Kahve Kolesterolü Yükseltir Mi? Kahve açıkçası orta düzeyde tüketildiğinde ve kahvenin çeşidi her ne olursa olsun filtre edilerek içildiğinde kan kolesterolü üzerinde direk olumsuz yükseltici etkisi bulunmamaktadır.
Araştırmaya göre, günde 2 ila 4 fincan filtre, yani süzülmüş kahve sağlığı olumlu etkiliyor ve zayıflamaya yardımcı oluyor. Ancak Türk kahvesi riskli. Çünkü telveyle pişirilen kahvelerde ortaya çıkan 'cafestol' adlı madde, yüksek kolesterol riski oluşturuyor.
FİLTRE KAHVE DAHA İYİ
Örneğin, “en az filtrelenmiş” kahve türlerini içenler, en büyük kolesterol etkilerini gösterdi: Ortalama olarak, günde 6 veya daha fazla fincan içenlerin toplam kolesterol seviyeleri içmeyenlere karşı 8 ila 12 puan daha yüksekti.
Dr. Barış Çaynak, “Günlük sadece 1-2 fincan kahve içiyorsanız, kolesterol açısından sorun görünmüyor. Ancak günlük kahve tüketiminiz hem daha fazla, hem de kremalı, aromalı, tatlandırılmış kahveleri tercih ediyorsanız, o zaman kolesterole etkisi daha düşük olan filtre kahveyi seçmelisiniz” diyor.
Çay kalp sağlığı için faydalı olabilir
Flavonoidleri düzenli olarak tüketmek, yüksek tansiyon, kolesterol ve trigliserit seviyeleri veya obezite gibi kalp hastalığı için birçok risk faktörünün azaltılmasına yardımcı olabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Evet, limon kabuğunda bulunan polifenol flavonoidler kötü kolesterol denilen LDL kolesterolü düşürür. Ayrıca limon kabuğundaki potasyum da hem tansiyonu düzenler hem de kalbe faydalıdır.
Kolesterolü ne düşürür? Pancar, bamya, havuç, patlıcan, yeşil fasulye, karnabahar, sarımsaklı yoğurt ,kuşkonmaz: Bu sebzeler özellikle buharda pişirildiğinde safra asidini bağlarlar. Karaciğerde kötü kolesterolü (LDL) kullanarak safra asidini bağlar. Böylece kanda LDL seviyesi düşer.
Maden suyu kötü kolesterol üretimini durdurur. Vücuttaki yağ oranını azaltan maden suyu böylece kötü kolesterol üretiminin de azalmasına yardımcı olur. Kötü kolesterol yağ dokularına, kılcal damarlara ve çevresine çöker. Kılcal damarları daraltması kalp krizi riskini yükselten kan basıncını artırır.
Ekmek içeriğinde karbonhidrat, az miktarda protein, lif özellikle B1 ve B6 vitaminleri gibi birçok besin ögesi yönünden zengin bir besindir. Yapılan araştırmalarla birlikte tam tahıllı ekmeklerin kötü kolesterol olarak adlandırılan LDL kolesterolü düşürdüğü ve kolesterol dengesi sağladığı görülmüştür.
Konuyla ilgili yayınlar, stanol' içeren yoğurtların LDL kolesterol dediğimiz kötü kolesterolü, 21 günlük kullanım sonucunda %9-10 kadar düşürdüğünü gösteriyor.
Espresso ise Türk kahvesine kıyasla daha az kafestol içermekle birlikte, filtre kahveye göre daha çok içerir. Bu nedenle yüksek kolesterolü olanların ya da kolesterol seviyelerini kontrol altında tutmak isteyenlerin filtre kahve tercih etmesi daha iyi olabilir.
Kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olan omega-3 bileşenlerini içeren balık, ceviz, semiz otu gibi besinlerin tüketimine önem verilmelidir. Kolesterol düşürücü ilaçlarla benzer etkiye sahip olan probiyotik ve prebiyotik besinler (yoğurt, ayran, kefir vb.) bol miktarda tüketilmelidir.
Fazla oksitlenme geçiren çay yapraklarının ise besin değeri azalmaktadır. Demli çay koyu renkli pigment ve polifenoller açısından oldukça zengindir. Bunlar antioksidan bakımından zengindir; Polifenoller sayesinde bağışıklık sistemi güçlenmekte, kolesterol azalmaktadır.
Tam çavdar ekmeği, vücuttaki kolesterol dengesini sağlayarak ve kan dolaşımını sağlıklı hale getirerek, kalp damar hastalıklarının ortaya çıkması riskini azaltmaktadır. Tam çavdar ekmeği, sağlıklı bir vücut işleyişi doğrultusunda, safra kesesi oluşumunu önlemektedir.
Özellikle doymuş yağlardan zengin; tereyağ, margarin, krema, kaymak, süt, peynir ve etlerin bileşiminde bulunan yağlar, hayvansal kaynaklı ya da yüksek kalorili gıdalar kolesterolü yükseltir. İlerleyen yaş: Kolesterol düzeyi yaşla birlikte artış gösterir.
Tüm çalışmaların %85'i yumurtanın kolesterolü yükselttiğini göstermektedir.
Sağlıklı beslenmenin yanı sıra düzenli sporu hayatınıza katmak kolesterol seviyenizi dengeleyerek sağlıklı bir hayata kavuşmanızı sağlar. Spor yaptıkça iyi kolesterol HDL artıp, kötü kolesterol LDL azalır. Günlük veya haftada en az 4 kez 30 dakikalık yürüyüşlerse kalp hastalığı riskinizi azaltır.
Süt ve süt ürünleri, yumurta, margarin, şeker, krema, kızartmalar, fast food ve karbonhidrat içeriği yüksek gıdalar kolesterolün artmasına neden olacağından uzak durulması gerekir.
Fındık, ceviz ve badem kolesterolü düşürür.
D vitamini deride kolesterol moleküllerinden sentezlendiği için D vitamini eksikliği ile başa çıkmak için kolesterol sentezinin artırabileceği düşünülmektedir. D vitamini çok düşük olan hastalarda HDL kolesterol düzeyleri de düşük olmaktadır. D vitamini düzeylerinin yükselmesi, hiperlipidemisi olan hastalara iyi gelir.
Araştırmacılar, salatalığın içinde sterol isimli bir bileşen belirlediler. Bu bileşen kolesterol seviyesini düşürmeye yardım ediyor. Salatalıkta bol miktarda lif, potasyum ve magnezyum bulunuyor. Bu besinler ise kan basıncınızı düzenlemek için oldukça etkilidir.
Sirkenin düzenli tüketimi kan trigliseritlerini, kolesterolü ve kan basıncını düşürür. Böylece, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskinde azalma görülür.
Tahıl, taze sebze ve meyve tüketimi artırılmalıdır. Tam yağlı süt ve süt ürünleri yerine daha az yağlı ürünler tercih edilmelidir. Pasta, krema, margarin, fırın ürünleri, kızartma yiyecekler ve fast food türü gıdalardan uzak durulmalıdır.
Dr. Canan Karatay yüksek kolesterole sahip kadınların yaşam süresiyle ilgili dikkat çeken sözler söyledi. Kolesterolün yaşam için önemini vurgulayan Karatay, "Vücut kolesterolü üretiyor" dedi. Kışın grip vakalarının neden artış gösterdiğini anlatan Karatay, "Kışın artmasının sebebi soğuk değil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri