Fakat kurutulmuş meyvelerden yapılan hoşafın aksine komposto, taze mevsim meyvelerinden yapılmaktadır.
Komposto ya da hoşaf, meyvelerin şekerli su ile kaynatılması şeklinde hazırlanan bir tatlı türüdür. Kurutulmuş meyve ile yapılanına hoşaf, Slav ülkelerde taze meyve ile yapılanına kompot veya komposto denir.
Derin bir tencerenin içine dökün önce şekeri sonra suyu ilave edin. Orta ateşte ocağı yakın ve çubuk tarçınla karanfili de ekleyerek kaynamaya bırakın. Kaynayan kompostonun altını kısıp 5 dakika böylece pişirin.
Kayısı kompostosu hem besleyici hem de bağırsakları yumuşatıcı özelliği sayesinde her yaştan insanın tüketebileceği bir kompostodur. Vücudun su ihtiyacını karşılar. Böbreklerin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Yemekle beraber ya da yemekten sonra tüketildiğinde hazmı kolaylaştırır.
Ayva, elma ve armutla hazırladığımız kompostoya dilediğiniz kış meyvesini dahil edebilirsiniz.
İlgili 34 soru bulundu
Her kavanoz için 1 er çay bardağı tozşeker dökün ve kaynayan sıcak su ile kavanozları doldurun, kapakları sıkıca kapatın. Bir örtü üzerine ters çevirin başka bir örtü ile kapatın bir gece bu şekilde bekletin ertesi gün kapakları kontrol edin ve serin güneş görmeyen bir yerde muafaza edin.
Komposto suyunu soğuk içecek olarak da tüketebilirsiniz. Kompostoyu, ağzı kapalı cam bir kapta iki hafta süresince buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Mükemmel bir Osmanlı ziyafeti her zaman hoşafla biterdi. Daha doğrusu her ziyafetin sonunda kahveden önce hoşaf sunulurdu. Sofraya iki kaşık konur, bunlardan bir tanesi ile çorba, diğeri de susuzluğu gidermek için şerbet ve hoşaf içmekte kullanılırdı.
Evde yapılan komposto kaç günde bozulur? Komposto suyunu soğuk içecek olarak da tüketebilirsiniz. Kompostoyu, ağzı kapalı cam bir kapta iki hafta süresince buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Özellikle yaz mevsiminde düşen kan şekerini dengelemeye katkıda bulunan komposto, yemek sırasında veya sonrasında tüketildiğinde yemeklerin sindirilmesine de yardımcı olur. Bol meyve ile yapılan kompostolar oldukça besleyici bir özellik de taşır.
Ancak şeftali, mürdüm eriği, kayısı gibi daha yumuşak meyvelerde şeker ve su kaynadıktan sonra ocağın altını kapatıp meyveleri içine atmalı ve o şekilde 10-15 dakika kadar beklemelisin.
Vişne Hoşafı (Vişne Kompostosu) İçin Malzemeler :
2 litre su. 1,5-2 su bardağı toz şeker.
Suyun azaldığını farkederseniz ister kaynar su ister soğuduktan sonra soğuk su ekleyebilirsiniz. Ocaktan alınan hoşaf dışarda 1-2 saat soğuduktan sonra buzdolabına alınır. İftarda soğuk soğuk afiyetle içilir. 😊💜 Afiyet olsun.
Genelde komposto yapımı için elma, üzüm, vişne gibi meyveler kullanılsa da ayvanın bolluk döneminde hazırlanabilecek oldukça lezzetli bir tarif.
Tencereye su alınarak kaynamaya bırakılır. Meyveler doğranır ve kaynayan suya tarçın ile birlikte eklenir. Bir taşım kaynatıldıktan sonra şekeri eklenir ve meyveler yumuşayana kadar (yaklaşık 5 dakika kadar) pişirilir. Ocağın altı kapatıldıktan sonra limon kabuğu ile birlikte dilimlenerek içerisine eklenir.
Fransızca'da karışım anlamına gelen 'komposto' Ortaçağ Avrupası kaynaklı meyve ve şeker şurubundan yapılan bir tatlıdır. Meyveler suyun içerisinde şeker ve baharatla pişirilir. Şurubun içerisine vanilya, limon, portakal, tarçın, karanfil, hindistan cevizi veya üzüm koyulabilir. Sıcak ya da soğuk servis edilir.
Kayısıların çekirdeklerini çıkardıktan sonra ikiye bölerek de komposto pişirebilirsiniz.
Sıcak yemekleri buzdolabına koymadan önce soğumasını beklemek. Pişen sıcak yemekleri buzdolabına koyma fikri, yiyeceklerin bozulacağı için hemen hemen hepimize yanlış gelmiştir. Ancak bu konuda sıcak yemekleri buzdolabında soğutmak bir şok etkisi yapacağı için daha sağlıklı bir yöntem olacaktır.
Kaynar su üstüne ilave edilip kapağı kapatılır, az çalkalanır ve ters çevrilip soğuması beklenir. Zaman geçtikçe meyveler rengini ve tadını bırakır. İstenildiği zaman açılıp tüketilebilir.
Üzüm, kabukları ve çekirdekleriyle birlikte tüketildiğinde veya hoşaf olarak içildiğinde kabızlığa iyi gelmesiyle bilinir. Bağırsakları rahatlatır.
Çorba, ayran, süt veya komposto gibi sıvı içeriği yüksek besinler, hacim kaplayarak tok kalmayı sağlar ve sıvı gereksinmesini karşılar.
Üzüm Kompostosu Tarifi Nasıl Yapılır? Üzümleri ayıklayıp 1-2 su yıkayın. Orta boy bir tencereye su, şeker,tarçın ve meyveleri birlikte koyup şeker tamamen eriyene kadar karıştırın. Kompostonuzu 15 dakika orta ateşte pişirin ve ocaktan alın.
Çicekler de çok güzel renk veriyor . En son suyunu ilave edin . Suyu kendinize göre ayarlayın . Düdüklü ses çıkarınca kısık ateşte 30 dakika yeterli oldu.
Kapaklarını kapatıp geniş bir tencereye kavanozları koyup biraz da su doldurarak 15-20 dk kaynatıyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri