Kolonda görülen kanser, erken evrede teşhis edilirse tamamen tedavi edilmesi mümkün olmaktadır. Ancak erken fark edilemediği durumlarda bu kanser türü; yakın lenf bezlerine, komşu olduğu mide, dalak gibi organlara ve kan vasıtasıyla da vücuttaki diğer bölgelere yayılmaktadır.
Hastalığı tek başına kemoterapi ile tedavi etmek mümkün değildir. Fakat bazen ameliyat tedavisi öncesi kemoterapi verilmesi ve uygun bir zamanda ameliyatın planlanması gerekebilir. Eğer kanser, erken tanı konulur ve tedavi edilirse hastaların %80-90'ı normal sağlığına kavuşur.
Erken evrede tanı konulup tedaviye alınmış olanlar arasında beş yıllık sağkalım oranı %90'dır. Bazı olgularda düzenli tarama, alınması olası prekanseröz oluşumların ortaya çıkarılmasını sağlamakta ve böylelikle de daha baştan kanser oluşumu önlenmektedir.
Eğer kanser akciğer, karaciğer gibi uzak organlara da sıçramış ise (evre 4) bu hastaların ana tedavisi kemoterapi olur. Kolon kanseri nedeniyle tedavi edilen hastaların bir kısmı çok uzun yıllar sorunsuz olarak yaşamaktadır. Tedavi sonuçlarını etkileyen birçok faktör vardır.
Kolon Kanseri Olan Bir Kişi Ne Kadar Yaşar? Yaşam süresi hastalığın evresine göre değildir, biz yaşam süresini genelde 5 yıllık sağ kalım olarak veririz. Uygun tedavi edilmiş evre I hastalıkta 5 yıllık sağ kalım %90'dır. Evre IV kötü prognozlu hastalıkta 5 yıllık sağ kalım yaklaşık %5'dir.
İlgili 32 soru bulundu
Kolorektal kanser tanısı alan hastalarda diğer kanserler de eş zamanlı ya da zaman içinde ortaya çıkabilir. Diğer kanser türlerinin yanı sıra bu hastalarda tekrar kolon, rektum kanseri gelişme riski de normale göre daha yüksektir. Tedavi sonrası erken dönemde aynı kanserin tekrarlamasına nüks veya rekürens adı verilir.
Kolon kanseri metastazı genellikle ilk olarak karaciğere yayılır. Karaciğer, kolon kanserinin en sık görülen metastatik hedefidir. Bununla birlikte, kolon kanseri diğer organlara da yayılabilir, özellikle akciğerlere, kemiklere, karına, beyne ve lenf düğümlerine yayılabilir.
Evre II ve III rektum kanseri- Cerrahi ile beraber kemoterapi ve radyoterapi ile tedavi edilir. Genelde kemoterapi ve radyoterapi ameliyat öncesinde verilir sonrasında cerrahi ve cerrahi sonrasında da kemoterapi ile tedaviye devam edilir.
Evre III'de 5 yıllık göreceli sağ kalım yaklaşık %71'dir. Hastaların %22'si bu evrede tanı alırlar. Metastatik Evre IV'de 5 yıllık göreceli sağ kalım oranı %14'lere kadar düşmektedir. Ancak halen bu evresindeki kanser hastaları için de farklı tedavi seçenekleri bulunmaktadır.
Kolon kanseri 1. evrede genellikle hastaya tek başına ameliyatla müdahale edilir ve kullanılan teknik, hastanın içinde bulunduğu şartlara göre değişiklik gösterir. 2. evrede, bağırsak ve yakınındaki lenf düğümlerinin kanserli kısımlarını çıkarmak için cerrahi müdahale uygulanması önerilir.
Kolon kanseri ölüm riski nedir? En sık görülen kanser türü olan kolon kanseri, hem erkeklerde hem de kadınlarda kansere bağlı ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada yer almaktadır.
Yayılma bu evrede hızlıdır. Yayılan dokular cerrahi operasyonla alınır ve kemoterapi uygulaması yapılır. Evre: Kanserin son evresinde uzaktaki doku ve organlarda da yayılım görülür ve hastanın durumu ağırlaşır. Cerrahi operasyon genellikle tercih edilmez, kemoterapi ve radyoterapi gibi tedaviler denenir.
Ameliyatsız Tedavi Mümkün Müdür? Makata çok yakın yer alan rektum tümörlerinde ise ameliyat öncesi yapılan kemoterapi ve radyoterapi tedavisi ile bazı hastalarda ameliyatsız tedavi mümkün olabilmekte, kalın bağırsağın kalıcı olarak dışarı alınmasının önüne geçilebilmektedir.
Kolonda görülen kanser, erken evrede teşhis edilirse tamamen tedavi edilmesi mümkün olmaktadır. Ancak erken fark edilemediği durumlarda bu kanser türü; yakın lenf bezlerine, komşu olduğu mide, dalak gibi organlara ve kan vasıtasıyla da vücuttaki diğer bölgelere yayılmaktadır.
Ameliyat sonrası tekrarlayan kanserler en sık ilk 2 yıl içinde tespit edilir. Takip, bu dönemde daha sık yapılmalıdır. Fakat tekrar (nüks) edecek olan kanserlerin hemen tümü, 10 yıla kadar uzanabilen süre içerisinde gözlendiğinden, en az 10 yıl izlemek gereklidir.
Genelde yapılacak cerrahi işlem ne kadar zor ve karmaşık (komplike) ise riskte o oranda artmaktadır. Küçük cerrahi girişimlerin ve biyopsi alınmasının riski büyük cerrahi girişimlere göre düşüktür. Kesi yerindeki ağrı ve yara yerinin iltihaplanması en önemli sorunlardır.
4. Evre kanserin son evresidir. Bu evrede artık kanserli hücre kalın bağırsak ve lenf bezleri dışında yakınında ve uzağında bulunan diğer organlara da yayılmıştır. Bu evrede cerrahi operasyon yapılması hastayı tedavi etmekte işe yaramayacaktır.
III. evre kolon kanseri hastalarında adjuvan amaçlı hastalığın nüks riskini azaltmak ve şifa oranını arttırmak amaçlı 6 ay süreyle kemoterapi verilir. Metastatik hastalıkta ise tedaviye genelde kemoterapiyle başlanır. Hastanın performansının iyi olması ve tedaviye yanıtı olduğu sürece kemoterapi uzatılır.
Bağırsağın Torbaya (Dışarıya, Karın Duvarına) Bağlanması
Kalın bağırsak kanserinde %95 vakada bağırsak devamlılığını sağlamak mümkün olur. Bu nedenle kolon kanseri ameliyatlarında bağırsağın dışarı alınması yani torbaya bağlanması çok enderdir.
Kemoterapi Yan Etkileri
Ya kanser hücrelerini yok ederler ya da çoğalmalarını önlerler. Ancak bu süre zarfında vücuttaki sağlıklı hücrelerin bile öldürülme şansı vardır.
Tümör tamamen temizleniyor
Kalın bağırsak kanseri tedavisinde bağırsaktaki tümör ile birlikte hastalığın yayılabileceği lenf bezlerinin ve başka organlara tutulma varsa kanserli dokuların tamamen çıkarılması gerekiyor.
Kemoterapi ilacınızın dozu, tip ve hangi sıklıkla verileceği hastalığınızın evresine bağlıdır. Bununla beraber ileri evre yumurtalık kanseri olan hastaların büyük çoğunluğuna her doz 3 haftada bir olmak üzere toplam 6 doz veya 6 kür kemoterapi verilir.
Evre 3 meme kanserinden kurtulma şansı (bir başka deyişle sağkalım şansı) son yıllarda giderek artmaktadır. Bu oran kişiden kişiye değişmekle birlikte tüm bu evredeki hastalar için ortalama 5 yıl için %72 civarındadır.
Bazı yiyecek ve içecekler kolon kanseri tedavisi sürecinde zararlı olacağı için bunlardan kaçınmalısınız. Uzak durmanız gerekenler arasında şekerli yiyecek ve içeceklerin yanı sıra kızarmış yiyecekler, gazlı içecekler ve kafein yer alıyor. Ayrıca tedavi sırasında mutlaka alkol ve tütünden uzak durmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri