Genellikle kolonoskopi sonrası az miktarda kan görülmesi sorun yaratmamaktadır. Ancak kanamanın devam ettiği durumlarda doktorla görüşülmesi gerekir. Günlük yaşam düşenine dönmek için 1 gün geçmesini beklemek gerekir. Kolonoskopiden sonra normal beslenme düzenine geçilebilir.
Kolonoskopi Sonrası Kanama
Makattan gelen kanama birkaç gün sürmekte ve azalarak kaybolmaktadır. Ancak içerde polip bulunması veya tümör olması durumunda artan bir kanama olabilmektedir. Kanamanın artması ve baş dönmesi, mide bulantısı, ishal gibi durumlar da olabilmektedir.
Aslında kolonoskopi sadece tetkik amacıyla yapıldığında bu tarz ilaçları kullanmaya devam etmek imkan dahilindedir. Zira kolonoskopi tetkik amaçlı yapıldığında kanama riski taşımaz.
Kolonoskop, ucunda soğuk ışık kaynağı ve kamera olan, esnek, vücut içerisindeyken temas ettiği dokuya zarar vermeyen bir görüntüleme cihazıdır.
Kolonoskopi sonrasında hasta birey hastanede yaklaşık 1 saat istirahat ettirilir. Hastalar kolonoskopi işleminden sonra aynı gün taburcu edilir.
İlgili 42 soru bulundu
Kolonoskopiden sonra normal beslenme düzenine geçilebilir. Ancak kolonoskopi sırasında biyopsi için doku alındıysa veya polip çıkartıldıysa doktor özel bir diyet önerebilir. Kolonoskopiden sonra bol sıvı tüketilmesi önemlidir. Kan sulandırıcı ilaç kullanan hastaların bir süre bu ilaçları kesmesi istenebilir.
Kolonoskopi sonrası özellikle polip alınan durumlarda makattan çok az miktarda kan gelebilir. Karında şişkinlik ve ağrı hissinin 24 saatten sonra da devam etmesi, kusma, titreme ve ateş yükselmesi, nefes darlığı, anüsten sürekli veya bol miktarda kan gelmesi gibi durumlarda doktorunuzu hemen aramanız gerekmektedir.
Kolonoskopi için ise 1-2 günlük posasız sulu diyet ve işlemden önceki akşam içilecek müshil tarzı bağırsak boşaltıcılar kullanılarak bağırsak temizliği sağlanmalıdır. İşlemlerden sonra, eğer anestezi altında yapıldıysa 2 saat sonra yemek yenilebilir.
Kolonoskopi sonrası beslenme döneminde balık buğulama, haşlanmış tavuk, peynir, beyaz ekmek ve derisiz patates gibi besinler tüketilebilir. Bunların yanı sıra fındık, meyve, kırmızı et, pirinç ve sebze gibi lif açısından zengin olan besinler de tüketilebilir.
Ne zaman banyo yapabilirim? Genellikle ameliyattan 24-48 saat sonra duş şeklinde banyo yapmakta bir sakınca yoktur. Normal dikilmiş bir yarada bu süre içerisinde epitel(cildin en dış tabakası) ile kapanır ve su ile temasta bir sorun olmaz.
Kalınbağırsak ve rektum incelemesi için kullanılan kolonoskopi işlemi sırasında doktorunuz daha fazla araştırma yapmak için örnek parça alabilir. Bu parçanın alınma sebebi bağırsak ve rektum bölgesinde şüpheli alanların ve olası hastalıkların görülmesidir.
İyi bir bağırsak temizliği ile değerlendirme ideal seviyede olur. İyi temizliğin kriteri, işlem öncesi tuvalete gidildiğinde temiz beyaz su geliyor olmasıdır.
Hemoroid hastalığı, ülseratif kolit, anal fissür, bağırsak kanseri gibi başka hastalıklarla birlikte seyredebileceğinden, risk faktörü varlığında kolonoskopi istenebilir.
Bazı hastalarda endoskopi yan etkileri, birkaç gün sürebilen boğaz ağrısı veya anesteziye bağlı gelişen halsizlik şeklinde görülebilir. Endoskopi sonrası riskler düşük olsa da şiddetli mide yanması, karın ağrısı, kan gelmesi, kusma, nefes zorluğu aşağıdaki durumların gözlemlenmesi halinde mutlaka bir hekime danışınız.
Böyle bir hastada özellikle rijid rektoskopi gibi işlemler hastanın tedavi sürecinden vazgeçmesine sebep olabilmektedir. Bu nedenle makatta çatlak hastalarında kolonoskopi gibi tanılama yöntemleri gerekliyse, anal fissür tedavi edildikten sonra yapılmalıdır.
Ancak hastanın rahat bir kolonoskopi geçirmesi için verilen sedasyon ilaçlarının etkisinden tam kurtulması için 1-2 saat gerekebilir. Ayrıca iyi bir görüntü alınabilmesi için barsaklara verilen havanın yarattığı gaz ve şişkinlik hissinin tam olarak düzelmesi için de, bazen 1-2 gün geçmesi gerekir.
İlk bağırsak hareketleri ilacın uygulanmasından sonra yaklaşık 1 saat içinde başlar, 3.5 saat içerisinde de bağırsakların boşalması beklenir. Kusma hissi gelirse derin nefes almak, evin içinde dolaşmak, karışımı daha yavaş ve aralıklı içmek faydalı olabilir.
İşlem saatinden 4 saat öncesine kadar su, meyve suyu, ıhlamur, açık çay gibi posasız içecekleri içebilirsiniz ve susuz kalmamanız için önemli de olabilir. Özellikle yaşlı hastaların susuz kalması önemli problem oluşturabilir.
Kolonoskopi sırasında oluşabilen en büyük komplikasyon, kalın bağırsağın delinmesidir. Gelişen teknoloji ile birlikte son derece düşük oranda oluşan bu yırtılmaların tedavisi için cerrahi müdahale gerekir. Kolonoskopi zararları ve riskleri bakımından bazı kişilere yapılmaz.
Makattan kan gelmesinin başlıca nedenleri hemoroid, kabızlık, anal fissür, fistül, kolorektal kanser, inflamatuar bağırsak hastalığıdır. Makattan taze kan gelmesine sebep olan ancak az görülen durumlar ise ülser, enfeksiyonlar, anal polipler ve gastrointestinal problemlerdir.
Yaklaşık 20-30 dakika süren bu işlem esnasında görülen polipler alınır, gerekli görülmesi halinde özel cihazlarla kalın bağırsaktan biyopsi örnekleri alınır. İşlem esnasında bütün görüntüler kaydedilir. Kolonoskopi sonrası ise hastanın 1-2 saat dinlenmesi gerekir.
Kolonoskopi sırasında hissedilecek rahatsızlığın en az düzeyde olması için damar yolu ile sakinleştirici(ör.Midazolam) ve ağrı kesici (ör Pethidine, Meperidine) ilaçlar verilir.Bu ilaçlar hastayı kolonoskopiyi rahat tolere edebileceği yarı uykulu hale getirir.
Kolonoskopi sırasında bağırsak temizlenmiş ve boşaltılmış olduğu için Kolonoskopiden sonra birkaç gün dışkının oluşmaması ve atılmaması mümkündür. Bu gerçek bir kabızlık değildir ancak siz kendinizi kabız gibi hissedebilirsiniz ve işlem sonrası bir süre sonra bu kendiliğinden düzelir.
Gastrointestinal şikayeti olan, ve endoskopi ve kolonoskopi yapılan hastalarda direkt mikroskobi ile dışkı incelemesi ile parazit varlığının araştırılması yetersiz kalabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri