Motorlu taşıtların sağdan gelen diğer araçlara karşı üstünlüğü bulunur. Her zaman motorsuz araçlar, motorlu araçlara yol hakkı vermek zorundadır. Tali yoldan çıkan araçların, geçiş üstünlüğü bulunmaktadır. Dönel kavşağa gelen sürücüler, kavşak içindeki araçlara geçiş hakkı vermelidir.
Kontrolsüz kavşaklarda sağdaki araçlara ilk geçiş hakkı verilmelidir. Motorsuz taşıt sürücüleri, LTT ve iş makineleri sürücüleri, motorlu araçlara ilk geçiş hakkını vermek zorundadır. Tali yoldan gelen araç sürücüleri anayoldaki araçlara ilk geçiş hakkını verirler.
Kontrolsüz kavşakta karşılaşma halinde, dönüş yapan araçlar düz giden araçlara yol vermelidir. Dönüş yönüne bakılmaksızın; traktör, iş makinesi, kamyon gibi araçlar, diğer motorlu araçlara yol vermek zorundadır. Aksine bir trafik levhası yoksa tüm araçlar rayda hareket eden araçlara yol vermek zorundadır.
Geçiş yolunda veya bölünmüş yolda seyir halinde olan araçların geçiş üstünlüğü vardır. Sağdan gelen araçların motorlu araçlara kavşaklarda yol vermesi gereklidir. Tali yoldan çıkan araçlara diğer araçlar tarafından yol verilmelidir. Döner kavşağa giren sürücüler, kavşak içinde bulunan araçlara yol vermelidir.
Kontrolsüz kavşağa yaklaşan araç sürücüleri mutlaka kavşaklarda ilk geçiş hakkına kurallarına uymalıdır. Yaya geçidinde karşıdan karşıya geçen yaya varsa ilk geçiş hakkı daima yayanındır. Geçiş yolundaki (bir mülkten çıkış yapan) araç sürücüleri ana yoldaki araç sürücülerine yol vermek zorundadır.
İlgili 37 soru bulundu
8- Kavşaklara yaklaşırken;yerleşim yerlerinde 30.yerleşim yerleri dışında150 metre mesafe içinde ve kavşaklarda şerit değiştirmeleri, 9- Araçlarının cinsine ve hızına uygun olmayan şeritten gitmeleri, 10- İşaret vermeden şerit değiştirmeleri yasaktır.
1- Sola dönüş yapmak için yolun soluna yanaşan aracın, 2- Yolu ortasından giden tramvayların, 3- Görev gereği yolun sonunda duran geçiş üstünlüğüne sahip araçların, sağından geçilebilir.
➢ Kavşağa giriş yaparken ve kavşağı terk ederken yayalara yol veriniz. ➢ Kavşağa girmek için bekleyiniz ve trafik akışında yeterli bir boşluk bulunduğunda kavşağa giriş yapınız. ➢ Kavşak içerisindeki bisikletliler dahil tüm araçlara yol veriniz. ➢ Kavşak içinde durmayınız.
Motorlu taşıtların sağdan gelen diğer araçlara karşı üstünlüğü bulunur. Her zaman motorsuz araçlar, motorlu araçlara yol hakkı vermek zorundadır. Tali yoldan çıkan araçların, geçiş üstünlüğü bulunmaktadır. Dönel kavşağa gelen sürücüler, kavşak içindeki araçlara geçiş hakkı vermelidir.
Kontrolsüz kavşaklar; birleşimdeki her yolun aynı özelikte olduğu, herhangi bir trafik işaret ve levhalarının bulunmadığı kavşaklardır. Bu kavşaklarda geçiş üstünlüğü her zaman karıştırılmakta olup, sürücülerin tedirgin olduğu kavşaklardır. Kontrolsüz kavşaklarda geçiş üstünlüğü düz giden araçlardadır.
Kontrolsüz Kavşak Levhası T-21: İleride genel geçiş önceliği kuralının yürürlükte olduğu, diğer bir ifadeyle sağdan gelmekte olan araçların ilk geçiş hakkına sahip olduğu ve hızın düşürülmesi gerektiği kontrolsüz bir kavşağa yaklaşıldığını bildirmek için kullanılır.
Trafikte geçiş üstünlüğü neye göre belirlenir? Geçiş üstünlüğü istisnalar hariç belirli sınıflardaki araçlara değil Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen tanımlamalara göre belirlenmektedir. İlerleyen kısımlarda hangi araçlara geçiş üstünlüğü verildiğine dair listeye ulaşılabilmektedir.
Olay yerinde dur levhası, dönülmez işareti gibi uyarılar varsa onlar da fotoğraflanmalı. Hangi yolda hangi aracın geçiş üstünlüğü olduğuna dair trafikte bir hiyerarşi var. Caddenin sokağa üstünlüğü var. Bulvarın da caddeye üstünlüğü var.
Sistem tamamlandığında trafiğe çıkan otobüsler, geçtikleri güzergahlarda öncelikli geçiş hakkına sahip olacaklar. Nasıl tramvay geçerken öncelik ona veriliyorsa, otobüsler buraya entegre olduğunda, onları da sinyalle öncelikli olarak geçirilecek. Aynı şekilde bu sistemi ambulanslar için yapabilir durumdayız.
1-Rampa çıkan araç inen araca yol vermelidir. Çoğu sürücü bunun tam aksini iddia eder.
Trafikte Sorumluluk Hareketi - Trafikte geçiş üstünlüğü olan araçlar sırasıyla; ambulans, itfaiye araçları, polis araçları ve sivil savunma araçlarıdır. | Facebook.
Ambulans siren çalarak bulunduğunuz şeritten geliyorsa ona yer vermek için kırmızı ışıkta geçerseniz trafik ihlali sonucu ceza yazılmayacağı olası bir durumdur. Yani ambulans bulunduğunuz şeritten siren çalarak geliyorsa ve siz ona yol vermek için kırmızı ışıkta geçiş yaparsanız ceza yazılmaz.
Şahsi aracı ile seyahat eden kişilerin herhangi bir şekilde geçiş üstünlüğünden faydalanma şansı yoktur. Ayrıca geçiş üstünlüğü ayrıcalıklı olarak tanımlanabilecek araç türlerinin yalnızca acil durumlara müdahale etmeye gittiği zamanlar için geçerlidir.
Geçiş hakkı, yayalar veya araçların o sırada yolda bulunan diğer yaya ve araçlara göre öncelikli geçiş hakkına sahip olmasına deniliyor. Her yaya veya araç trafik içindeki konumuna göre geçiş hakkına sahip olabilirken, geçiş üstünlüğüne sahip araçları bir tek Karayolları Genel Müdürlüğü belirleyebiliyor.
1- Geçme, geçilecek aracın solundaki şeritten yapılır. 2- Sol dönüş işareti verilir, geçilecek araç sürücüsü gündüz korna ile, gece seleltör ile uyarılır. 3- Geçilecek araca takip mesafesi kadar mesafe önce sol şeride geçilir. 4- Geçilen araç, geriyi görme aynasından görülünceye kadar geçiş şeridinde gidilir.
Geçme, geçilecek aracın solundaki şeritten yapılır. Geçilecek aracın sürücüsü ses ve ışık cihazları ile uyarılarak, geçerken kullanılan şeritte güvenli mesafe gidildikten sonra işaret verilip izlenecek seride girmekle tamamlanır. Araçların sağından veya banketlerden yararlanmak suretiyle geçmek yasaktır.
· Bütün Karayollarında: Karşıdan gelen trafiğe ayrılan şeride girmek, Gidişe ayrılan şeritlerden en soldaki şerit, sadece geçme ve dönme hallerinde kullandır, bu şeridi sürekli işgal etmek yasaktır.
Bunun dışında sağdan geçmek yasaktır. Sola dönmeye karar vermiş aracın sağından geçilebilir.
Teorikte trafiği sağdan akan ülkelerde tüm araçlar için sağdan geçmek yani sağlamak yasaktır. Araçların sağından, hele sağ banketten geçiş yapılamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri