolayda örnekleme yönteminin temel bir örneği, şirketlerin tanıtım broşürlerini dağıtması ve rastgele seçilen katılımcılarla bir alışveriş merkezinde veya kalabalık bir caddede sorular sormasıdır. İşletmeler bu örnekleme yöntemini, pazardan kaynaklanan kritik sorunları ele almak üzere bilgi toplamak için kullanır.
Kolayda örnekleme , örneklemlerin evrenden yalnızca araştırmacı için uygun olduğu için seçildiği bir olasılık dışı örnekleme tekniğidir. Araştırmacılar bu örnekleri sadece işe alınmaları kolay olduğu için seçiyor ve araştırmacı tüm popülasyonu temsil eden bir örneklem seçmeyi düşünmedi.
Yıldırım ve Şimşek'e göre (2008) “kolay ulaşılabilir durum örneklemesi” olarak da adlandırılır. Bu örnekleme türü, araştırma yapılacak birey ya da grupların araştırma sürecine dahil edilmesinin daha kolay ya da bunlara erişilmesinin daha kolay olmasıyla ilişkilidir.
Basit rastgele örnekleme yönteminin sistematize edilmiş halidir. Evrenin büyük, homojen ve birim listesinin elde hazır olduğu durumlarda başvurulabilir. Örneğe seçilecek birimler listeden eşit aralıklarla seçilir. Örnekleme aralığı evrendeki birim sayısının (N) örnek büyüklüğüne (n) bölünmesiyle (N/n) elde edilir.
İlgili 41 soru bulundu
Kolaylı Örnekleme
Bu yöntemde araştırmacı, yakın olan ve erişilmesi kolay olan bir durumu seçer ve örnekleme girecek kişi sayısı istenen örneklem büyüklüğüne ulaşıncaya kadar devam eder.
Bir düşüncenin somut hâle getirilerek daha anlaşılır kılınması için anlatılan konuyla ilgili örnekler ver- ilmesine örneklendirme denir. Düşüncenin anlaşılır ve akılda kalıcı olması amaçlanır.
Seçim işlemlerinde popülasyon büyüklüğü (N) örneklem büyüklüğüne (n) bölünerek bir birimin kaç birimde bir örnekleme alınacağı belirlenir (k= N/n). Örnek olarak, N = 5.000, n = 250. k = 5000/250 = 20.
b. Uygun veya elverişlilik (convenience) örnekleme;
araştırmaya hız kazandıran bir yöntemdir. Çünkü bu yön- temde araştırmacı, yakın ve erişilmesi kolay olan bir duru- mu seçer. Bu örnekleme yöntemi çoğu zaman araştırma- cının diğer örnekleme yöntemini kullanma olanağının olmadığı durumlarda kullanılır.
Örnekleme türleri: örnekleme yöntemleri
Pazar araştırmasında örnekleme iki türdür – olasılıklı örnekleme ve olasılıksız örnekleme.
Random (olasılığa dayalı) örnekleme, evrendeki her elemanın seçilme olasılığının sifir- dan büyük olduğunun bilindiği örneklemedir (Kish, 1965, s.20). Random örneklemelerde ör- neklem hatası hesaplanabilir (Deming, 1950, s.10). Random sözcüğü çoğu kez yanlış anlaşılır ve kullanılır.
Nicel araştırma için iki ana örnekleme yöntemi vardır: Olasılıklı ve Olasılıksız örnekleme .
Olasılıklı olmayan örnekleme yöntemlerinde, birimlerin seçiminde ortaya çıkabilecek hataların azaltılması önlenmesi amacıyla kullanılır. Evren tabakalara ayrılır, evrendeki ve her tabakadaki birey sayısı biliniyor olmalıdır. Tabakalar coğrafi bölge, yaş, cinsiyet, sosyal sınıf ve hastalık çeşitleri olabilir.
Olasılığa Dayalı Örneklem Seçim Teknikleri
Seçimde eşit olasılık sağlamanın en kesin yolu, tesadüfî seçim yolunu kullanmaktır. Bu, evrendeki herkesin adının yer aldığı bir liste oluşturmayı gerektirir. Bu listeye örneklem çerçevesi adı verilir. Daha sonra örneklem için gerekli sayıda örnek, bu listeden kurayla seçilir.
Her bir örneklem seçimine eşit seçilme olasılığı vererek (seçilen birim yerine konularak ya da konulmadan) seçilen birimlerin örnekleme alındığı yöntemdir. Bu örnekleme yönteminde evrendeki tüm birimler, örneğe seçilmek için eşit ve bağımsız bir şansa sahiptir.
Evren ne kadar küçükse, örneklem o kadar büyük olmalıdır. Evren büyüdükçe, örneklem büyüklüğünün artışı önemsizleşir. Ülke/kent ölçeğinde araştırmalar tipik olarak 1000-2000 kişilik örneklemlerden oluşur.
Sistematik Tesadüfi Örnekleme Yöntemi
Örneğin, kura ile 7 seçilmiş olsun, bu durumda; 7, 17, 27, .....107....3487, 3497 numaralı birimler araştırmanın örneklemini oluşturacaktır.
Kartopu, önce bireysel sonra iki kişilik gruplar ardından çiftlerin oluşturduğu dörtlü gruplar, dörtlülerin birleşiminden oluşan sekizli gruplar şeklinde kademeli olarak ilerleyen ve finalde herkesin karşısında sunum yapılan bir tartışma tekniğidir.
Örneklem büyüklüğünün kabaca belirlenmesi yöntemleri: – Tanımlayıcı (betimsel) araştırmalarda: Evrenden minimum %10 örneklem alınır, • Küçük evrenlerde evrenin %20'sine ihtiyaç duyulur. – Korelasyon çalışmalarında en az 30 denek gerekir.
Orantılı tabakalı örneklem seçiminde ise her tabakadan, o tabakanın evren içindeki temsil düzeyiyle orantılı olarak örneklem belirlenir. Örneklemin evreni tam olarak temsil edebilmesi için örneklemdeki çeşitli grupların örnekleme oranının, evrendekiyle aynı olması gerekir (Bryman, 2007).
Olasılıklı olmayan örneklem türlerinden biri de amaçlı örneklem. Gelişigüzel örneklemden farklı olarak bu örneklem türünde araştırmacı, belirli bir bölgeyi ya da mekânı kendi araştırma sorusuna uygun olarak “kasıtla” seçiyor, bu nedenle bu örneklem yöntemine “kasıtlı örneklem” ismi verildiği de olur.
Selvi gibi uzun boylu bir insandı. Benzeyen: Kendisine Benzetilen: Koşan arkadaşımın yanakları elma gibi al al olmuştu. Bir paragrafta ya da bir cümlede konunun çok daha iyi bir şekilde anlaşılabilmesi için, gerekli olan örneklerinin verildiği cümlelere örneklendirme cümlesi denmektedir.
Not: bir cümlenin örneklendirme olduğunu anlamanın yolu, cümleden önce örneklendirme ifadelerini yani; örneğin, mesela, örnek olarak ya da şöyle ki gibi ifadeler getirilebilir. Yaptığınız bu deneme sonucu cümle anlamını yitirmiyorsa ilgili cümlede bir örneklendirme olduğunu belirtmek mümkündür.
Yazarın, kaleme aldığı metnin daha anlaşılır olması için başka kişilerden alıntı yapmasına örneklendirme denir. Aynı zamanda, yazarın fikrini benimsetmek için tarihi olayları ya da belli başlı olguları sıralamasıyla da örneklendirme yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri