Yenilenemeyen doğal kaynak örneklerinden biri de kömürdür. Kömür gibi, sınırlı sayıda doğal kaynak var, yani bir daha geri dönüştürülemez. Yenilenemeyen kaynakların çoğu geri dönüştürülemez ve bu nedenle doğal kaynakların korunmasında önemlidir.
Doğal kaynaklar, oluşumunda insanların etkisinin olmadığı ve doğal ortam içerisindeki belirli şartlara bağlı olarak oluşan doğal zenginliklerdir. Hava, su, toprak, bitki örtüsü, hayvanlar ve madenler Dünya'nın doğal kaynaklarını oluşturur.
Madenler (metalik olan veya metalik olmayan madenler), sular (akarsular, göller, denizler), doğal bitki örtüsü, doğal hayvan toplulukları, topraklar (tarımsal topraklar, otlaklar ve orman arazilerindeki topraklar) doğal kaynaklar olarak ifade edilmektedir.
Yer şekilleri, su kaynakları, ormanları, tarım alanları, madenleri ve enerji kaynaklarıyla önemli bir doğal kaynak potansiyeline sahiptir. Türkiye özellikle, maden çeşitliliği bakımından zengin bir ülkedir. De- mir, bakır, krom, kurşun, çinko, bor mineralleri ve mermer ülkemizdeki madenlerin başlıcalarıdır.
Doğal kaynaklar, meraları, ormanlık alanları, doğada kendiliğinden oluşmuş yer altı ve yer üstünde yer alan yenilenebilir (güneş, rüzgâr, hidroelektrik vb.) ve yenilenemez kaynakları (petrol, doğal gaz ve mineral kaynaklar) ifade etmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Bu yüzden cevabımız elektrik olarak kabul edilmektedir.
Tükenmeyen enerji kaynakları arasında güneş, rüzgâr, biyokütle, jeotermal, hidroelektrik, dalga gibi sürekli kendini yenileyebilen doğal kaynaklar yer almaktadır. Bu kaynakların kullanılması ve enerjiye dönüştürülmesi sürecinde çevre kirliliğine sebep olmayan yöntemlerden yararlanılır.
Yenilenemez Doğal Kaynaklar
Yenilenemeyen doğal kaynak örneklerinden biri de kömürdür. Kömür gibi, sınırlı sayıda doğal kaynak var, yani bir daha geri dönüştürülemez. Yenilenemeyen kaynakların çoğu geri dönüştürülemez ve bu nedenle doğal kaynakların korunmasında önemlidir.
Elektrik doğal yapının bir parçasıdır. Şu anda en çok kullanılan enerji formudur. Elektrik, tüm temel enerji kaynaklarını, kömür, petrol, doğalgaz, nükleer güç yada yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak onların aracılığıyla ikincil bir enerji olarak elde edilmektedir.
Geri dönüşümü mümkün olmayan enerji kaynakları, yani yenilenemeyen kaynaklar; petrol, doğalgaz, kömür gibi fosil kökenli ve nükleer olanlardır.
Yenilenemez enerji kaynakları fosil yakıtlar ve nükleer enerji olmak üzere iki ana başlıkta toplanabilir. Fosil yakıtlar yapılarında yüksek oranda karbon bulunan doğal kaynaklardır. Canlı kalıntılarından elde edilen bu enerji kaynakları arasında petrol, kömür, doğalgaz bulunur.
Nükleer Enerji, doğal bir enerji kaynağı olmadığı için yenilenmesi mümkün değildi. Nükleer santrallerden elektrik üretmek için çeşitli işlemlerden geçirilerek zenginleştirilen uranyuma ihtiyaç duyulur. Uranyum ise diğer tüm maddeler gibi sınırlıdır ve doğal yollarla elde edilemez.
1. Orijinlerine göre: (1) Biyotik veya canlı doğal kaynaklar. Örnek: Ağaçlar, kuşlar, tarım ürünleri (2) Abiyotik veya cansız doğal kaynaklar. Örnek: petrol, madenler, güneş, akarsu, rüzgar enerjisi vb.
Kağıt Atığın Hikayesi
Kâğıdın doğal kaynağı ormanlardır.
Birincil Kaynak, Akademik disiplin olarak tarih çalışmalarında (orijinal kaynak olarak da bilinir) bir arkeolojik eser, belge, günlük, el yazması, otobiyografi, kayıt veya çalışılan zamanda üretilmiş bir bilgi kaynağıdır. Konu hakkındaki bilginin orijinal kaynağı olarak kullanılır.
Ormanlar yüksek derecede ekonomik değer taşıyan doğal kaynakların başında gelmektedir. Ürettikleri odun hammaddeleri dışında tüm canlıların yaşamında önemli yeri olan ekolojik süreçler bakımından da büyük değerlere sahiptir.
Canlı doğal kaynaklar denilince bitki, hayvan ve mikro organizmalardan oluşan biyolojik çeşitlilik anlaşılır. Cansız doğal kaynaklar ise biyolojik çeşitliliğin bağımlı olduğu hava, su ve topraktan oluşan yaşam ortamları ile madenler ve fosil yakıtları kapsayan yeraltı zenginlikleridir.
KÖMÜR OLUŞUMU
Kömür, bitkisel kökenli organik maddeler ve inorganik bileşenlerden oluşan tortul bir kayaçtır. Bataklıklarda bitki ve ağaç kalıntılarının üst üste yığışarak çökelmesi ve milyonlarca yıllık bir süreç içerisinde kimyasal ve fiziksel etkilerle değişime uğraması sonucu oluşur.
Yenilenemez enerji kaynakları
Nükleer, petrol, kömür ve doğal gaz başlıca yenilenemez enerji kaynaklarındandır. Dünya rezervleri; kömürde 860,94 milyar ton, petrolde 225,4 milyar ton, doğal gazda 208,4 trilyon m³'tür.
Kömürler çeşitli şekillerde sınıflandırılabilir. Dört tip kömür vardır: antrasit, taş kömürü, linyit ve turbadır. Antrasit en değerli kömür türüdür.
Fosil yakıtlar, linyit, petrol, kömür, doğalgaz, taşkömürü, bor, nükleer enerji, uranyum gibi kullanıldığında tükenebilen ve yenilenemeyen enerji kaynaklarına “tükenebilir enerji kaynakları” denir.
Güneş, su, rüzgar, dalga gibi kendileri bitmeden diğer enerji kaynaklarının üretiminde kullanılan kaynaklara yenilenebilir enerji kaynakları denilebilir.
Geçtiğimiz hafta Uluslararası Enerji Ajansı da, güneş enerjisinin en ucuz elektrik kaynağı olduğunu ve kömürün yerini devralmaya başladığını açıkladı. BNEF'in bulguları da, yenilenebilir enerjinin neden çoğu enerji piyasasında yayıldığını gösteren araştırmalara katkıda bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri