Kaşar peynirine benzeyen kolot peyniri, aslında kaşar peynirinden farklı özellikler taşır.
Örneğin kolot peynirinin yapımında yağı ve kaymağı tamamen alınmış süt kullanılıyor, kaşar peynir için böyle bir durum söz konusu değil. Ancak yine de birçok farklı tarifte kolot peyniri yerine kaşar peyniri tercih edilebiliyor. Hatta bu iki seçenek haricinde telli peynir de hızlıca erimesi sebebiyle tüketilebiliyor.
Kolot peynirinin yapım sürecinde yağı ve kaymağı alınan bir süt kullanılır. Ancak kaşar peyniri üretiminde yağ ve kaymak alınmaz. Kaşar peyniri herhangi bir inek sütünden üretilirken; kolot peyniri yalnızca ot ile beslenen hayvanların sütünden elde edilir.
Bu nedenle kolot peyniri, genellikle eritilerek tüketilen bir peynir lezzetidir. Görüntü olarak ve eriyen bir peynir olması sebebiyle kaşar peynirine benzeyen kolot peyniri, eritilmesinin ardından soğuduğunda da tüketebileceğiniz bir peynir çeşididir. Kolot peyniri, bol sütle yapıldığından yağlı bir peynir çeşididir.
Faydalı Bilgiler: Kuymak Neyle Yapılır? Gerçek kuymak tarifini hazırlamak için mısır unu, tereyağı ve kolot peynirine ihtiyacınız olacak. Kullanacağınız mısır unu ince öğütülmüş olmalı ve Trabzon kolot peyniri kullanmalısınız.
İlgili 25 soru bulundu
Tel peyniri ekleyin ve peynir eriyip kuymak çekip uzayıncaya kadar pişirmeye devam edin. Hafifçe yağı çıkmaya başlayınca ocaktan alın ve sıcak servis yapın.
Öncelikle ben kuymak peyniri bulamadığımız için sadece kaşar peyniri kullandım, ben bunu arada kaymak çeşitleriyle de yapıyorum. Tereyağımızı tavamıza alalım ve eriyince mısır ununu ekleyelim, kokusu çıkana kadar kavuralım. Sonra damak zevkinize göre tuzumuzu ekleyelim.
Kolot peynirinden keseceğiniz ince dilimlerle, nefis ve ağızda eriyen tost hazırlayabilirsiniz. Acıktığınız anda sıcak sandviç içine ekleyeceğiniz kolot peyniri, açlığınızı yatıştıracaktır.
Peynirin soğuk olarak tüketilmesi önerilmez. Bu nedenle başta kuymak üzere yemeklerde ya da özel pizza gibi özel yiyeceklerde tercih edilebilir.
Kolot peyniri normal olarak tüketilebildiği gibi sıcaklıkla beraber eriyen yapısı sayesinde birçok sıcak lezzette kullanılmaktadır. Sıcakta erimesiyle sıcak lezzetlerde çoğunlukla muhlamanın(kuymak) ana malzemesi olarak kullanılır.
Karadeniz'de sıkça tüketilen ve özellikle kuymak için kullanılan, eriyebilen kolot peyniri, tek başına yemek çok yaygın değildir. Sıcaklığa maruz kaldığında eriyen ve uzayan, soğukta ise sert bir yapıya sahip olma özelliği vardır.
Kolot peyniri, Türkiye kökenli, muhlama yapımında kullanılan ve yağsız sütten üretilen bir peynir çeşidi. Peynir, genellikle Trabzon, Rize ve Bayburt illerinde üretilir.
100 gramında ortalama 1,5 gram tuz bulunan kolot peyniri tuzsuz peynir çeşitleri arasında yer alır.
Hatay peyniri, tatlı peyniri ya da kadayıf peyniri olarak tanınmaktadır. Künefe peyniri protein ve kalsiyum içermektedir.
Kuymak yapımında kullanılan özel bir peynir olan kolot peyniri, sanıldığının aksine kuymak için üretilmemiştir. Ancak kuymakta lezzetin ve kıvamın yakalanabilmesi adına en ideal peynir kolot peyniri olduğundan dolayı kısa süre içerisinde bu lezzetle özdeşmiş ve kuymak peyniri olarak da adlandırılmaya başlanmıştır.
kaşar peynirinden hallice bir karadeniz ürünü. muhlama muhteviyatının ana malzemesi. mıhlamadan başka bir başka kullanım alanının da fondu olduğu peynirdir.
Mozzarella. En popüler İtalyan peynirlerinden biri olan mozzarella'nın geleneksel üretiminde manda sütü kullanılıyor. Ancak günümüzde maliyeti düşürmek amacıyla inek sütünden yapılan mozzarella çeşitleri de mevcut.
Kazanan Tabii ki Mozarella! Mozzarella'ya kıyasla diğer tüm peynirlerin esnekliğinin daha az olduğu, pizzanın pişirilirken çedar, edam ve colby peynirinin pizzanın üzerinde kolayca kabarmadığını, Mozzarella peyniri dışındaki peynirlerin en lezzetli pizza için fazla yağlı olduğunu bulmuşlar.
Dil Peyniri : Mozarella peyniri ile çok benzer bir peynirdir. Tuzsuz ve son derece lezzetli bir peynirdir. Hellim Peyniri : Hellimin içinde başta keçi sütü olmak üzere süt, tuz ve bazen de nane bulunur. Kıbrıs'ta yüzlerce yıldır üretilen bir peynir türüdür.
Kaşar peyniri telemenin haşlanarak kalıp haline getirilmesi ile elde edilen bir peynirdir. Tost peyniri ise içine farklı peynirlerin de eklendiği bir çeşit eritme peyniridir. Tost peyniri nin yapısı daha yumuşak ve yağlıdır. Bu iki peynir arasındaki en önemli farklardan biri hammadde farkıdır.
Mıhlama yapımında genellikle çeçil peyniri kullanılır. Eğer çeçil peyniri yoksa; Trabzon köy peyniri, kolot peyniri, telli peynir veya kaşar peyniri de kullanılmaktadır.
Kaşar peyniri sütün mayalanması ve ardından haşlanarak kalıp haline getirildikten sonra elde edilen bir peynirdir. Tost peyniri ise bir çeşit eritme peyniridir. Tost peynirini gerek renk, gerek tat gerekse koku noktasında kaşar peynirinden ayırmak bir hayli zordur.
#peynirini kattıktan sonra biraz eritip mutlaka kısık ateşte kendi haline bırakın,arada karıştırın dibi tutmasın ama çokta müdahale etmeyin.Eğer çok karıştırırsanız peynir içinde kaybolacaktır,dolayısı ile yerken uzayan o meşhur görüntü kaybolacaktır.
Kuymakta öne çıkan lezzet mısır unu iken, mıhlamada ana malzeme peyniridir. En belirgin fark, kuymakta öne çıkan malzeme mısır unu iken, mıhlama da asıl malzeme peynirdir.
Artvin yöresinde de bu lezzet muhlama olarak adlandırılırken tereyağı yerine kaymak kullanılır. Anadolu'nun başka yörelerinde peynir kullanılmadan hazırlanan arpa ve buğday lapalarını tanımlamak için de “kuymak” tabiri kullanılır. Muhlama ise Rize ve Artvin bölgesindeki bu yöresel yemeğe has bir isim olarak kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri