Kanser dokusu kolon duvarının en iç katmanı olan mukozanın içinde izlenmektedir. Evre 1: Tümör hücreleri kolon duvarı katmanlarından mukozanın altındaki submukoza katmanına veya daha da ilerleyerek kas (muskularis) tabakasına ulaşmıştır. Fakat herhangi bir lenf bezinde tümör izlenmemiştir.
Kolonda görülen kanser, erken evrede teşhis edilirse tamamen tedavi edilmesi mümkün olmaktadır. Ancak erken fark edilemediği durumlarda bu kanser türü; yakın lenf bezlerine, komşu olduğu mide, dalak gibi organlara ve kan vasıtasıyla da vücuttaki diğer bölgelere yayılmaktadır.
Kolon kanserinin 1. evre belirtileri, kabızlık, ishal, dışkı renginde ve şeklinde değişiklik, dışkıda kan, anüste kanama, aşırı gaz ile birlikte karın kramplarıdır.
Erken evrede tanı konulup tedaviye alınmış olanlar arasında beş yıllık sağkalım oranı %90'dır. Bazı olgularda düzenli tarama, alınması olası prekanseröz oluşumların ortaya çıkarılmasını sağlamakta ve böylelikle de daha baştan kanser oluşumu önlenmektedir.
Kalın bağırsakta başlayan bir kanser türü olan kolon kanserine, her yaşta rastlanmakla beraber genellikle 50 yaş ve sonrası yaşlarda daha fazla rastlanır. Sindirim sisteminin son kısmı olan bağırsakta polip adı verilen kanserli olmayan (iyi huylu) hücreler, kümeler halinde oluşmaya başlar.
İlgili 22 soru bulundu
Kolon Kanseri Olan Bir Kişi Ne Kadar Yaşar? Yaşam süresi hastalığın evresine göre değildir, biz yaşam süresini genelde 5 yıllık sağ kalım olarak veririz. Uygun tedavi edilmiş evre I hastalıkta 5 yıllık sağ kalım %90'dır. Evre IV kötü prognozlu hastalıkta 5 yıllık sağ kalım yaklaşık %5'dir.
Yayılma bu evrede hızlıdır. Yayılan dokular cerrahi operasyonla alınır ve kemoterapi uygulaması yapılır. Evre: Kanserin son evresinde uzaktaki doku ve organlarda da yayılım görülür ve hastanın durumu ağırlaşır. Cerrahi operasyon genellikle tercih edilmez, kemoterapi ve radyoterapi gibi tedaviler denenir.
Eğer kanser akciğer, karaciğer gibi uzak organlara da sıçramış ise (evre 4) bu hastaların ana tedavisi kemoterapi olur. Kolon kanseri nedeniyle tedavi edilen hastaların bir kısmı çok uzun yıllar sorunsuz olarak yaşamaktadır. Tedavi sonuçlarını etkileyen birçok faktör vardır.
Kolon kanseri, her iki cinsiyetten insanlar için insidans ve ölüm oranları söz konusu olduğunda üçüncü sırada yer almaktadır. Ancak erken evrede tespit edilirse tedaviye iyi yanıt veren kanserlerden biridir. Erken teşhis ve tedavi edilirse, hastaların yüzde 90'ı beş yıl sonra hala hayatta olacak.
Kolon kanserinin tedavisinde hastalığın evresine göre kemoterapi, hedefe yönelik ilaçlar ve immunoterapi seçenekleri mevcuttur. Erken evre tümörlerde ameliyat sonrası evresine göre hastalığın tekrarlama riski yüksek ise adjuvan (pekiştirici) kemoterapi uygulanabilmektedir.
Bu veriler ülkemizde bu hastalıkla mücadelenin önemini ortaya koymaktadır. Son yıllarda dikkat çeken kaygı verici gelişme; kalın bağırsak kanserinin (kolon ve rektum kanseri) genç yaşlarda görülme sıklığındaki artıştır. Gözlenen tüm kalın bağırsak kanser vakalarının yaklaşık yüzde 10 kadarı 50 yaş altında gelişmekte.
Evre III'de 5 yıllık göreceli sağ kalım yaklaşık %71'dir. Hastaların %22'si bu evrede tanı alırlar. Metastatik Evre IV'de 5 yıllık göreceli sağ kalım oranı %14'lere kadar düşmektedir. Ancak halen bu evresindeki kanser hastaları için de farklı tedavi seçenekleri bulunmaktadır.
CEA (karsinoembriyonik antijen) değerini yükselten durumlar
İyi ve kötü huylu kanserler, CEA seviyesini yükseltebilir. CEA değerinin yükselmesine yol açan ve en sık görülmekte olan kanser; kolon ve rektum kanseridir.
Evre II ve III rektum kanseri- Cerrahi ile beraber kemoterapi ve radyoterapi ile tedavi edilir. Genelde kemoterapi ve radyoterapi ameliyat öncesinde verilir sonrasında cerrahi ve cerrahi sonrasında da kemoterapi ile tedaviye devam edilir.
Yaş - 50 yaş üzerinde daha sıktır. Anal Siğiller - İnsan papilloma virüsü ile oluşan anal siğiller, anal kanser oluşumuna neden olur. Anal seks - Anal seks yapanlarda anal kanser riski artar. Sigara - Tütün içindeki kimyasal maddeler pekçok kanser türüne yol açabildiği gibi anal kanserede yol açabilir.
Ameliyatsız Tedavi Mümkün Müdür? Makata çok yakın yer alan rektum tümörlerinde ise ameliyat öncesi yapılan kemoterapi ve radyoterapi tedavisi ile bazı hastalarda ameliyatsız tedavi mümkün olabilmekte, kalın bağırsağın kalıcı olarak dışarı alınmasının önüne geçilebilmektedir.
Kolon kanseri evreleri, kalın bağırsağın kolon kısmında oluşan kanserdir ve beş farklı evresi bulunmaktadır, evrelere göre belirtiler değişir. Kolon kanserinin ne derece yayıldığını tespit edebilmek için kolon kanseri evrelendirilmiştir. Kolon kanseri evreleri 5 tanedir. 0 dan başlayarak 4 e kadar gider.
Kolorektal kanserli hastaların yaklaşık %50-70' inde zaman içerisinde karaciğer metastazı gelişmektedir. Karaciğer metastazlarınında küratif cerrahi uygulandığında ortalama yaşam süresi 40-48 ay iken 10 yıllık yaşam süresi %30' a ulaşmaktadır.
Erken evre kanserlerin büyük çoğunda yalnızca cerrahi veya bazen radyoterapi tedavileri yeterli olmaktadır. Evre 3-4 ve/veya greyd derecesi 2-4 arasında olan orta ve ileri evre kanserlerde çoğunlukla kemoterapiler tedavilere eklenmektedir.
Tümör tamamen temizleniyor
Kalın bağırsak kanseri tedavisinde bağırsaktaki tümör ile birlikte hastalığın yayılabileceği lenf bezlerinin ve başka organlara tutulma varsa kanserli dokuların tamamen çıkarılması gerekiyor.
“Kolon kanseri ameliyatı riskli mi?” diye merak ediyorsanız her ameliyatta olduğu gibi kolon kanseri ameliyatı sonrası süreçte de bazı riskler yaşayabileceğinizi bilmelisiniz. Ancak teknolojik donanımlarla desteklenen cerrahi yöntemler sayesinde risk oldukça düşüktür.
Bazı yiyecek ve içecekler kolon kanseri tedavisi sürecinde zararlı olacağı için bunlardan kaçınmalısınız. Uzak durmanız gerekenler arasında şekerli yiyecek ve içeceklerin yanı sıra kızarmış yiyecekler, gazlı içecekler ve kafein yer alıyor. Ayrıca tedavi sırasında mutlaka alkol ve tütünden uzak durmalısınız.
Akciğer kanserinin dördüncü evresine girildiğinde ise kanserli hücreler beynin yanı sıra hareket sistemini de olumsuz yönde etkiler. Yürüme güçlüğü, kemik erimesi ve ince kemiklerin kristalleşip kırılması gibi belirtiler akciğer kanserinin kemiklere metastaz yaptığını göstermektedir.
Ameliyat sonrası tekrarlayan kanserler en sık ilk 2 yıl içinde tespit edilir. Takip, bu dönemde daha sık yapılmalıdır. Fakat tekrar (nüks) edecek olan kanserlerin hemen tümü, 10 yıla kadar uzanabilen süre içerisinde gözlendiğinden, en az 10 yıl izlemek gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri