Kolon (Bağırsak) Kanserinin Belirtileri Nelerdir? Dışkının incelmesi, daha sık ishal ve kabız olma, dışkıda ve makatta kan, istenmeyen kilo kaybı, karın bölgesinde gaz ve ağrı yanı sıra yorgunluk kolon kanseri belirtileridir.
Dışkının normal boyutunda değil daha ince bir şekilde çıkması, dışkılama esnasında ağrı, sık tuvalete gitmek ancak tam bir boşalma olmaması ve en önemlisi hemoroid belirtisi zannedilerek teşhisi zorlaştıran dışkıda kan görülmesi kolon tümörlerinin en önemli belirtileridir.
Geçmeyen ishal ya da kabızlık, dışkıda incelme, dışkıdan ve anüsten kan gelmesi, dışkıda yumurta akına benzer bir salgı olması kolon kanserinin belirtileri arasında bulunur. Kanser daha da ilerlediğinde karın bölgesinde, şişlik ve ağrı gibi şikâyetler gözlenir.
Hemoroid hastalığının rektum ve kolon kanseri ile bir ilişiği yoktur fakat özellikle makatta oluşan kanamalar, o bölgede yaşanan ağrı rektum kanserinde de görülmektedir.
Anal kanser, rektal kanama ve makatta ağrı gibi belirti ve bulgulara sebep olabilir.
İlgili 26 soru bulundu
Makat ağrısının en yaygın nedenleri arasında basur yani hemoroid hastalığı yer almaktadır. Bununla birlikte anal fissür ve anal apse gibi rahatsızlıklar da makat ağrısına yol açabilmektedir. Makat ağrısı tedavisi sırasında bu gibi rahatsızlıkların var olup olmadığı değerlendirilir.
Makatta kanama veya dışkıda kan görülmesi rektum kanseri belirtileri arasında en sık yaşananların başında gelmektedir. Neredeyse 10 hastanın 8'inde kanama belirtisi yaşanmaktadır. Kabızlık, ishal, aşırı miktarda gaz gibi bağırsak hareketlerindeki değişiklikte rektum kanseri ilk belirtisi olabilmektedir.
Hastalık en sık karaciğere, akciğer ve karın zarına (periton'a) yayılma eğilimindedir.
Kolon kanserini düşündüren en basit tetkik dışkıda gizli kan pozitifliğidir. İlerlemiş kanserler tomografi ve ultrason gibi tetkiklerde de görülebilir.
CEA (karsinoembriyonik antijen) değerini yükselten durumlar
İyi ve kötü huylu kanserler, CEA seviyesini yükseltebilir. CEA değerinin yükselmesine yol açan ve en sık görülmekte olan kanser; kolon ve rektum kanseridir.
Kolon kanseri belirtileri bu şekilde sıralanabilir. Bu belirtiler arasında yer alan dışkıda kan görülmesi ve makatta kaşıntı hissi hemoroid hastalarında da ortaya çıkmaktadır. Aynı şekilde hemoroid kanamalarına bağlı olarak kansızlık da gelişmesi mümkündür.
Kalın Bağırsak Ağrısı Nereye Vurur? Bağırsak ağrısı çoğu zaman mideye vuran bir ağrıdır. Eğer bağırsak ağrısı çekiyorsan muhtemelen mideniz de ağrıyordur. Bu durumda mide ile beraber ağrının karın ve kasık bölgelerine vurması da karşılaşılan bir semptomdur..
Bağırsak kanseri teşhisini koymaya yarayan bir kan tahlili yoktur. CEA ve CA19.9 gibi tümör belirteçleri yükselebilir, ancak bu belirteçlerin teşhiste yeri yoktur.
Ayrı ayrı isimlerle belirtecek olursak rektum kanseri ve kolon kanseri, benzer özellikler taşısa da tedavi yöntemleri açısından birbirinden ayrılırlar. Bunun başlıca nedeni, rektumun pelvik boşlukta bulunan diğer organlardan ve yapılardan güçlükle ayrılan dar bir alanda bulunmasıdır.
Kolorektal kanser olarak da bilinen rektum kanserinde birçok tetkik ve muayene sonucunda teşhis gerçekleştirilir. bu tetkikler; rektal muayene, tam kan sayımı, kanser marker testleri, bilgisayarlı tomografi, MR, endoskopik ultrason, Pet taramasıdır.
Bu bölgede oluşan kansere ise rektum kanseri denir. Bağırsak kanserinin gelişmesi ortalama olarak 10 yıl kadar bir süre ile olmaktadır. 5 yıl ile 15 yıl arasında geçen süreyi ifade etmektedir. Bağırsak kanseri 10 yılda gelişebilir. Oluşumu da bu gelişme süresini kapsamaktadır.
Makatta ağrı ve şişlik. Kanama veya hafif kan sızıntısına bağlı iç çamaşırında görülen lekelenmeler. Dışkılama güçlüğü Yırtılma bölgesinde kaşıntı ve tahriş
Tümör: Anal kanser adı da verilen tümörler kanserleşmeye bağlı hücrelerin tespiti ile belirlenmektedir. Makat bölgesinde tümörlerin gelişmesi ile beraber anal bölgede şiş bezeleri ve kaşıntı meydana gelmektedir.
Merhaba herkese, makat bölgesindeki ağrı ve baskı hissinin nedenlerinden bahsedeceğiz. Mahatta ağrı ve baskıya; anismus, makat çatlağı, hemoroid (basur), makat sarkması, bağırsak fıtıklaşması ve makat kanseri neden olabilmektedir.
Makatta ağrı pek çok neden dolayı ortaya çıkabilir ve sık karşılaşılan sorunlardan biridir. Makatta ağrı dışkılama sonrasında gelişen ve bazen saatlerce devam eden bıçak saplanır gibi bir belirti verebilir. Makat ağrısı, anal fissür denilen makat çatlağından hemoroide kadar nedenlerden kaynaklanabilir.
Proktoloji bölümü, tıp alanı içerisinde yer alan, makat bölgesi ve makat hastalıkları ile ilgilenen bölüme verilen isimdir. Proktoloji doktoru terimi ise bu bölüm içerisinde uzmanlaşmış Genel Cerrahları ifade etmek için kullanılmaktadır.
İç hemoroidler genellikle belirti göstermez. Ancak hemoroidal damarların makattan sarkması sonucu bazı şikayetler görülebilir. Bu durumda iç hemoroid belirtileri arasında kanama, kaşıntı ve ağrı şikayetlerine ek olarak makatta akıntı, ıslaklık, makat içerisinde dolgunluk ve rahatsızlık hissi de oluşabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri