Rantın en klasik örneği derebeylerinin tüccarlardan kendi işgalleri altında olan derelerden (daha doğrusu nehirlerden) geçerken aldıkları ücretlerdir. Bugünlerde Türkiye gündeminde olan bir başka yaygın rant da doğal kaynak (maden çıkarma ve işletme) rantı.
Rant, emek harcamadan elde edilen kazanım. İktisatçılar tarafından ise "doğanın getirisi" olarak tanımlanmaktadır.
(Rent) Doğal kaynakları üretime katan sahiplerinin elde ettikleri gelire rant adı verilmektedir. Rant da ücret ve faiz gibi önceden saptanmış bir tutardır. Doğal kaynakların arzı talebine göre sınırlı olduğundan, bunların kullanılması ile sağlanan yarar karşılığı bunların sahipleri rant geliri elde ederler.
Rant yaratma, devletin iktisadi faaliyetlerde mal ve hizmetler yönün- den "suni kıtlık" meydana getirmesine verilen isimdir. Rant kollamanın or- taya çıkmasının sebebi devletin bazı iktisadi faaliyetleri düzenlemeye ve kontrole tabi tutmasıdır.
Bir malın veya paranın, hiç bir emek harcamadan belirli bir süre bekledikten sonra kişi veya kurumlara sağladığı kazanç olarak bahsetmek mümkündür. Rant için önemli olan unsur zamanın oluşması ve beklenilmesi ve emeğin olmadan gelir ve kazanç sağlanmasıdır.
İlgili 45 soru bulundu
Klasik iktisatçılardan Ricardo'nun geliştirdiği, toprağın rantının kaynağını açıklamayı amaçlayan kuram. Buna göre, rantın kaynağı, topraklar arasındaki verimlilik farkı ya da doğanın cimriliğidir.
Arzı sürekli olarak sabit olan faktörlere yapılan ödemeler ekonomik rant terimi ile ifade edilmektedir. Arzı geçici bir süre için sabit olan faktörlere yapılan ödemeleri belirtmek için ise rant benzeri (quasi-rents) terimi kullanılmaktadır.
Bu yaklaşımın öncülerinden David Ricardo (Ricardo 1821), rantın temelini toprağın verimliliğine dayandırmaktadır. Ricardo'ya göre bir toprağın gelirini topraklar arasındaki verim farkı sağlar ve toprakların birbirinden farklı özelliklere sahip olması rantı yaratır.
“Rant,” kazanılmamış veya hak edilmemiş gelir olarak tanımlanır. Buna karşılık, “kentsel rant,” kentlerdeki arazi veya mülk değerlerinin artması sonucu ortaya çıkan değer artışından elde edilen kazancı ifade eder.
Farklılık (Diferansiyel) Rantı: Toprağın verimliliği, ulaşımının kolaylığı o toprağın rantını etkiler. Bu rant bireysel üretim fiyatı ve toplumsal üretim fiyatı arasındaki farktan doğar. Yani bir toprak parçasından 5 kilo domates üretilirken; aynı büyüklükteki başka bir toprak parçasından 10 kilo domates üretilsin.
En yalın haliyle rant, bir mülk üzerinde oluşan ve mülk sahibinin yatırımı dışında ortaya çıkan değer artışıdır. Dolayısıyla rant; finansal, entelektüel ya da risk maliyetinden bağımsız olarak mülk sahibine kalan bir değerdir.
Rant Kollama: Çıkar ve baskı gruplarının, devlet tarafından suni olarak yaratılmış bir ekonomik rantı elde etmek için giriştikleri faaliyetlere rant kollama denilmektedir.
4.1 Tanım: Tüketicinin rantı: bir satın alıcının bir mal için ödemeye razı olduğu eksi satın alıcının ürün için ödediği gerçek miktar ( içgüdüsel olarak: “ ürünü satın aldıktan sonra tüketicilerin ceplerinde ne kaldığı”). Tüketicinin rantı tüketicinin elinde kalan miktarı temsil eder.
Ekonomide, üretim faktörü olarak arazinin üretimden aldığı pay ya da arazinin fiyatı olarak rant, arazi faktöründen belirli bir süre faydalanabilmek için ödenen bedeldir. Yalnız bir tarla, bir ev ya da bir fabrika kiraya verildiğinde, sağlanan kira geliri içinde faiz gelirinin de olduğunu dikkate almak gerekir.
Doğal kaynaklara sahip olanların elde ettikleri gelire "rant" adı verilir. Toprağın kullanılması veya hammaddenin elde edilmesi, üretim faktörlerinin ortak faaliyetleri neticesinde ortaya çıkmaktadır.
Önceden de bahsettiğimiz gibi rant, üretim faktörlerinden toprağın, üretimden aldığı paya verilen isimdir. Diğer taraftan, toprağın kıt olması nedeniyle, kısa veya uzun dönemde sağlayacağı bir rant söz konusu olacak olup, toprağın sınırlı, kıt olması nedeniyle ortaya çıkan bu ranta "mutlak rant" adı verilir.
paradan para kazanma yolu. üretim faktörlerinden birisi olan doğal faktörlerin sahibinin üretimden aldığı paya verilen addır. amiyane tabirle doğal faktör sahibinin fiyatıdır. sahibinin hiçbir emeği olmaksızın bir malın kendiliğinden getirdiği gelir.
Mimarlık Dergisi |.. Rant ekonomiye özgü bir kavramdır. Ranta toprağın kirası gözüyle bakanlar olduğu gibi, ekonomik yaşamın her alanında emek karşılığı olmaksızın getiri elde edilmesini, bir başka deyişle “haksız kazancı” “rant” sayan ve bu işlerle uğraşanları da “rantiye” olarak adlandıranlar vardır.
MEVKİ RANTI NEDİR? Yazdır. Gayrimenkullerin piyasalara ya da şehir merkezlerine yakınlıklarına göre ortaya çıkan artı değerdir.
Ona göre, toprak üzerinden elde edilen her şey ranttır ve bu toprak sahibine aittir. Dolayısıyla bir malın değeri, üzerinde yetiştirilen toprak rantı, emek ve kar- dan oluşmaktadır.
Kentsel rant ise mülk sahiplerinin herhangi bir emeği ve çabası olmadan, belirli bir maliyete katlanmadan kendiliğinden meydana gelen değer artışları olarak tanımlanmaktadır. Tanımdan da anlaşılacağı üzere gayrimenkul değerinde meydana gelen her artış, rant olarak kabul edilmemektedir.
Üretici ürettiği bir malı belli bir fiyattan satmaya razı iken piyasa koşulları malın fiyatını razı olunan miktarın üzerine çıkartırsa üreticinin elde ettiği bu avantaja üretici rantı denir.
Ancak 1970'li yıllarda neo-liberal politik iktisatçıların temellerini attığı “rant arama” kavramıyla birlikte, “topraktan ve mülkiyet ilişkisinden” bağımsız olarak bir ekonomik transfer elde etme anlamında kullanılmaya başlanmıştır.
(Quasi-rent) Kısa dönemde toprak dışındaki üretim faktörlerinin veya malların arzlarının artırılamaması nedeniyle ortaya çıkan kazanç fazlasıdır.
“Sizi gidi rantiyeciler sizi!” Bu söz olgun yaşlarımızın, hatırlanırsa doksanlı yılların ikinci yarısının siması, siyasetçi Başbakanımıza aittir. Ekonomistler rantiyeyi “doğanın/tabiatın getirisi” olarak nitelese de neticede rant; emek harcamadan, beleşten yapılan kazanç demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri