Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''kolej'' olarak yazılır.
Bu kelimenin kolej mi, kollej mi olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı kolej şeklinde olmalıdır. Cümle içinde kullanımı: “Polis kolejinden mezun başarılı bir polis arkadaşımızdı.”
Cevap. koleji`nde diye yazılır.
TDK'ya göre dinozor kelimesinin doğru yazılışı "dinozor"dur.
Türk Dil Kurumu'na göre ''psikoloji'' olarak yazılmaktadır. Bu kelimenin cümle içerisinde doğru ve yanlış örneklerini aşağıdan öğrenebilirsiniz. Üniversite sınavımda hedeflediğim puanı tutturup psikoloji okumak istiyorum.
İlgili 30 soru bulundu
Palyaço kelimesi Türk Dil Kurumu'na göre palyaço şeklinde yazılması gereken bir kelimedir. Palyaço kelimesinin palyanço şeklinde yazılması ise bir yazım yanlışı olarak ifade edilebilir. Kelimenin doğru bir şekilde yazılışı "palyaço" şeklinde olmalıdır.
3. İki ünsüzle biten Batı kökenli alıntılar, ünsüzler arasına ünlü konmadan yazılır: film, form, lüks, modern, natürmort, psikiyatr, seks, slayt, teyp vb.
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
Ara Sıra Kelimesinin Doğru yazılışı
Antrenman kelimesinin doğru yazılışı "ara sıra" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Arasıra olarak yazılması yanlış olacaktır.
KİBAR KELİMESİ CÜMLE İÇERİSİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ
- İşte senin bu kibar, bu efendi hâllerine bayılıyorum.- Telefona giderek kibar ve varlıklı insanlara has bir şive ile köşkten otomobili istetti.
Kurum, kuruluş, kurul, birleşim, oturum ve iş yeri adlarına gelen ekler kesme işareti ile ayrılmaz: Türkiye Büyük Millet Meclisine, Türk Dil Kurumundan, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanlığının; Bakanlar Kurulunun, Danışma Kurulundan, Yürütme Kuruluna; Türkiye Büyük Millet ...
Artık kurum, kuruluş, kurul, birleşim, oturum ve işyeri adlarına gelen ekler kesmeyle ayrılmayacak. Yeni düzenleme bu dil kuralını ortadan kaldırdı. Yazımda kurum ve kuruluş adlarından sonra gelen tüm takılar birleşik yazılacak.
Bu bilgiler doğrultusunda TDK'nin doğru yazılışı TDK'nin şeklindedir. TDK'nın olarak yazılması hatalı bir kullanımdır.
Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''kolej'' olarak yazılır. Aşağıda cümle içerisinde doğru örnekleri görebilirsiniz.
⭐ ''Bahçeşehir Kolejinde okuyorum'' şeklinde olmalıdır. ⇔ Çünkü kuruluş , kurum gibi şeylere getirilen ekler kesinlikle kesme işareti ile ayrılmaz.
türkçe okunuşu roberttir. eğer kolejin ismi rabırt koleji olsaydı o zaman türkçe rabırt okunurdu. farklı dillerde farklı şekillerde okunabilir. 159 yillik rober hatemo kolej'ini, “robert kolej” diye okuyan çobanlari ele veren hede.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Birdenbire kelimesi birçok kişi tarafından ayrı yazılmaktadır. Bu durumda yazım hatası kabul edilir. Çünkü TDK'ya göre bu kelime birdenbire şeklinde yazılmalıdır.
Bu kelimenin doğru yazımı, 'Ataş' şeklindedir. Özellikle kelimenin sonundaki harfe dikkat etmek gerekir. Bu doğrultuda son harf, 'ç' yerine, 'ş' olmalıdır. Böylece doğru şekilde ataş olarak ele alınabilir ve yazılabilir.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
Tıraş kelimesinin TDK'ya göre doğru yazımı 'tıraş' şeklindedir. Traş şeklindeki kullanım yanlıştır.
Bu sözcüğün doğru yazımıyla ilgili bilgi sahibi olmak için Türk Dil Kurumunun yazım kılavuzuna bakılması yeterlidir. Kral TDK'ye göre her zaman “kral” şeklinde yazılmalıdır. Bu sözcüğün “kıral” olarak kullanılması ve yazılması, yazım kuralları yönünden doğru değildir.
Söz konusu kelimenin telaffuz ediliş şeklinden dolayı birçok insan, kelimenin yazılışı konusunda tren mi tiren mi ikilemini yaşar. Tren doğru yazılışı şu şekildedir: Tren (Doğru kullanım) Tiren (Yanlış kullanım)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri