Kapatma: İşlenmiş gıda teneke kutulara ya da yeni nesil poşet ambalajlara kapatılır. Isıtma: Zararlı bakterileri öldürmek ve bozulmayı önlemek için teneke kutular ısıtılır.
İngiliz The Telegraph gazetesinde yayınlanan bir habere göre, çorba, fasulye ve gazlı içecekler gibi teneke kutuda satılan yiyeceklerin taze besinlere oranla daha zararlı olduğu belirtildi. Konserve çorbalar kanser ve cinsel gelişim bozukluklarına yol açan yüksek miktarda Bisfenol-A(BPA) içeriyor.
Çevre ve sağlık örgütlerinin yaptığı yeni araştırmaya göre konserve kutularda satılan gıdalar yüksek miktarda BPA içeriyor. BPA adlı kimyasalın bazı sağlık sorunlarına yol açtığı biliniyor.
Konserve Yöntemi: Konserve yiyecekler, geleneksel olarak yiyecekleri muhafaza etme yöntemlerinden biridir. Isı uygulaması ile mikroorganizmalar, toksinler ve enzimler inaktive edilir veya yok edilir ve bu şekilde yiyeceklerdeki bozucu ve zararlı etkiler ortadan kaldırılır.
Zamanınızın kısıtlı olduğu anlarda Tat Fasulye Pilaki sayesinde yemeğiniz hazır. Sadece ısıtın ve servise sunun, afiyet olsun.
İlgili 44 soru bulundu
Hindi eti, besin değeri sebebiyle, sağlıklı bir beyaz et türü olarak öne çıkmaktadır. Ayrıca, kalorisi düşük, protein oranı yüksek, çinko açısından zengin, doymuş yağ ve toplam yağ miktarı az olduğu için, hindi eti sağlıklı beslenme için doğru bir tercihtir.
Herhangi bir şüphe unsuru varsa konserve kesinlikle tüketilmemelidir. Botulinum denilen bakterinin ortadan kalkması için de 80 derecede 10 – 30 dakika arasında pişirilmesi gereklidir” ifadelerini kullandı.
Konservenin kapağına dikkat edilmesi gerekir. Kabarma, bombeleşme varsa bu clostridium botulinum adlı bakterinin ürediğini gösterir ve asla tüketilmemelidir. Kapak eğer sızdırmışsa, küflenme varsa kesinlikle bu konservenin de tadına bile bakılmamalıdır.
Konservelerin çabuk tüketilebilmesi için çok büyük olmayan kavanozların tercih edilmesi önerilmektedir. Açılmamış konserveler ise 6 aya kadar saklanabilir. Kapağı açılmış konservenin uzun süre bekletilip tüketilmesi, bakteri oluşumunu hızlandırır ve gıda zehirlenmelerine yol açar.
Toksinli besinin tüketilmesinden yaklaşık 12-36 saat sonra kusma ve bağırsak rahatsızlıkları ile zehirlenme kendini gösterir. Karın bölgesinde hissedilen yanma ve ağrı bu hastalığın apandisit ve bağırsak düğümlenmesi gibi rahatsızlıklarla karıştırılmasına neden olur.”
Konserve yiyeceklerle ilgili sorun depolama alanından kaynaklanıyor. Hemen hemen tüm alüminyum kutular, bisfenol-A veya kısaca kansere sebep olan BPA ile kaplıdır. Domatesler ve asit oranı yüksek diğer yiyecekleri konserve kutusundan yemek çok tehlikelidir.
Mutfak kültürümüzde diğer konserveler genelde pişirilerek tüketilirken et, balık ve baklagillerin konserveleri çiğ olarak tüketilirler. Çiğ tüketilen konservelerde hastalık riski pişirilenlere oranla daha yüksektir. Konserveye alternatif olarak kullanılan bir besin saklama yöntemi ise kurutma metodudur.
Yapılan son araştırmalar, metal kutularda satılan içecekleri aşırı tüketen kişilerde kalp rahatsızlıklarına daha sık rastlandığını ortaya koydu. Sıkça tükettilen metal kutu içeceklerin içerdiği yoğun Bisphenol-A maddesi nedeni ile sağlığa zararlı olduğu ifade ediliyor.
Tencereye zeytinyağını alın ve küçük küçük doğramış olduğunuz soğanı kavurun. Salçayı ilave ederek kavurmaya devam edin, konserve malzemenin suyunu süzerek ekleyin. Yemeği baharatlarını ve yeteri kadar sıcak suyunu ekleyip pişmeye bırakın. Afiyet olsun.
Taze fasulye konserveleri, bin bir çeşit domates sosları, köz patlıcanlar ise en leziz kış hazırlıklarındandır. Bamya sevenlere ise bamyanın dondurucuya atılmış hali mutlaka tavsiye edilir. Turşu, tarhana ve erişte ise hemen ilk akla gelen kış hazırlıklarındandır.
Konservelinmiş ürünlerin vitamin ve antioksidan seviyesi, dondurulmuş sebzelere oranla daha düşüktür. Konservelinmiş ürünlerde eğer taze ürünlerdeki besin değerini, faydasını alacağınızı düşünüyorsanız, yanılırsınız. Zira konserve ürünler için genellikle katkı maddesi dahil edilmektedir.
Konserve kutusunun üst ve alt kısmına bakarak, konserve ağızlarının düz ve deforme olmadığından emin olmalısınız. Bu şekilde duran konserve kapakları, konservenin bozulmadığını size gösterir. Konserveler kaynadıktan sonra kavanozun kapağı bombeli duruyorsa pişerken hava almış olabilir.
Bozulmuş konservelerde; Kutuda oluşan gaz bombaj yapar, kutunun dış görünüşü bozulur. Kutudaki gıda ezilmiş, parçalanmış görünümdedir. Köpürme ve ekşime görülür.
Kavanozları asla yarım doldurmayın. Aksi halde kavanozda kalan hava, bakterilerin üremesine ve küf oluşmasına neden olacağından konserve kısa sürede bozulur.
Ayrıca C. botulinum sporlarının ısıya karşı dayanıklı olduğu bilinse de bakteri, sporlarının dışında anaerobik koşulda yaşa- dığından, bakterinin ancak 85°C'den yüksek koşul- larda 5 dk kaynatıldığında öldüğü bildirilmiştir [8].
1- Asitliği düşük besinlerin konservesi hazırlanırken basınçlı tencere kullanılmalıdır. 2- Kullanılmadan önce cam kavanozlar ve kapakları 15-20 dakika kaynatılarak sterilize edilmelidir. Bunun yanı sıra kavanoz kapaklarının paslı olmamasına özen gösterilmeli ve her konserve yapımında kapaklar yenilenmelidir.
Bulanık görme ve çift görme, ağız kuruluğu, konuşma ve yutkunmada zorluk çekme, kalp atımında azalma, tansiyon düşüklüğü, nefes alıp vermede zorluk, diğer kasların zayıflığı, ağrılı şişmeler, ciltte beklenmedik renk değişiklikleri, terleme bozuklukları, karın ağrısı, bulantı, kusma ve kabızlık genel belirtileri ...
Cam kavanozlar bir kez daha kaynatılarak kullanılabilir ancak kapaklar asla bir kez daha kullanılmamalıdır.
Hazırladığımız ürünlerin çok uzun süre dayanması için mutlaka kavanozların basınçlı olması gerekiyor. Basınçlı olduğu takdirde içerisine hava girmiyor, havayla teması tamamen kesildiği için de uzun süre taze kalıyor. Cam kavanozların kaynatılma işlemi de onların basınçlı hale gelmesi için oldukça önemli.
Kavanozların sığabileceği büyüklükte bir tencereye su koyun. Kavanozları tencereye koymadan önce sıcak su ile durulayın. Kavanozları su dolu tencerenin içerisine dizin. Su kaynamaya başladıktan sonra 15 dakika daha kaynatın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri