Kızartma sıcaklığında insan sağlığına zararlı olabileceğinden dolayı salatalar, soslar ve mezelerde tüketilmesi daha yararlıdır. Ancak nötr özelliğe sahip olan kolza yağı gıda sanayinde yüksek ısı gerektiren fırınlama ve kızartma işlemlerinde kullanılmaktadır.
Kanola bitkisi, yüksek miktarda erusik asit içerdiğinden kolza tohumu yağı 1956'da FDA tarafından yasaklandı.
Kanola yağı diğer yağlara oranla ısıya karşı daha dayanıklıdır. Bu da kızartma yağı olarak tercih edilmesini sağlamaktadır. Kanola yağı salata soslarında soğuk olarak kullanılabildiği gibi kızartma, kavurma veya fırınlama için yüksek ısılardaki pişirme seçeneklerinde önerilmektedir.
11. Türkiye'de de 1960 yıllarında Trakya bölgesini sarıya boyayan kanola bitkisinin ekimi daha sonra yasaklanmıştır. Bu bitkinin yağında zararlı erüsik asit, küspesinde de hayvan sağlığına zararlı glukosinolat bulunmuş ve ekimi yasaklanmıştır.
Kanola yağı, özel olarak yetiştirilmiş kolza bitkilerinden elde edilir ve diğer yemeklik yağlardan daha az doymuş yağa sahiptir. Omega-3 yağları açısından zengin olma avantajına sahiptir. Kanola yağı sadece ayçiçek yağı gibi hafif bir tada sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda fiyatı da düşüktür.
İlgili 45 soru bulundu
Ancak nötr özelliğe sahip olan kolza yağı gıda sanayinde yüksek ısı gerektiren fırınlama ve kızartma işlemlerinde kullanılmaktadır. Bunlara ek olarak kolza yağı biyoyakıt, vernik, kayganlaştırıcı, böcek ilaçları, gazete mürekkebi, sentetik lastik, sabun, sanayi yağları, ruj ve mum gibi maddelerin yapımında kullanılır.
Tercih edilmesi gereken yağ zeytinyağı. Hem de rafine edilmişi bile değil, doğalı, yani sızması. Çünkü sızma zeytinyağının dumanlanma noktası diğer bitkisel yağlardan çok daha düşük.
Ülkemizde rapiska, rapitsa, kolza isimleriyle de bilinen kanola, kışlık ve yazlık olmak üzere iki fizyolojik döneme sahip bir yağ bitkisidir. Kanola danesinde bulunan % 38-50 yağ ve % 16-24 protein ile önemli bir yağ bitkisidir.
Rapiska, rapitsa, kolza isimleriyle de bilinir. Ancak kolza ürününün yağında insan sağlığına zararlı erüsik asit, küspesinde de hayvan sağlığına zararlı glukosinolat bulunması nedeniyle 1979 yılında ekimi yasaklanmıştır.
Kanola yağının zararları nelerdir
Kolza bitkisi; en zehirli olan bitkiler arasında yer alır; zehirli olmalarından dolayı hayvanlar bile bu bitkileri tüketmezler.
Zeytinyağı ve kanola yağı gibi bitkisel yağlar tekli doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve doymuş yağ asitlerine göre kan kolesterol düzeyini daha iyi düzenlerler. Mısırözü yağı, ayçiçek yağı ve soya yağı çoklu doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve kalp sağlığınızı korumaya yardımcı olurlar.
Kanola yağındaki doymuş yağ oranındaki bu düşüklük ve içeriğinde omega-3 yağ asidi içermesi sağlığa önemli bir katkıdır. Kanola yağının bir diğer tercih sebebi ise ayçiçeği yağına oranla ısıya karşı daha dayanıklı olmasıdır. Bu da kızartma yağı olarak tercih edilmesini sağlamaktadır.
Sağlıklı yağ dediğimizde akla gelen ilk yağlardan olan zeytinyağı, doymamış yağ asitleriyle margarin, palm yağı gibi zararlı ve doymuş yağ asitlerine kıyasla çok daha sağlıklı. Doymuş yağ asiteri yerine doymamış yağ asitleri tüketmeniz kanınızdaki kolestrol seviyesini de düşürecektir.
Bu bitki, Balkanlardan gelen göçmenlerle beraber kolza adıyla 1960 lı yıllarda Türkiye'ye getirilerek Trakya da ekimine başlanmıştır. Ancak bu bitkinin yağında insan sağlığına zararlı erusik asit bulunması nedeniyle 1979 yılında ekimi yasaklanmıştır (Sözer,2001: 1).
Piyasada bulunan birçok üründe de bu yağ çok yüksek sıcaklıklara maruz bırakılarak kullanılmaktadır.Üzerinde yapılan araştırmalar ;yüksek ısıya maruz kalmış bu palm yağının; yüksek doymuş yağ oranı nedeniyle kolestorol seviyesini artırarak, kalp krizi ve felç riskini artırdığını belirtmektedir.
Kanola yağının elde edildiği kolza bitkisinin içerisinde erusik asit ve glukosinolat gibi insan sağlığına zararlı maddeler bulunmaktadır. Erusik asit, sinir sistemine ve dolaşım sistemine zarar vermekte, hücre deformasyonuna sebep olabilmektedir.
İşlenmiş pek çok hazır gıdada, margarinlerde, ekmeklerde, salatalarda ve yemeklik yağ olarak kullanılmaktadır. 200 derece sıcaklığa kadar dayanıklı olduğundan kızartmalarda sıklıkla tercih edilen kanola yağı, kızartma işlemi sonrasında tadını ve aromasını korur.
EFSA'nın yanında Dünya Sağlık Örgütü, BM Gıda ve Tarım Örgütü gibi kuruluşlar palmiye yağındaki GE olarak bilinen kanserojen maddenin arz ettiği tehlikeye dikkat çekmekle birlikte, palmiye yağının tüketilmemesi tavsiyesinde bulunmadı.
Kolza tohumu, Ülkemizde kolza, kanola yahut Rapiska olarak da bilinen bir bitkide elde edilen tohumdur. Kolza tohumu daha çok yemeklik yağ üretiminde kullanılan bir ürün olma özelliği taşımaktadır. Kolza tohumu (Kanola), dünya çapında yaygın olarak aşçılar tarafından önemli görülen yağı için yetiştirilmektedir.
Kanola bitkisi kumlu ve hafif topraklar dışında hemen hemen her toprakta yetişmektedir. Toprak yüzeyinin tesviyesi iyi olmalıdır, su tutan, göllenen tarım alanlarında çok zarar görmektedir. En iyi yetiştiği toprak humuslu derin yapılı nötr veya hafif alkali ve hafif asit topraklardır.
Kolza tohumu, yağ üretiminde kullanılan bir üründür. Tohum olarak insanlar tarafından takviye bir gıda ürünü olarak kullanımı söz konusu değildir. Kolza tohumundan elde edilen yağ, oldukça düşük doymuş yağ miktarına sahip olup doymamış yağ asitleri bakımından son derece zengin bir yapı barındırmaktadır.
Ayçiçek yağı ya da diğer sıvı yağlarda bu oran 180 derece civarında. Yapılan bir diğer araştırmada ise zeytinyağının dayanma süresi 220 dereceye kadar çıktığı söyleniyor. Yani kızartma yaparken zeytinyağı kullanılmaz, yanar cümlesi bu sonuçla yalanlanmış oluyor diyebiliriz. Hatta zeytinyağı daha çok ısıya dayanıyor.
Ayçiçek yağı, mısır özü gibi yağlar ısıya diğer yağlar kadar dayanıklı değillerdir. Kızartma yaparken ısıya en dayanıklı yağlardan biri olan zeytinyağını kullanmanızı öneririz. Zeytinyağı hem daha az yağ çekmesini hem de lezzetinin çok daha hafif olmasını sağlayacaktır.
Zeytinyağı Belkide dünyadaki en sağlıklı yağdan bahsediyoruz. Zeytinyağı içerisinde bulunan doymamış yağlar ile kalp damar sağlığı için önemli bir bileşen. Ayrıca ekstra virgin tipi zeytinyağı tam olarak katkısız olduğu için içerisindeki antioksidan seviyesi oldukça yüksektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri