Büyük elçiler; bulundukları ülkelerde, devlet tarafından atanmış ve kendi ülkelerini temsil eden en üst seviyedeki görevlilerdir. Konsoloslar ise yine devlet tarafından atanan ve temsil sorumluluğunun yanı sıra resmi işlemleri yürütme sorumluluğu da bulunan farklı statülerdeki çalışanlardır.
Başkonsolosluklarda ve konsolosluklarda, vatandaşların resmî işlemleri yapılır. Büyükelçiliklerde ise vatandaşların değil, devletin kendisine ait işlemler gerçekleştirilir. Örneğin, New York'da Türk konsolosluğu vardır, ama büyükelçilik Washington'dadır.
Meslek memurları ile konsolosluk ve ihtisas memurlarınca diplomatik temsilciliklerde kullanılabilecek diğer unvanlar, birinci müsteşar, müsteşar, başkatip, ikinci katip, üçüncü katip ve ataşe; konsolosluk temsilciliklerinde kullanılabilecek diğer unvanlar ise başkonsolos yardımcısı, konsolos, muavin konsolos ve ...
Konsolosluk görevlileri, diplomatik temsilci değildirler. Diplomatik görev verilenler ve gittiği devlet tarafından bu sıfatla kabul edilenler haricindeki konsolosluk görevlileri, diplomatik ayrıcalıklar ve muafiyetlere sahip değildirler.
MADDE 4- (1) Cumhurbaşkanı, özel bilgi ve uzmanlık gerektiren konularda, dış ülkelerde veya uluslararası kuruluşlar nezdinde özel bir görevi ifa etmek üzere özel temsilci görevlendirebilir. Bu şekilde görevlendirileceklere Büyükelçi unvanı verilebilir. Büyükelçilik unvanı özel temsilcilik görevi müddetince devam eder.
İlgili 44 soru bulundu
Kapsamı Diplomatlar (özellikle de Büyükelçiler) görev yapmak için gittikleri ülkelerde her ne yaparlarsa yapsınlar, hatta suç dâhi işleseler, tutuklanamazlar, yargılanamazlar, sorgulanamazlar, hapse atılamazlar. İzinsiz girilemez, aranamaz. Binalar içeriden kendi ülkesinin askeri veya polisi tarafından korunur.
Daha önce de belirttiğimiz gibi büyükelçi büyükelçiliğin yöneticisidir. Yurtdışında bir Alman Büyükelçiliği'nde çalışan diğer kişilere genel olarak Diplomat denir ve bu Ankara'da da böyledir.
Daha önce Büyükelçi ve Elçi-Müsteşar unvanı almış olanlar Konsolosluk Şefi olarak atandıklarında Birinci Sınıf Başkonsolos unvanını taşırlar" olarak niteler.
Konsolos Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir? Konsolos olmak için alınması gereken dersler; İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi - Uluslararası İlişkiler bölümünde kapsamlı bir şekilde yer alır.
Konsolos olabilmek için en az üniversite mezunu olunmalı, yabancı dil bilinmeli ve 35 yaşını doldurulmamış olmalıdır. Ayrıca yüz kızartıcı suçtan hüküm giymemiş olmak ve kamu haklarından mahrum olmamak gerekmektedir. Konsoloslar, temsil ettikleri ülkenin işlemlerini, ekonomik, kültürel ve siyasi işleri yürütürler.
Dilimizde “ Konsolos köpeği” diye bir deyim vardır. Ünlü ya da zengin birinin yandaşıdır. Bu konumdan yararlanan kişidir.
Üniversite mezunu olup konsolosluk sınavını başarıyla geçen kişiler konsolos olarak çalışabilir. Konsoloslar, temsil ettikleri ülke adına vatandaşlık ve benzeri alanlardaki resmi işlemleri yapar. Ayrıca konsoloslar büyükelçilerden farklı statüye ve görevlere sahiptir.
Başkent Ankara'da 135 yerleşik büyükelçilik bulunmaktadır. İstanbul ise 73'ü başkonsolosluk, 1'i konsolosluk olmak üzere 74 diplomatik misyona ev sahipliği yapmaktadır.
a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48. maddesinde sayılan genel şartları taşımak, b) 14/09/2013 tarihi itibarıyla 35 yaşını doldurmamış olmak (14/09/1978 ve daha sonra doğmuş olmak), gerekmektedir.
Dışişleri Bakanlığına Aday Konsolosluk Ve İhtisas Memuru Alınacaktır / T.C. Dışişleri Bakanlığı I. GENEL BİLGİLER: (1) Dışişleri Bakanlığı konsolosluk ve ihtisas memurları, dış ilişkilerin yürütülmesi kapsamında görev, yetki ve sorumluluk üstlenen ve yurtdışında temsil görevi icra eden diplomatik kariyer memurlarıdır.
Büyükelçi maaşlar görev yapılan ülkenin durumuna, büyükelçinin aile ve eğitim durumuna göre değişiklik gösterir. Büyükelçi maaşları 5 ile 10 bin dolar bandındadır. Buna göre büyükelçi maaşı 30-60 bin TL arasında değişmektedir.
1) Konsolosluk binalarının dokunulmazlığı vardır.
f) Misyon şefi; diplomatik temsilciliklerin, büyükelçi, daimi temsilci, temsilci, elçi, ortaelçi, maslahatgüzar ünvanlarından birini taşıyan en üst yöneticisidir.
Dışişleri Bakanlığı Bakanlık, merkez ve yurtdışı teşkilatından oluşur. Bakanlığın yurtdışı teşkilatı, büyükelçilikler, daimi temsilcilikler, başkonsolosluklar, büyükelçilik konsolosluk şubeleri ile fahri başkonsolosluk ve fahri konsolosluklardan oluşur.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı bünyesindeki "basın müşaviri" ve "ataşe" kadroları "iletişim müşaviri" ve "iletişim ataşesi" olarak değiştirildi.
Diplomatik misyonların idari ve teknik personeli -aile üyeleri dahil- bu sözleşmede tanımlanan dokunulmazlık ve ayrıcalıklara (1961 Viyana Söz- leşmesi, m. 29-35) sahiptirler. Bunlar ayrıca kabul eden devletin cezai yargı yetkisi bakımından tam dokunulmazlığa sahiptir.
Ülkemizdeki diplomatik misyonlarda görevli personelin silah bulundurması, taşıması, ithali, ihracı ve mahallen satın alınmasında karşılıklılık ilkesi uygulanmaktadır.
Konsolosluk memurları ve konsolosluk hizmetlileri, resmi görevlerinin yerine getirilmesi sırasında işledikleri fiillerden dolayı kabul eden Devlet'in adli ve idari makamlarının yargısına tabi değildirler.
Diplomat, dış temsilcilik, dış politikayla uğraşan ve ülkesini yurt dışında temsil etmekle görevlendirilen kimsedir. Vatandaşlarının haklarına ve çıkarlarına uygun olarak yabancı devletler ve uluslararası kuruluşlarla ilişkileri yürütmek üzere Dışişleri Bakanlıklarına bağlı olarak atanan kişidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri