Kolot peyniri, Türkiye kökenli, muhlama yapımında kullanılan ve yağsız sütten üretilen bir peynir çeşidi. Peynir, genellikle Trabzon, Rize ve Bayburt illerinde üretilir.
Uzadıkça Uzayan Kuymağın Sırrı: Kolot Peyniri
İnek ve keçi sütlerinden elde edilen peynirler, vücudun vitamin ihtiyacını yüksek oranda karşıladığı için her öğünde tercih edilebiliyor.
Kebir Kolot Peyniri, tam yağlı inek sütü kullanılarak doğal yöntemlerle üretilir. Trabzon şehrinin meşhur peyniri, Karadeniz Bölgesi'nin yöresel lezzetleri arasında yer alan ve kahvaltı sofralarından eksik olmayan kuymak (mıhlama) yapımında kullanılır.
Kolot Peyniri ve Kaşar Peyniri Arasındaki Farklar
Kolot peynirinin yapım sürecinde yağı ve kaymağı alınan bir süt kullanılır. Ancak kaşar peyniri üretiminde yağ ve kaymak alınmaz. Kaşar peyniri herhangi bir inek sütünden üretilirken; kolot peyniri yalnızca ot ile beslenen hayvanların sütünden elde edilir.
Kolot peyniri, özellikleri bakımından kaşar peyniri ile benzerlik göstermektedir. Kolot peyniri, genellikle tam yağlı inek sütünden imal edilmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri, düzenlenen Dünya Peynir Ödülleri'nde 'en iyi peynir' ödülünü kazandı. Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu.
1- Ezine Beyaz Peyniri – Çanakkale
Şimdilerde, inek ve keçi karışık olanları üretilse de , gerçek bir Ezine Beyaz Peyniri sadece koyun sütünden üretilir. Kendine has sert yapısı, yoğun dokusu, şirdenden gelen ekşi bir aromasıyla sadece Türkiye'nin değil bize göre dünyanın da en iyi peynirleri arasında yer almaktadır.
Kolot Peyniri Nedir? Kolot peyniri Karadeniz'de sıkça tüketilen ve özellikle kuymak için kullanılan, eriyebilen bir peynirdir. Kolot peynirini tek başına yemek çok yaygın değildir. Sıcaklığa maruz kaldığında eriyen ve uzayan, soğukta ise sert bir yapıya sahip olma özelliği vardır.
100 gramında ortalama 1,5 gram tuz bulunan kolot peyniri tuzsuz peynir çeşitleri arasında yer alır.
Kuymak Tarifinin Püf Noktası
Kuymağınızın istediğiniz esneklikte olması için dikkat etmeniz gereken en önemli nokta kullanacağınız peynir. Çeçil ya da kaşar peyniri ile de kuymak yapabilirsiniz ancak en iyi sonucu kolot peyniri ile alırsınız.
Kahvaltıda, salatada hatta yemeklerde peynirden vazgeçemeyenlerden misiniz? Belki de çoğunuzun ilk defa duyduğu Feta peynirinin ana vatanı Yunanistan olan ve aslında mutfağımızdaki beyaz peynire çokça benzeyen bir peynirdir. Genellikle Avrupa ülkelerinde 'güzel ve kaliteli' peynir arayışının cevabı olarak bilinir.
Peynir çeşitleri denildiğinde ilk akla gelen ülke Fransa olsa da bir diğer Avrupa ülkesi olan Hollanda da inekleri ve ineklerinden elde ettikleri sütleri ile ünlüdür. İnek sütü kullanılarak yapılan ve Hollanda'da en çok tüketilen peynir çeşidi Gouda peyniridir.
Tarihçe. Peynir kökeni oldukça eskiye dayanan bir yiyecektir. Peynir üretimine dair elde mevcut en eski arkeolojik bulgular M.Ö. 5000 yıllarına aittir ve günümüz Polonya'sında ortaya çıkarılmıştır.
Son yıllarda adını kuymak sebebiyle duyuran kolot peyniri, aslında epey lezzetli ve Karadeniz Bölgesi'nde epey yoğun tercih ediliyor. Daha çok yaylalardaki ot çeşitliliğiyle iyi beslenen hayvanların sütlerinden elde edilen bu peynir, güzelce işlenip sofralarımıza kadar geliyor.
İtalya kökenli bir peynir olan ricotta, peynir altı suyundan elde edilen yumuşak kıvamlı bir peynirdir. Yağ ve tuz oranı düşük olduğu için tatlımsı bir tada sahiptir. Yapı ve tat olarak lor peynir veya tatlı lor denilen peynire benzer.
Öncelikle ben kuymak peyniri bulamadığımız için sadece kaşar peyniri kullandım, ben bunu arada kaymak çeşitleriyle de yapıyorum. Tereyağımızı tavamıza alalım ve eriyince mısır ununu ekleyelim, kokusu çıkana kadar kavuralım. Sonra damak zevkinize göre tuzumuzu ekleyelim.
Orijinal künefe peynirinde keçi sütü kullanılsa da inek sütünden de yapılıyor. Tuzsuz Hatay künefe peyniri ya da tuzsuz Antakya peyniri olarak bilinen künefe peyniri özel olarak künefe tatlısı için üretiliyor. Künefe bir Hatay tatlısı olduğu için Hatay'da yaygın olarak tüketilen bir peynir çeşidi.
Hatay peyniri, tatlı peyniri ya da kadayıf peyniri olarak tanınmaktadır. Künefe peyniri protein ve kalsiyum içermektedir.
Kuymak, Samsun'dan Ardahan'a yani Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Bayburt, Artvin, Çorum, Sivas, Tokat, Amasya ve Erzurumun Oltu ve İspir ilçerinde yaygın olan, Karadeniz Bölgesi'ne ait bir yemek. Gürcistan, Dağıstan, Azerbaycan ve Kafkasya'nın bazı bölgelerinde de çok popülerdir.
Eşek sütü peyniri dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor. Sırbistan'da eşek sütüyle yapılan ve yaşlanmayı geciktirdiğine ve cinsel gücü artırdığına inanılan özel bir peynir dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor.
Gravyer peyniri, İsviçre kökenli bir peynirdir. Adını İsviçre'nin bir kasabası olan Gruyères'den alır.
Konya, Bingöl, Erzincan, Elazığ, Tunceli ve Erzurum bölgelerinde üretilen tulum peynirine Erzincan tulumu veya Şavak peyniri adı verilir. Çankırı ve Çorum bölgelerinde yapılan tulum peyniri kargı tulumu adıyla anılır.
Yumuşak veya orta-sert dokulu olarak sınıflandırılan Ezine, benzer özellikler gösterdiği Edirne peyniri ile birlikte Türkiye'de tüketilen en popüler beyaz peynir çeşitlerinden birini oluşturmaktadır. Peynir ismini Çanakkale'ye bağlı Ezine ilçesinden almıştır.
Bugün Kars ilinde modern tesislerde geleneksellik korunarak üretilen Kars Kaşarı ülkenin dört bir yanına pazarlanarak, yöre ekonomisinin en önemli sektörü olmuş, ülke genelinde ünü Kars ili ile özdeşleşmiştir.
Bir klasik olan Ezine ile Yeni Rakı, Toros Keçi Peyniri ile Tekirdağ Rakısı, Trakya kaşarı ile Tekirdağ Trakya Rakısı, Diyarbakır örgü ve Bergama tulumu ile Tekirdağ Kavrulmuş Anason Rakısı, Divle Obruk peyniri ile No.10, Erzincan tulumu ile Tekirdağ Altın, Kars gravyeri ile Altınbaş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri