Konut kredisinde tek avantaj vade süresinin uzun olması değildir. Tüketici talebi doğrultusunda taksit ödemelerini erteleyebilir ya da banka onayıyla dondurabilir.
Ekstre erteleme ile kredi kartı son dönem ekstre borcunun, en az asgari tutarının ödenmesi sonrasında kalan ertelenebilir borç tutarını işlem tarihinden itibaren aylık %3,66 faiz oranı üzerinden 3 aya kadar erteleyebilir; 12 aya kadar taksitlendirebilirsiniz.
Evini kaybetmiş vatandaşlar için ilk etapta ev sahibi olanlara 5 bin TL, kiracı olanlara 2 bin TL'lik yardımı açıklandı. BDDK kredi ödemelerine 6 ay erteleme getirdi.
Bankalar, ödemelerin gecikmesi durumunda bunu gecikme faizi olarak ödemeye dahil eder. Gecikme faizi ise yasal olarak kredi alınırken geçerli olan faiz oranının en fazla %30 yukarısında olabilir. Örneğin aylık %1 faiz ile bir kredi kullanılması halinde aylık gecikme faizi en fazla %1,30 olur.
Konut kredisi taksidinin 2 ay üst üste ödenmemesi durumunda bankaların ihtarname göndererek yasal süreci başlatma hakkı olduğunu söyleyen Barış Yılmazkaya, bankaların böyle bir durumla karşılaştıkları zaman genellikle Mortgage Yasası'nın öngördüğü şekilde yasal prosedürü uyguladıklarını ifade etti.
İlgili 26 soru bulundu
Üst üste iki kredi taksiti ödemesi yapılmaması durumunda inisiyatif tamamen bankanın elinde olsa bile yasal takip sürecinin başlaması için tüketicinin en az 90 gün süresi bulunmaktadır.
Ödeme gecikmesi Kredi Kayıt Bürosuna ulaştırılır ve geç ödeme bilgisi tüm finansal kurumlar tarafından ulaşılır hale gelir. Çoğu zaman ilk iki taksidin ödenmemesi halinde, kayıtlı adrese ihbarname ulaştırılır. İhbarnamede yazan süre bitiminde ödeme yapılmaması halinde (çoğunlukla bu süre 30 gündür) yasal süreç başlar.
Borcun tamamı muaccel hale gelir ve banka tarafından borçluya ihtarname çekilir. İhtarnamede, borcun 30 gün içerisinde ödenmesi gerektiği yer alır. Üst üste 2 taksitin ödenmemesi üzerine, verilen 30 günlük süreninde hesabı dikkate alındığında; 90 gün (3 ay) sonra yasal takip süreci başlatılır.
İhbarnamede verilen süre sonunda ödeme yapılmaması durumunda (genellikle bu süre 30 gündür) yasal süreç başlatılır. Yasal süreç başlatılması ile kredi dosyası bankanın ilgili avukatı veya bazı bankalarda takip birimlerine aktarılır ve bu süreçten sonra banka ile değil, bu birim veya avukat ile muhatap olunur.
Yukarıda belirtmiş olduğumuz kredi ödemelerinden herhangi birinin son ödeme tarihi bir gün geciktirilse bile kredi notuna “geç ödeme” olarak yansır. Kredi notunda bir geç ödeme ise kredi notunu 200 puana kadar düşürebilir. Ayrıca bankaların son ödeme günü mesai bitiminde değil, saat 24'te (gece 12'de) sona erer.
Bu durumda izlenebilecek en uygun yol; kişinin kredi başlangıç taksitlerini 3 aya kadar ertelemesi olacaktır. Ülkemizde faaliyet gösteren çoğu banka 92 güne kadar taksit erteleme imkânı tüketiciye sunabilir.
5 Ocak 2022 tarihinden itibaren, mali durumunun değerlendirme sonuçlarına dayanarak, borçlu ile mutabık kalınarak Banka tarafından belirlenen süre için kredi ödemelerinin ertelenmesi sağlanabilecektir.
Kredi kartı ekstresi, dönem içi harcama ya da taksit özelinde erteleme yapabilmek mümkündür. Söz konusu hizmetin şartları bankalara göre değişkenlik gösterir ve bazı bankalar asgari ödeme tutarı da dahil olmak üzere ekstre borcu erteleme işlemi de yapmaktadır.
Erteleme dahil ihtiyaç kredilerinde azami vade; 50.000 TL ve altındaki tutarlarda 36 ay, 50.000 TL üzeri 100.000 TL ve altındaki tutarlarda 24 ay, 100.000 TL üzerindeki tutarlarda ise 12 aydır.
Mesela sizin borcunuz karşısında alacaklı taraf icra takibi başlatsın. Eğer 10 yıl içerisinde bir işlem yapılmaz ise borcunuz düşer. Eğer ki 1 yıl içerisinde hiçbir işlem yapılmayan ve takipten düşen icra dosyası için karşı taraf yenileme başvurusu yapar ise dosya aktifleşir ve zamanaşımı süresi durur.
Ara ödeme yapmak için bankanızla iletişime geçmeniz gerekir. Ara ödemeden sonra banka, size yeni bir ödeme planı oluşturur. Konut kredisi ara ödeme hesaplamasında kalan ana paradan ödenen tutar düşülür ve ardından ceza tutarı eklenir.
Ancak bu kanun maddesi Anayasa Mahkemesince iptal edildi. Şu an banka kredi borcu nedeniyle yurt dışı yasağı uygulanmamaktadır. Daha önce çıkış yasağı konulanlar ise kaldırılmaktadır.
Böyle bir durumda bankalar, müşterilerine süre tanır. Kredi borcu yaklaşık 90 gün boyunca ödenmediği takdirde kişilere ihtarname gönderilerek yasal takip süreci başlatılır. Aynı zamanda yasal takibe ek olarak, ödenmeyen süre için banka tarafından ana para üzerinden belirli bir oranda faiz uygulanır.
Kredi kartınızın borcunun son ödeme tarihi geçtiği takdirde, ödemediğiniz her gün için gecikme ve akdi faiz ödersiniz. Söz konusu faiz günlük olarak hesaplandığından dolayı 1 günlük gecikmeler için de geçerlidir. Bu nedenle bir gün geç ödediğinizde, bir günlük gecikme ve akdi faiz ödemiş olursunuz.
Kredi Kartı Yönetmeliği'nde "Bir takvim yılı içinde asgari ödeme tutarı; toplam üç kez ödenmeyen kredi kartları nakit kullanımına, üst üste üç kez ödenmeyen kredi kartları nakit kullanımı ile mal ve hizmet alımına kapatılır." ifadesi yer alıyor.
Yeni düzenleme ile borçların takibe düşme süresi 180 güne çıktı. Ancak kredi kartı borcunu öteleyen ya da sadece asgari ücretini yatıranların nakit çekimi yapıp yapamayacağına yine bankalar karar verecek.
Evet, çekilebilir. Bu durumla ilgili herhangi bir kısıtlama yoktur. Ancak böyle bir süreçte bankaların kararını etkileyen faktörler, kredi notunuzun, gelirinizin ve borç durumunuzun onay için uygun olup olmadığıdır. Tüm bu kriterleri karşılıyorsanız iki banka da size kredi için onay verecektir.
Kredi taksitlerinizden herhangi birinin ödeme günü, kanunlarda tatil olarak kabul edilen bir güne denk gelirse, ödeme bu günü izleyen ilk iş gününde müşteri hesabından yapılacaktır.
Kredi Notu 1 Ayda Kaç Puan Yükselir? Kredi notunuzu ayda en az 100-150 puan artırmanız mümkün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri