Negatif düşüncelerden kurtulup, pozitif düşünce yapısına sahip olduğumuzda iç huzuru yakalamak ve başarılı olmak kolaylaşacaktır. Koşul tanımaksızın alternatif üretebilen, bizi sınırlayan kalıpların ötesine geçebilen, değişime ayak uyduran, çözüme yönelik, gerçekçi, uzlaşmacı düşünceler pozitif düşüncedir.
Olumlu düşünme, yararlı eylemleri harekete geçirmeyle gerçekleşebilir ve hayatınızı değiştirebilir. Bu yönden bakıldığında olumlu düşünme, hayallerinizi gerçekleştirmez. Hayallerinizi gerçekleştirmenin için yolunu açar. Bu yolda azim, hırs ve seçimler önemli etken.
Bir tanıma göre, pozitif düşünme durumlara daha aydınlık bir yerden bakabilme becerisi ve insanları daha yapıcı ve yaratıcı hale getiren bir yetidir. Optimizm, umut, keyif ve iyi oluş hali gibi pek çok olumlu duygu ile yakından ilişkilidir.
İlgili 42 soru bulundu
Pozitif düşünmenin birçok olumlu etkisi vardır ve genel zihinsel, duygusal/fiziksel sağlığınızı olumlu yönde etkileyebilir. Örneğin pozitif düşünme, stresi azaltabilir, anksiyeteyi hafifletebilir, depresyon riskini düşürebilir. Olumlu düşünce alışkanlıkları, zihinsel sağlığınızı güçlendirebilir.
Optimist İnsanların Özellikleri. Optimist kişilere daha yakından baktığımızda onların her durumun olumlu tarafını görmeye eğilimli kişiler olduğunu fark ederiz.
Sürekli olumsuz düşünmek, insanların duygusal ve zihinsel sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Karamsar veya negatif düşünen kişiler, çevrelerindeki olayları sürekli olarak kötüye yorabilir, kendi kendilerini eleştirerek özsaygı ve özgüven düzeyini düşürebilirler.
Negatif düşünce tarzı, “yetersizim”, “başarısızım” veya “değersizim” gibi ifadeler, kişinin özsaygısını ve özgüvenini ciddi şekilde etkileyebilir. Sürekli olumsuz düşüncelere sahip olan bir kişi, kendini değersiz ve yetersiz hissedebilir, bu da hayata bakışta mutluluğu ve başarı hissini azaltabilir.
“Sağlıklı Düşünmek” perinatal döneme özel depresyon için uyarlanmış kanıta dayalı bir psikososyal müdahale yöntemidir. Bakımın genel ilkeleri dahil edilmelidir – “Sağlıklı Düşünmek” yaklaşımı kadınlar ve aileleriyle anlayışlı, net ve duyarlı iletişim yönergelerini sunar ve sosyal desteği etkinleştirerek sağlar.
Pozitif düşüncelere odaklanmak, genel hayat memnuniyetini ve mutluluğu artırır. Kendimize olan sevgi ve saygımız, yaşamın her alanında olumlu bir etkiye sahip olabilir. Kendini sevmek ve kabul etmek, daha güçlü ve dirençli hale gelmemizi sağlar.
Pozitif olmak yaşamda karşılaştığımız olumsuz durumlar karşısında iyimserliğimizi koruyarak olumlu bir bakış açısıyla bakabilmektir. Olumlu ya da olumsuz olaylarla yaşamda herkes karşılaşır. Büyümek ve öğrenmek için bizi geliştiren yaşadığımız deneyimlerdir.
Pozitif enerji, kişinin yaşamını kolaylaştıran, ona farklı bir alan daha oluşturan, kendi potansiyelini ve beden enerjisini daha fazla fark edebilmesini, çakralarını dengeleyerek hayatındaki durumlara daha dingin ve objektif bakabilmesini sağlayan yeni bir bakış açısı, enerji alanıdır.
Yani sorun olayın kendisinde değil o olayı anlarken(düşünürken) yaptığımız düşünce hatalarındadır. Bu tip düşünce hataları tüm insanlarda görülmektedir. Bu düşünce hataları olumsuz otomatik düşünceler olarak ifade edilir.
Koşul tanımaksızın alternatif üretebilen, bizi sınırlayan kalıpların ötesine geçebilen, değişime ayak uyduran, çözüme yönelik, gerçekçi, uzlaşmacı düşünceler pozitif düşüncedir. Esnek, özgür ve hızlı karar alabilen pozitif düşünce yapısı başarı kapılarının açılmasında altın anahtardır.
Endişe, korku, gelecekteki olaylar ve olası tehditlerle ilgili olarak zihinsel bir çözüm sağlama girişiminde bulunan bir olumsuz düşünceler zincirini ifade eder. Öte yandan kişi, saplantılı düşüncelere gerçekliğin doğasını verdiğinde müdahaleci bir şekilde ortaya çıkar ve rahatsızlık yaratır.
Böylece sürekli negatif düşünmeye eğilimli olanlar bu düşünme biçimini alışkanlık haline getirir. Fiziksel ve duygusal olarak kişiyi etkilemektedir. Aslında bir tür kaygı bozukluğu olarak da nitelendirilebilir. Çünkü kaygı bozukluklarının en belirgin semptomlarından biri de aşırı düşünmektir.
Aşırı düşünmenin zararları, sürekli stres ve endişenin fiziksel sağlık sorunlarına, zihinsel yorgunluğa ve karar vermekte güçlüğe yol açmasıyla kendini gösterir. Bu durum aynı zamanda sosyal izolasyona, ilişki sorunlarına, üretkenlik kaybına ve zihinsel sağlık sorunlarına neden olabilir.
Obsesif Kompülsif Bozukluk (OKB) tedavisinde serotonin geri alımını durduran ilaçlar kullanılır. Klomipramin, fluoksetin, fluvoksamin, paroksetin, citalopram, essitalopram ve sertralin bu grup ilaçlardır.
Dünya Sağlık Örgütü'nün sağlık tanımı ile sağlıklı insanın sadece problemi olmayan insan olarak tanımlanmaması ve psikolojinin yalnızca problemi çözme odaklı yaklaşmaması, bu problemlerin çözümünde insanın güçlü yönlerine odaklanan pozitif psikoloji kavramının ortaya çıkmasını sağlamıştır.
Positumun kelime anlamı da elde olan, gerçek olan, var olandır. Sadece pozitif gibi gibi görünen, sadece iyi olan şeylere değil artısıyla eksisiyle bir bütün olarak, gerçekçi şekilde bakmaktır. Rahatsız eden duyguları da göz önünde tutmak, belli sorunları da aynı potada düşünebilmektir.
Pozitif psikoloji, Seligman'ın çocuk eğitimi üzerine olan görüşleri ve Csikszentmihalyi'nin savaş deneyimleri sonucu ortaya çıkmıştır. Çocukların güçlü yönlerini ve yeteneklerini ortaya çıkarmanın önemini vurgulamıştır. Pozitif psikoloji, mutluluk ve yaşam doyumu konusunda önemli çalışmalara imza atmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri