Pastörizasyon ile ambalajlı meyve suyu için sağlanan raf ömrü 12 aydır. Bu sürenin sonu, ambalaj üzerinde tavsiye edilen tüketim tarihi(TETT/best before: ay ve yıl) olarak belirtiliyor. Unutmayalım ki bu tarih, ambalaj açılmadığı sürece geçerlidir.
1 gün oda sıcaklığında soğumasını bekledikten sonra serin ve karanlık bir yerde güvenle saklayın. Tüketmek istediğinizde kavanozdan bardaklara kaşıkla aktarıp damak tadınıza göre sulandırın.
Meyve suyu, nektar ve diğerleri, etiketinde yazılı son kullanım tarihine kadar açılmadan güvenle muhafaza edilebilir. Ancak, tüketmek üzere ambalaj açıldıktan sonra kısa sürede tüketilmelidir. Bu süre, buzdolabında +4-8 ˚C de muhafaza edilmek koşuluyla 2-3 günü geçmemelidir.
Önemli besin maddeleri bakımından zengindir
Meyve ve sebze suyu konsantreleri, ilave şeker veya tuz gibi katkı maddeleri olmadan % 100 meyve veya sebzelerden yapılırsa en sağlıklıdır.
Meyve suyunun raf ömrünü uzatmak için güneş görmeyen, serin ve karanlık bir ortamda saklamak gerekir. Taze sıkılmış, ev yapımı ya da marketten aldığınız meyve sularının kapağını açtıktan sonra hava ile temasını en aza indirgemek için ağzı sıkıca kapanan bir kap içinde ve mutlaka buzdolabında saklanmalıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Ambalaj açılmadığı veya delinmediği sürece meyve suyu bozulmuyor. Ambalaj açıldığında ise, havadan mikroorganizma bulaşıyor ve meyve suyu zamanla bozuluyor. Bozulma süresi sıcaklığa göre değişiyor. Buzdolabında daha geç, oda sıcaklığında daha çabuk gerçekleşiyor.
Özel geliştirilmiş karton ambalaj, cam şişe ya da teneke kutuda, mikroorganizma bulaşmayacak şekilde ambalajlanan meyve suyu, kapağı açılmadıkça tavsiye edilen tüketim tarihine kadar bozulmaz. Ambalaj açıldığında ise, havadan bulaşacak mikro organizmalar meyve suyunun zamanla bozulmasına sebep olur.
Yumuşayan meyveleri blender ile püre haline getirin, limon suyunu ekleyin. 10 dk kaynatıp altını kapatın. Sıcakken kavanozlara doldurup hava almayacak şekilde kapatın ,ters çevirip bir gece bekletin konserve misali.
Mevsiminde hasat edilen meyveler uzun süre saklanamaz. Bu nedenle buharlaştırılır. Bu işlem sonucunda meyve suyu konsantresi elde edilir.
Tüm ailenin güvenle tüketebileceği elma suyu konsantresi sayesinde, tatlı ihtiyacınızı en sağlıklı tariflerle karşılayabilirsiniz. Yoğun kıvamı ile kolaylıkla ölçebileceğiniz, cam şişesi sayesinde sağlıkla muhafaza edebileceğiniz elma suyu organik elmaların doygun tadıyla rafine şekerin sağlıklı bir ikamesi oluyor.
Hayır, dondurmanız uygun olmaz. Vitamin kaybı olur.
Hazır meyve sularında, meyve özünün haricinde bol miktarda katkı maddesi ve meyve aroması bulunur. Bunların yanında içlerinde sofra şekeri ve fruktoz şurubu da eklenir. Bu tür kimyasalların içinde olmasıyla birlikte hazır meyve suları, meyve suyu özelliğini neredeyse kaybederler.
DİMES mevsiminde toplanan birbirinden güzel elmaları aynı evde sıkmışsınız gibi filtre etmeden hazırlar. Böylelikle, rendelenmiş elmadan gelen yoğun kıvamı ve lifli yapısı doğal olarak korunur. Türkiye'nin ilk ve tek yoğun kıvamlı ve lif kaynağı %100 elma suyudur.
Kıvamı koyulaştığında limon suyu eklenerek ocaktan indirilir. Sıcak sıcak cam kavanozlara doldurulur, kapak sıkıca kapatılır ve ters çevrilir. Soğuduktan sonra gölge bir yerde muhafaza edilir.
Suyu uçurulan ve konsantre hale getirilen ara ürüne uçurulan su miktarına eşit su eklenince buna “meyve suyu” deniliyor. * Konsantrenin sulandırılması ile elde edilen ürünün içinde yüzde 25-99 oranında meyve suyu var ise buna “meyve nektarı” deniyor.
Konsantre ürünler su veya belirlenen başka bir ürün ile çoğaltılabilen ürünlerdir Konsantre olması taşıma depolama ve birim maliyet açısından diğer bütün ürünlerden birim maliyet olarak daha uygun fiyata gelirler Taşıma ve depolaması çok daha kolay ürünlerdir.
Sağlık açısından oldukça faydalı olan elma suyu konsantresi, usulüne uygun miktarlarda gönül rahatlığıyla şeker yerine kullanılabilir. İçeriğinde yüzde yüz doğal elmadan kullandığımız konsantre, standart bir şekerin verdiği tatları verdiği gibi aynı zamanda hem sağlıklı hem de besin içeriği çok zengin bir gıdadır.
Kısaca %100 meyve suyu, içeriği tümüyle meyveden kaynaklanan ve hiçbir katkı içermeyen içecektir. Dolayısı ile etiketinde “meyve suyu” yazıyorsa, o içeceğin meyve oranı %100 olmalıdır.
Mayalı alkol (fermente alkol) doğal olarak taze meyve sularında, geçkin meyvelerde, hatta ekşi bozada kendiliğinden oluşur. Tamamen doğal bir süreçtir bu.Ama ne kadar alkol? Birada hacmen %5 civarı, şarapta %10 ila 15 olarak oluşan alkol, pastörize edilmemiş meyve suyunda %0,01 ile 0,03 arasında kendiliğinden oluşuyor.
Her kavanoz için 1 er çay bardağı tozşeker dökün ve kaynayan sıcak su ile kavanozları doldurun, kapakları sıkıca kapatın. Bir örtü üzerine ters çevirin başka bir örtü ile kapatın bir gece bu şekilde bekletin ertesi gün kapakları kontrol edin ve serin güneş görmeyen bir yerde muafaza edin.
Elma suyu konsantresi nasıl saklanır? Elma suyu iyice koyulaştığında kavanozlara bölüştürüp ağzını sıcak kapakla sıkıca kapatın ve ters koyun. Oda sıcaklığında soğumasını beklediğiniz elma özlerini soğuduktan sonra güneş almayan serin bir yere kaldırın.
Netice olarak, elde edilen meyve suyu sıkılan meyveden %5-7 azdır fakat içerdiği vitaminde hiç denecek kadar az miktarda azalmaya rastlanırken, mineral miktarında hiç azalma yoktur. 100 gram meyvenin vitamin ve mineral miktarı ne kadarsa 100 gram meyve suyununki de ona yakındır.”
Açmadan önce çalkalayınız. Açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalı ve 2 gün içerisinde tüketilmelidir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Açılmamış meyve suyu bozulur mu? Ambalaj açılmadığı veya delinmediği sürece meyve suyu bozulmuyor. Fakat ambalaj açıldığında veya delindiğinde havadan mikroorganizma bulaşıyor ve meyve suyu zamanla bozuluyor.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Paketi şişmiş olan meyve suyunu içersek ne olur? Asla, paket içerisindeki gıdada ne tip bir bakteri ürediğini bilemezsiniz; en güvenli yol böyle bir paketteki gıdayı ısıtılmış olsalar bile atmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri