Sandık motor, fabrikadan sıfır olarak çıkmış motor türlerine verilen isimdir. Sandık motor modelleri, fabrikadan yeni çıkmış motorlardır. Kullanıma hazır halde olan sandık motorların az kullanılmış versiyonlarına ise çıkma sandık motor adı verilir.
Sandık Motor Farkı Nedir? Sandık motorları diğer motorlardan ayıran en önemli özelliklerinin başında içerisinde kullanılan malzemeler gelir. Sandık motorlar içerisinde piston ve gömlek parçaları bulunurken klasik kullanılan motorlarda bu parçalara rastlamak mümkün değildir.
Değerli olan bu parça, ağır kazalı ya da hurda araçların sandık motoru sağlam olduğu takdirde alınıp çıkma motor olarak kullanılır. Bu çıkma motorlar, her zaman sağlıklı değildir. Kimi zaman çıkma motor, arıza verir. Bu gibi durumlarla karşı karşıya kalmamak için daha önce kullanılmamış sandık motor alınması önerilir.
Km sifirlanmiyor.Zaten km si aracin motorunu değil ayni zamanda tüm sistemin kaç kmlik yol boyunca kullanildigini gösteriyor.Km sifirlansa 20 yasinda araca sidir motor takip 0 km olarak satarlar araçları. Öyle bir işlem yok.
Sandık motor, genel anlamda fabrikadan sıfır olarak çıkmış motorlara verilen isimdir. Sıfır sandık motor nedir konusu ise oldukça merak edilen bir soru haline geldi. Sandık motorlar, araç üreticisi tarafından üretilen orijinal motorlardır. Araçtan bağımsız şekilde satışa sunulurlar.
İlgili 16 soru bulundu
Komple sandık motorlar direkt olarak şanzıman üzerine takılabilen motorlardır. Takımı sırasında ekstra veya zorlu bir işlem yapılma gereksinimi duyulmaz.
Sandık motor neden alınır sorusuna gelirsek de, aracın motorunun çeşitli arızalar yapması durumunda, tamirinin riskli ve maliyetinin yüksek olması sebebi ile araç sahipleri sıfır sandık motor almayı tercih edebiliyorlar.
Tam sandık motorlar ise, yarım sandık motorun eksiksiz bir versiyonudur. Daha fazla parça içermektedir. İçerisinde ayrıca silindir kapağı da bulunmaktadır. Eksiksiz bir motor, tüm sert iç parçalarınızın yanı sıra yakıt sistemi, turbo, pompalar, muhafazalar ve yağ karterini içerir.
Bu durumda iyi bir yetkili servis ile çalışırsanız ve garanti koşullarını sağlarsanız, motoru yenilenmiş bir araba satın alabilir ve eski bir model olsa bile yenilenmesi durumunda kullanılabilir.
Sıfır sandık motorlar fabrikalardan, servislerden veya yedek parça mağazalarından temin edilebilir.
- Aracınızın check engine ışığı dediğimiz motor arıza lambası göstergede yanıyorsa bu sandık motorda bir arıza olduğunu göstermektedir. - Aracınızın motorunda bir güç kaybının oluşması ya da aracınızın hızlanması için olması gerekenden daha fazla zamana ihtiyaç duyması sandık motor arızasına işarettir.
Motoru yenilenme işlemi gören araç için usta kişilerin çalışmış olması tercih sebebi sayılabilir. Böyle bir durumda usta eller tarafından motoru yenilenen bir araç alınabilir. Bunda bir sakınca yoktur. Böyle bir uzun yıllar boyunca kullanılabilir.
Yeni motorun ruhsata işletilebilmesi için satın almış olduğunuz çıkma motorun belgesi ile aracı Tüvtürk muayene istasyonuna götürüp göstermeniz ve sonrasında yeni ruhsatınızı çıkartmanız gerekir.
Birbiri ile muazzam derecede uyumlu çalışan bu mekanik aksam yağsız kalırsa pistonlar rahat hareket edemez hale gelecek ve kısa bir süre sonra motora yapışacaklardır. Eğer araba motorunun yağsız kalması durumu uzar ve motor çalışmaya devam ederse silindir kapağı hasar görebilir ve piston yerinden çıkabilir.
Gömlek ve piston hariç olmak kaydı ile üst motor ekipmanlarının revizyona uğraması olayına yarım motor adı veriliyor.
Fransızca'dan dilimize geçen bu kelimenin Türkçe'deki tam karşılığı "düzeltme" olarak ifade edilebilir. İngilizcesi "rectify" ya da "rebuild" olan rektifiye " yeniden inşa etme" anlamında da kullanılır. Bir diğer deyişle rektifiye sadece motor için değil birçok farklı şeyde düzeltme yapma anlamına gelen bir kelimedir.
Motor Beyni Değişince km Sıfırlanır Mı? “Motor beyni değişince kilometre sıfırlanıyor mu?” sorusunun cevabı hayır. Kilometre sayacı motora bağlı değildir ve bu nedenle motorun değiştirilmesi kilometreyi sıfırlamaz.
Rektifiye Zararlı Mıdır? Profesyonel kişiler tarafından yapılacak olan motor rektifiye işlemi için herhangi bir zararlı durum söz konusu değildir.
Genelde bir defa kaliteli bir şekilde yapılan rektefiye işlemi aracı uzun süre götürmektedir. Ancak motorun durumuna göre bu rektefiye işlemi tekrarlanabilir. Özetle motor rektefiye işleminin sıklığı tamamen yine kullanıcıya ve motor sağlığı durumuna göre değişkenlik gösterebilir.
Turbonun arızalanması,
Motordaki yanma verimini düşürür, motor çekişi düşer, yakıt sarfiyatı artar. Turbo arızası motora direkt olarak ciddi zarar vermez fakat, yetersiz hava beslemesi ve kötü yanma, motorda titreşimli çalışmaya sebep olacağından, piston-biyel-supap sistemi üzerinde olumsuz etkisi olacaktır.
Motor yağlarının kullanım ömrü genellikle 7.500km-30.000km aralığında değişir. Turbolu araçların bu sisteminde kullanılması şart olan yarı sentetik veya mümkünse tam sentetik motor yağlarının ömrü ise genellikle 15.000km-30.000km arasındadır.
Motoru değişmiş aracı almak isteyen çıkmayabilir. Oysa doğru şekilde ve usta ellerde motor bloğu değişimi yapıldığında aracın ömrü ciddi şekilde uzar. İşlem, usta ellerde yapılmazsa ve hatalı işlem yapılırsa aracın performansı, yakıt tüketimi, sürüş konforu ve sürüş güvenliği ciddi şekilde olumsuz etkilenir.
İthal edilen motosikletin uygunluk belgesinin alındığı tarihten itibaren üç yıl geçerli ilk muayene süresi.
Motosiklet Muayenesi Kaç Yılda Bir Yapılır? Motosikleti satın aldıktan 3 yıl sonra ilk muayenenin yaptırılması gerekir. Daha sonra ise 2 yılda bir muayene işlemi tekrarlanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri