Sağlık için faydaları olan kolot peyniri, vücut sağlığına destektir. Protein ve kalsiyum içerdiği için bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir. Hücre yenilenmesine yardım eden kolot peyniri, düzenli ve ölçülü şekilde tüketildiğinde yararlı bir besin olmaktadır.
Kolot peynirinin yapım sürecinde yağı ve kaymağı alınan bir süt kullanılır. Ancak kaşar peyniri üretiminde yağ ve kaymak alınmaz. Kaşar peyniri herhangi bir inek sütünden üretilirken; kolot peyniri yalnızca ot ile beslenen hayvanların sütünden elde edilir.
Kolot peyniri normal olarak tüketilebildiği gibi sıcaklıkla beraber eriyen yapısı sayesinde birçok sıcak lezzette kullanılmaktadır. Sıcakta erimesiyle sıcak lezzetlerde çoğunlukla muhlamanın(kuymak) ana malzemesi olarak kullanılır.
Özellikle bu lezzetle henüz tanışmamış ve tadını bilmeyen kişiler için çok daha fazla dikkat çeken kahvaltı durumu, kolot peyniri için özel bir durum değildir. Bu bakımdan istenildiği zaman yenilebilir ve kahvaltılarda da rahatlıkla tüketilebilir.
Kolot peyniri; inek, koyun ve keçi gibi hayvanlardan elde edilen sütün kaymağı ayrılarak içine peynir mayası atılır. İçine peynir mayası atılan süt, bir süre sonra kesilmeye başlar ve kaynatıldıkça pıhtılaşan sütün içindeki peynirler uygun torbalara koyularak suyu iyice süzüldükten sonra üzeri tuzlanır.
İlgili 18 soru bulundu
Kolot peyniri, özellikle kuymak yapımında kullanılır. Karadeniz Bölgesi'ndeki dağlarda otlayan hayvan sütlerinin kullanıldığı bu peynir, kaşar ile benzerlik gösterir. Tam yağlı inek peyniri kullanılarak üretilen peynir, kuymağa asıl lezzetini veren peynirdir ve bu nedenle de kuymak ile özleşmiştir.
Kolot peyniri sade yenir mi? Bu bakımdan istenildiği zaman yenilebilir ve kahvaltılarda da rahatlıkla tüketilebilir. Aşırı yağlı ya da tuzlu bir peynir olmadığından dolayı tüketilmesi kolaydır.
Peynirin soğuk olarak tüketilmesi önerilmez. Bu nedenle başta kuymak üzere yemeklerde ya da özel pizza gibi özel yiyeceklerde tercih edilebilir.
100 gramında ortalama 1,5 gram tuz bulunan kolot peyniri tuzsuz peynir çeşitleri arasında yer alır. Kolot peynirinin tuz oranın az olması tatlılarda da kullanılmasına olanak sağlar.
Diğer Boyutlar: 1 kübik inç - 40kcal, 5 28 g paket - 557kcal, 1 oz - 111kcal, Diğer Boyutlar: 1 oz - 85kcal, 6 dilim - 510kcal, 1 lb - 1361kcal, devamı için...
Kuymağınızın istediğiniz esneklikte olması için dikkat etmeniz gereken en önemli nokta kullanacağınız peynir. Çeçil ya da kaşar peyniri ile de kuymak yapabilirsiniz ancak en iyi sonucu kolot peyniri ile alırsınız.
Örneğin kolot peynirinin yapımında yağı ve kaymağı tamamen alınmış süt kullanılıyor, kaşar peynir için böyle bir durum söz konusu değil. Ancak yine de birçok farklı tarifte kolot peyniri yerine kaşar peyniri tercih edilebiliyor. Hatta bu iki seçenek haricinde telli peynir de hızlıca erimesi sebebiyle tüketilebiliyor.
Kebir Kolot Peyniri 500 G - A101. ₺250 ve üzeri siparişinize ücretsiz kargo!
Kaşar peyniri, yağ oranı bakımından yüksek bir besindir. Fazla tüketildiği zaman kişide kilo alımına sebep olur. Aynı zamanda kolesterol yüksekliğine de yol açabilir. Laktoz intoleransı olan kişilerde bazı sindirim problemleri de görülebilir.
Kolot peyniri, Türkiye kökenli, muhlama yapımında kullanılan ve yağsız sütten üretilen bir peynir çeşidi. Peynir, genellikle Trabzon, Rize ve Bayburt illerinde üretilir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kolot peyniri buzlukta saklanır mı? Peynir, derin dondurucuda güvenle saklanabilir. Çoğunlukla peynirler pastörize edilmiş ve yıllandırılmış olduğundan hava geçirmez bir kapta buzdolabında çok uzun süre bozulma tehlikesi olmadan saklanabilir.
Künefe yaparken kesinlikle çiğ süre yakın tuzsuz peynirler tercih edilmelidir. En kolay bulunanlar dil peyniri ve lor peyniri olduğu için birçok yerde bunların tercih edildiğine şahit olabilirsiniz.
Künefe yapımında kullanılan peynir çeşitleri ise başta Hatay peyniri olmak üzere, Antep peyniri, Urfa peyniri, lor peyniri gibi çiğ süte daha yakın peynirler olarak bilinir. Bu peynirlerin yanı sıra künefe peyniri olarak dil peyniri de kullanılabilir.
Kolot Peyniri Nasıl Saklanır? Kolot peynirini de diğer süt ürünleri gibi güneş ışığına maruz kalmaması gerekmektedir. Buzdolabında muhafaza edebileceğiniz kolot peynirinin hava almaması da gerekmektedir. Bu sebeple kullanacağınız miktarda kolot peynirini aldıktan sonra kurutmadan ve nemlendirmeden saklamalısınız.
Pizzalarda mozzarella peyniri yerine kaşar tercih edilmesinin sebebi tamamen maliyetiyle alakalıdır. Maliyeti daha da azaltmak isteyen birçok işletme pizzalarda mozzarella peyniri yerine tost peyniri bile kullanabilmektedir.
Bilim adamları araştırma sonunda en lezzetli pizzanın mozzarella ile yapıldığını belirledi. Diğer peynirlerin elastikiyetinin az olduğunu belirten bilim adamları, pişirme sırasında edam, çedar ve colbynin pizzanın üzerinde kolayca kabarmadığını, diğer peynirlerin "mükemmel pizza" için ise çok yağlı olduğunu vurguladı.
Parmesan peyniri yerine mozzarella kullanılır mı? Parmesan ile karşılaştırıldığında (ve diğer İtalyan peynirleri) mozzarella peyniri çok daha hafif. Ayrıca sert peynirlerin çoğuna kıyasla belirgin bir şekilde farklı bir dokuya sahiptir. Bu farklılıklara rağmen, mozzarella birçok yemekte harika bir alternatiftir.
Beyaz peynir, iki hafta içerisinde tazeliğini ve lezzetini kaybeder. Kaşar peyniri veya tulum gibi sert peynirlerde birkaç hafta dayanıklıdır. Gravyer gibi oldukça sert peynirler ise bir aya kadar dayanıklılık göstermektedir. Kaşar peyniri vb. peynirleri sülfürlü kâğıda sararak saklayabilirsiniz.
Köy peynirinin içeriğinde; kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir mineralleri, A, C, D, E, K, B6 ve B12 vitaminleri ile yağ, protein ve laktoz (süt şeker) bulunur. İçeriği bu kadar çok zengin olan köy peyniri birçok hastalığa iyi gelmekte, önlemede etkili ve sağlıklı yaşam için yardımcı olmaktadır.
Mısır ununun rengi dönene dek kavurun. Ardından bir su bardağı (oda sıcaklığında) suyu ve tuzu ekleyin. Suyu çekene dek kavurun ve suyu iyice ektikten sonra içine kolot peynirini ilave edin. Peynir tamamen eriyip, suyunu çekene dek karıştırarak kavurun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri