Bilekten yapılan anjiyo hastanın daha çabuk ayağa kalkabilmesi ve eve gidebilmesini sağlamaktadır. En önemlisi de komplikasyon ihtimali 10 kat azalmaktadır. Bu nedenle el bileğinden yapılan anjiyo, kasıktan yapılan anjiyoya tercih edilmektedir.
El bileğinden yapılan anjiyo sayesinde, hasta aynı gün içerisinde taburcu olur, işine geri dönebilir. Bilekte olan damar, kasık damarına kıyasla cilt yüzeyine daha yakındır. Bu nedenle kilolu hastalarda bile, bilekten damara daha kolay girilebilir. Açılan delik daha kolay kapanır.
Koldan yapılan anjiyo sonrasında kanama kontrolü, damarın yüzeyel olması nedeniyle kasık damarına göre daha kolay sağlanmaktadır. Bunun yanı sıra el bileği atardamarı kasık atardamarına göre daha ince ve spazm dediğimiz büzüşmeye daha meyillidir.
Koldan yapılan anjiyo, kan damarlarında meydana tıkanıklık ve kireçlenme gibi durumların tespit edilmesine yardımcı olur. Koldan anjiyo, genellikle kalple ilgili damarların izlenmesi için yapılmaktadır.
El bileğinden yapılacak anjiyo işleminden önce hastanın cilt altı lokal anestezi ile uyuşturulur. 3 mm'lik bir kesi olduğu için hasta ağrı ve acı hissetmez. El bileğinden anjiyo işleminde giriş yeri ile ilgili oluşabilecek komplikasyon riski yüzde 1'in altında seyretmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Koldan yapılan anjiyo işlemi sonrası iyileşme süreci ne kadar sürer? Kol anjiyosu sonrası iyileşme süresi kısa sürmektedir. Aynı gün içerisinde günlük hayatınıza dönebilirsiniz ancak bir kaç günlük sürede el bileğinizi yoracak aktivitelerden kaçınmanız önerilir.
Kol bileğinden anjiyo olan hastalar, en az ilk üç günlük süreçte yük kaldırmamalıdırlar. Doktor tarafından herhangi bir komplikasyon yaşamamak amacıyla verilmiş olan ilaçlar bulunması durumunda, hasta bu ilaçları düzenli bir şekilde kullanmayı ihmal etmemelidir.
Eğer kişiye yalnızca tetkik amacı ile anjiyo uygulandıysa gün içerisinde taburcu edilecektir. Eğer hasta kalp krizi veya herhangi bir komplikasyon riski altında ise gözetim altında tutulması gerekebilir.
Anjiyo sonrasında bol su içilmesine, sıvı alınmasına dikkat edilmelidir. Damarlarda ya da kalpte bir sıkıntı görülsün ya da görülmesin kişilerin sağlıklı beslenme kurallarına uyması önemlidir. Anjiyo normal hayatı kısıtlayan bir işlem değildir. İşlemden 24 saat sonra genellikle işe dönebilmek mümkündür.
Kasıktan anjio işlemi, kan damarlarının görüntülenmesi için uygulanmaktadır. Kan damarlarındaki tıkanıklıklar, bu tıkanıklıkların boyutu ve kalsiyum birikintileri gibi sorunlar kolaylıkla tespit edilebilmektedir.
Stentin bir ömrü bulunmuyor, hasta kendine iyi baktığı ve doktorunun tavsiyelerini uyguladığı sürece ömür boyu tıkanmadan durabiliyor. Stentler tıkandığında ise içlerine tekrar stent takılabiliyor.
Stent takılan hasta kaç yıl yaşar? Stentlerin belli bir ömrü yoktur.
Kasıktan yapılan anjiyografi sonrası hastanın 6 saat yatakta sırtüstü yatması önerilmektedir. Halbuki el bileğinden yapılan anjiyografi sonrası hasta hemen ayağa kalkabilmekte ve yaklaşık 1-2 saat sonra evine taburcu olabilmektedir.
Bunun yanında klasik anjiyoda da risk son derece düşüktür. Ölüm, kalp krizi, felç gibi önemli komplikasyonların (istenmeyen olay) oranı 5/10.000 ile 1/1000 arasındadır.
Kasıkta kullanılan malzemelerden daha ince yapılıdır. El bileğinden anjiyonun en önemli avantajı, komplikasyon ihtimalini azaltmasıdır. Kasık bölgesinde oluşabilecek kanama ve şişme ihtimali el bileğinde yok denecek kadar azdır. Lokal anestezi ile yapıldığı için ağrısızdır.
Anjiyo sonrası, hekimin talimatları doğrultusunda 48 saat kadar aşırı hareketlilikten kaçınılmalı, gerekli görülür ise istirahate devam edilmelidir. Hasta Anjiyografi sonrası kendisine verilen ilaçları eksiksiz ve zamanında kullanmalı, mümkün olduğunca fazla sıvı tüketmelidir.
Koroner bt anjiyografi iyileşme süresi içerisinde uygulamanın yapıldığı bölgeye yüklenmemesi önerilmektedir. Öncelikle ince damarlara sahip olan kişilerde kanül nedeniyle ağrı daha fazla hissedilebilir. Kanülün çıkarıldığı noktada pıhtılaşma ve şişlik nedeniyle oluşan ağrı geçici yan etkilerden biridir.
Anjiyo işlemi yaklaşık olarak 20-60 dakika sürer. Bu süre hastanın yaşına, kilosuna ve incelenecek damarlara göre değişiklik gösterebilir.
Sıkça Sorulan Sorular. Anjiyo olduktan sonra halsizlik olur mu? Yaşlı hastalarda halsizlik ve güçsüzlük hissi meydana gelebilir. Ancak hastalar uzun bir süre aç kaldıkları için de halsizlik yaşayabilir.
Anjiyo işleminin riski çok yüksek midir? Her ne kadar koroner anjiyografide komplikasyon riski % 1'in altında olsa bazı riskler de bulunmaktadır. Bunlar; kalp krizi, inme, damar zedelenmesi, ritim bozukluğu, verilen boya maddesine bağlı alerjik reaksiyon,böbrek hasarı, kanama, enfeksiyon, X-ray ışınına bağlı radyasyon.
Kalp anjiyosu (koroner anjiyografi) sonrası, kardiyoloğunuz size stent takılmasını önerebilir. Bu önerinin nedeni, anjiyoda kalp damarlarınızda darlık saptanmış olmasıdır. Stent işlemiyle darlık ortadan kaldırılır.
Bilekten yapılan anjiyo hastanın daha çabuk ayağa kalkabilmesi ve eve gidebilmesini sağlamaktadır. En önemlisi de komplikasyon ihtimali 10 kat azalmaktadır. Bu nedenle el bileğinden yapılan anjiyo, kasıktan yapılan anjiyoya tercih edilmektedir.
Anjiyo işlemleri yapılırken hasta herhangi bir şekilde uyutulmuyor. Yapılacak olan bölgeye lokal anestezi uygulanarak hastanın o bölgesi uyuşturuluyor. Bunun yanı sıra hastaya farklı ilaçlar verilerek ağrının azalması sağlanabiliyor. Kısa süren bir işlem olmasından dolayı hastanın uyutulmasına gerek duyulmuyor.
Sanal Anjiyo işlemi sonrasında gündelik hayata rahatlıkla devam edilebilmektedir ve hastanede yatmaya gerek kalmamaktadır. Fakat kontrast madde olarak ifade ettiğimiz renkli boyanın vücuttan sağlıklı ve hızlı bir şekilde atılabilmesi için işlem sonrasındaki 48 saat boyunca bol bol su tüketilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri