İlk adımda, vekalet vermek isteyen kişi, bulunduğu ülkedeki Türkiye Konsolosluğu'na başvurarak bir Noter Vekaletnamesi düzenlenmesini talep eder. Bu işlem genellikle aynı gün içerisinde tamamlanır. Daha sonra, konsolosluk tarafından düzenlenen Noter Vekaletnamesi'nin Türkiye'deki avukata ulaştırılması gerekmektedir.
Bunun için iki yol bulunmaktadır; ilki yabancı ülke vatandaşı kendisine en yakın Türk Konsolosluğuna gidebilir, ikincisi ise Türkiye'de hizmet vermekte olan herhangi bir notere başvurarak vekili olarak tayin etmek istediği avukat adına vekaletname çıkarabilirler.
Genellikle noter üzerinden yapılan vekalet işlemleri e-devlet üzerinden de hızlı bir şekilde yapılabiliyor.
Vekalet vermek istediğiniz kişinin kimlik numarasıyla ya da size göndereceği nüfus cüzdanı fotoğrafıyla notere başvuruyorsunuz. İki fotoğraf ve kimliğiniz ile noterden dilediğiniz işlem için vekaletname çıkarabilirsiniz.
Vatandaşlarımız E-Başvuru portali üzerinden istediği Noterliğe “ihtarname/ihbarname” işlem başvurusu yaparak, Noterliğe gelmeden işlem belgesini hazırlatabilmekte, hazırlanan belgeye ait Noterlik ücretinin Noterliğin IBAN adresine yatırılması sonucunda, işlem belgesi elektronik olarak imzalayabilmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Kimlik belgeleriniz ile size en yakın Türk konsolosluğuna giderek süreci başlatabilirsiniz. Öncelikle noter vasıtasıyla ülkenize ait dil ile vekalet vermelisiniz. Bu dil yaşadığınız ülkenin dili olmalıdır. Sonrasında ise konsoloslukta yeminli tercüman ile çeviri yapılarak vekalet verme işlemi tamamlanacaktır.
Noter huzurunda imzalanan sözleşme ile kişi vekil tayin edebilir. Ancak her zaman vekaletname vermek için notere gitmek gerekli değildir. Yetkilendirme ve işlem yapmak için yetki veren kişinin kimlik fotokopisi de kullanılabilir.
Noter ücretlerine yapılan % 50'lik artışın ardından Vekaletname ücreti 192 TL'den 288 TL'ye yükseldi.
Vekaletname herhangi bir şekle bağlı değildir. Ancak taraflar aralarında anlaşarak vekaletnameyi belli bir süre ile sınırlayabilirler. Taraflar arasında süre yönünden bir sınırlama yoksa vekaletin süresiz olduğu kabul edilir. Ancak Yargıtay genel vekaletname süresini on yıl olarak kabul etmektedir.
Böyle bir durumda kişi, noter huzurunda bulunamayacağından dolayı, size nüfus cüzdanının bir fotokopisini gönderebilir ya da mail yoluyla iletebilir.
Vekalet verilecek kişinin notere gelmesine gerek yoktur. Vekalet verilecek kişinin kimlik fotokopisi ile tapu satışı için vekalet verilebilir. Noter Diploma Vekaleti: Diplomanızı almasını istediğiniz arkadaşınıza vekalet vermek için arkadaşınızın nüfus cüzdanı fotokopisi ile notere gidiyorsunuz.
Öncelikle vekâlet verecek olan kişinin nüfus cüzdanı ya da pasaportunun notere sunulması gerekir. Buna ek olarak kime vekâlet verilecek ise onun adı, soyadı ve TC kimlik numarasının da notere verilmesi gerekir. İlgili bu bilgiler noter tarafından alınır ve vekâletnamede söz konusu bu bilgilere yer verilir.
Noterlik Kanunu hükümlerine göre gerçekleştirilen işlemlerin, noterlik dairesindeki asıl veya suretlerinden yahut getirilen kâğıtlardan örnek çıkartıp, ilgilisine tevdi etmek, noterlerin genel olarak yapabilecekleri işler arasında yer alır (NK m.60/5).
Büyükelçiliği, Konsoloslukları ve Konsolosluk Temsilcilikleri akademik belgeler üzerinde noter/onay işlemi yapmamaktadır.
Bir satış veya farklı bir işlem için noterler üzerinden vekalet vermek gerekebiliyor. 2023 yılında noter vekalet işlemi 192 TL'den başlıyor. Vekaletin türüne göre bu rakam değişebiliyor. Örneğin, genel vekalet verecekseniz 1.000 TL civarında ödeme yapmanız gerekiyor. Bu rakam 1900 TL'ye kadar çıkıyor.
Yurt dışından birini şikayet etmekte de aynı usul geçerlidir. Ciddi ve özel hallerde konsolosluğa gidilip bilgi ve yardım alınabilir. Bu olayda tutuklama kararı verilmez, ifade vermeniz beklenir adresinizi bildirirseniz belki savcılık konsolosluğa yazmak sureti ile sizden beyanınızın alınmasını isteyebilir.
Vekaletname herhangi bir şekle bağlı değildir. Ancak taraflar aralarında anlaşarak vekaletnameyi belli bir süre ile sınırlayabilirler. Taraflar arasında süre yönünden bir sınırlama yoksa vekaletin süresiz olduğu kabul edilir.
Avukat vekaletname ücreti: 213,30 Tl olarak belirlenmiştir. Araç alım satım vekalet ücreti: 235 TL olarak belirlenmiştir.
Vekâletname, genel ve özel olmak üzere iki türe ayrılır. Genel vekâletname birden fazla işin yapılması için verilir. Yani bir avukata veya herhangi bir vekile birden fazla konuda vekâlet verilebilir.
Bu durum sizinle avukatınız arasındaki özel borç ilişkisidir ancak her davada mahkeme davası kabul edilen avukat lehine mahkeme vekalet ücretini takdir eder ve bu ücreti davayı kaybeden taraf, kazanan tarafa öder.
İlgili kanunda düzenlenen harçlar ise 7344 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 6 Temmuz 2023 tarihinde %50 oranında arttırılmıştır. Böylece güncel olarak noterlerde düzenlenecek vekaletname ücreti 288 TL'dir.
Genel yetkili vekaletname ile kişi vekaletnamede yazılan işlemleri yapmaktadır. Genel vekaletname ile tapu da taşınmaz satışı yapma, araç alım satımı, abonelik açtırma kapatma, miras intikali, veraset ilamı çıkartma gibi işlemler yapılabilmektedir. Genel vekaletname örneği süreli ve süresiz olarak çıkarmak mümkündür.
Vekâlet, sözlü veya yazılı olarak ya da telefon, internet, faks ve benzeri iletişim araçları vasıtasıyla verilebilir. Vekil tayin edilen kişi veya kurum aldığı vekâleti gereği gibi yerine getirmelidir.
Noterlik Kanununun 87. Maddesi gereğince iki tanık bulundurulmak zorundadır. Burada okuma yazma bilmeyen kişi hazır bulundurulacak iki tanık huzurunda maksadını notere beyan edecek, noter kişinin talebini yazdıktan sonra tutanağı okuyarak imza edecektir.
Öncelikle vekâlet verecek olan kişi tarafından nüfus cüzdanı ya da pasaport sunulması gerekir. Bununla birlikte kime vekâlet verilecek ise onun adı, soyadı ve TC kimlik numarasının da verilmesi gerekir. Bu bilgiler vekâletnamede yer alacaktır. Belirtilenlerin yanı sıra 2 adet fotoğraf da sunulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri