Kolonoskopi sonrası özellikle polip alınan durumlarda makattan çok az miktarda kan gelebilir. Karında şişkinlik ve ağrı hissinin 24 saatten sonra da devam etmesi, kusma, titreme ve ateş yükselmesi, nefes darlığı, anüsten sürekli veya bol miktarda kan gelmesi gibi durumlarda doktorunuzu hemen aramanız gerekmektedir.
Kolonoskopiden sonra bir saate kadar ki sürede hafif karın ağrısı olması mümkündür ve klinik olarak önemi yoktur.
Ayrıca kolonoskopi esnasında verilen gaz da ağrı ve şişkinlik nedenidir. Genellikle geçici olan bu yakınmalar işlem sonrası gaz çıkartılması ve defekasyonla giderek azalır. Makattan kanama olması yine bu işlemden sonra ortaya çıkan bir durumdur. Genellikle bu kanamalar geçicidir ve birkaç gün sonra azalarak kaybolur.
Ancak hastanın rahat bir kolonoskopi geçirmesi için verilen sedasyon ilaçlarının etkisinden kurtulması için 1-2 saat gerekebilir. Ayrıca iyi görüntü alınabilmesi için bağırsaklara verilen havanın yarattığı gaz ve şişkinlik hissinin düzelmesi de 1-2 gün arasında değişmektedir.
Bunun yanında hekimler gerekli gördükleri durumlarda bazı ilaçların kullanımına da kısıtlama gerçekleşir. Kolonoskopi yan etkileri nelerdir? Makatta kanama, karın ağrısı, kolonda delinme riski ve rektum duvarın yırtılma riski gibi faktörlerin ortaya çıkması muhtemeldir.
İlgili 39 soru bulundu
Kolonoskopi sonrası beslenme döneminde balık buğulama, haşlanmış tavuk, peynir, beyaz ekmek ve derisiz patates gibi besinler tüketilebilir. Bunların yanı sıra fındık, meyve, kırmızı et, pirinç ve sebze gibi lif açısından zengin olan besinler de tüketilebilir.
Bu parçanın alınma sebebi bağırsak ve rektum bölgesinde şüpheli alanların ve olası hastalıkların görülmesidir. Doktorun isteği üzerine tanının kesinleşmesi adına karşımıza çıkan kolonoskopi biyopsi işlemi patoloji laboratuvarında gerçekleşir.
Ancak kolonoskopi sonrasında da hastanın yaklaşık bir saat kadar hastanede istirahat etmesi gerekir.
*24 saat öncesinden tüm katı gıdalar kesilmeli,çay,tanesiz çorba,meyve suyu,tanesiz komposto (mercimek çorbası,tarhana çorbası,kayısı-şeftali suyu,un ve posa içeren sıvılar hariç),ıhlamur, elma suyu ve en az 4 litre su tüketilmelidir. *Randevu saatinden,8 saat önce su ve diğer sıvı içeceklerin kesilmesi önerilmektedir.
İlk bağırsak hareketleri ilacın uygulanmasından sonra yaklaşık 1 saat içinde başlar, 3.5 saat içerisinde de bağırsakların boşalması beklenir. Kusma hissi gelirse derin nefes almak, evin içinde dolaşmak, karışımı daha yavaş ve aralıklı içmek faydalı olabilir.
Çalışmamızda bulantı/kusma %12 oranına görülürken karın ağrısı %9 hastada görülmüştür. Daha önceki yapılan çalışmalarda en sık görülen yan etkiler bizim çalışmamıza benzer olarak bulantı, kusma ve karın ağrısı iken bu yan etkilere ait %10-55 arasında değişen oranlar bildirilmiştir (8,18).
İyi bir bağırsak temizliği ile değerlendirme ideal seviyede olur. İyi temizliğin kriteri, işlem öncesi tuvalete gidildiğinde temiz beyaz su geliyor olmasıdır. "ONAM FORMU": Sizden bu işleme başlamadan önce kolonoskopiyi kendi isteğinizle yaptırdığınızı belgeleyen bir "ONAM(: rıza) FORMU" nu imzalamanız istenecektir.
Kolonoskopi sırasında bağırsak delinmesi, bağırsak kanaması gibi komplikasyonlar binde 1 sıkılıkta ortaya çıkabiliyor. Tecrübeli ellerde bu komplikasyon oranı çok daha düşük ancak bu tip istenmeyen durumların ortaya çıkması halinde de kısa sürede yapılacak cerrahi müdahalelerle sorun ortadan kaldırılabiliyor.
Bu karın ağrısı genellikle içerde hava birikmesinden kaynaklı gaz sancısıdır. Uzun sürmesi halinde ise hasta oldukça zor saatler geçirmektedir. Bu sebeple kolonoskopi sonrası gaz sancısını önlemek adına hekimler genellikle işlemin sonunda içeri verdikleri basınçlı havayı geri çekerler.
Mideden parça alındıktan sonra ağrı olur mu? Endoskopi sonrasında mide bulantısı, boğaz ağrısı olabilir. Bu şikayetler endoskopiden birkaç saat sonra geçecektir. Ancak işlemden sonra şiddetli bir mide yanması, karın ağrısı, nefes almakta zorluk, kan gelmesi gibi bir durum olursa mutlaka hekime danışmak gerekir.
Damar yoluyla sakinleştirici ve ağrı kesici ilaçlar verilip iyice rahatladıktan sonra doktorunuz kolonoskopu anüs yoluyla kalın bağırsağınıza doğru ilerletecektir. İşlem bağırsak temizliğinin durumuna, hastalığınıza ve bağırsak yapınıza bağlı olarak yaklaşık 15 dakika ile 1 saat arasında sürer.
İşleme 24-8 saat kala sadece berrak, açık renkte meyve suyu, tanesiz komposto, çay, et ve tavuk suyu (tavuk eti, muz ve patates artık yenmez) tüketilebilir. İşlemden önceki gün saat 15:00'de başlayıp doktorunuz tarafından yazılan solüsyonunu içmeye başlayın ve saat 19:00 gibi bitirin.
Ancak son yıllarda yapılan birkaç çalışmada cerrahi girişim sonrası bağırsak hareketlerini hızlandırmak amacı ile kahve tüketiminin güvenli ve etkili bir yöntem olduğu belirtilmektedir.
Kolonoskopi işlemi sırasında verilen gaza bağlı kramp ve şişkinlik hissi oluşmaktadır fakat verilen ilaçlar sayesinde hastalar ciddi bir ağrı hissetmezler. Uyutma işlemi sonrasında incelemeye makat bölgesinden başlanır ve bütün kalın bağırsak bölümleri incelenir. Kolonoskopi işlemi 15-60 dakika arasında sürmektedir.
İşlem 20 dakika ile 1 saat arasında sürer. “Kolonoskopi sonucu ne zaman çıkar?” sorusunun yanıtı da 2-3 gündür.
Kolonoskopi için ise 1-2 günlük posasız sulu diyet ve işlemden önceki akşam içilecek müshil tarzı bağırsak boşaltıcılar kullanılarak bağırsak temizliği sağlanmalıdır. İşlemlerden sonra, eğer anestezi altında yapıldıysa 2 saat sonra yemek yenilebilir.
İşlemden bir iki saat sonra bağırsaklardaki hava sebebiyle şişkinlik ve gaz sancısı meydana gelebilmektedir. Yürüyüş yapmak yaşanabilecek bu durumlara iyi gelebilir. Ağır kaldırmak ya da yorucu faaliyetlerden uzak durulmalıdır.
Kolonoskopi yöntemi kullanılarak tümör oluşumunun erken dönemde saptanması mümkündür. Ayrıca kolonoskopi sayesinde, kansere dönüşme riski olan polipler alınmakta ve kanser tehlikesi önlenmektedir. Kesin tanı için hastadan dışkı alınıp incelenir, kolon grafisi ve bilgisayarlı tomografi uygulanır.
Kolonoskopi sırasında, genellikle mukoza örnekleri (biyopsi), polip veya tümör çıkarılması gibi işlemler yapılabilir. Ancak, kolonoskopi ile her şeyin çıkarılması garantisi yoktur.
Kolonoskopi, doktora iltihaplı dokuları, anormal büyümeleri (kitleleri) ve ülserleri görme şansı verir. Kolonoskopi kalın bağırsak ve rektum kanserlerinin erken teşhisi için yapılan en sık tetkiktir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri