Konya, elma, kayısı, kiraz, vişne, çilek ve ceviz üretiminde ilk 10 ilimiz arasında. Üretilen meyvelerin önemli bir bölümü iç pazarda tüketilirken, bir kısmı da ihraç ediliyor. Son verilere göre Konya'da kiraz üretimi yaklaşık 30 bin ton. Bu konuda Akşehir ve Ereğli ilçeleri Türkiye çapında önemli üretim merkezleri.
Konya ili sebze ve meyve üretiminde de ülke üretiminde önemli yere sahiptir. Havuç üretiminin % 66.20'si, vişne üretiminin % 15.51'i, kiraz üretiminin % 6.59'u, elma üretiminin % 2.58'i, çilek üretiminin ise 3.65'i Konya ilimizde gerçekleşmektedir.
Konya, Türkiye'de; buğday, şekerpancarı, kuru fasulye, havuç, tavuk yumurtası üretiminde 1. sırada yer almaktadır. Ayrıca arpa, nohut, patates, ayçiçeği ve mantar üretiminin yanı sıra et ve süt, süt ürünleri üretiminde de ilk sıralarda yer almaktadır. Dolayısı ile de bu alanlarda önde gelen bir üretim merkezidir.
Konya Orman Bölge Müdürlüğünün hudutları dahilindeki ormanları meydana getiren ağaç türleri, miktarlarına göre sırayla Karaçam, Meşe, Kızılçam, Ardıç, Sedir ve Göknar'dır.
Konya ikliminde zeytin yetiştiriciliği yapmak biraz zordur ama ev içerisinde saksıda , kapalı balkonda zeytin ağacı yetiştirebilirsiniz.
İlgili 24 soru bulundu
Bu cinse ait en çok taksonun sırası ile Isparta, Erzincan, Antalya, Artvin, Konya, Gümüşhane ve Van illerinde yetiştiği belirlenmiştir.
Türkiye'de büyük bölümü Karadeniz Bölgesi'nde yetişen ve ülkemizde en çok ihracatı yapılan tarım ürünü olan fındık, Konya'nın Kulu İlçesi'nde de yetiştirilmeye başlandı.
Konya da Armut, ayva, erik, şeftali, badem, dut ve Antepfıstığı üretimi de yapılıyor.
Konya iline ait endemik tür, Karaüşmen (Saponaria Karapinarensis) bitkisi. Eylem planının hazırlanmasına konu olana Karaüşmen (Saponaria Karapinarensis) bitkisi, Türkiye'de Konya ilinde yayılış gösteren nokta endemiği bir türdür.
Malatya ilindeki üretim, ülke genelindeki üretimin yarısına denk gelmektedir. Ankara, Elazığ, Konya ve İzmir üretimin yoğun olduğu diğer şehirlerdir.
Konya mutfağında yer alan meşhur yemekler arasında Dilber Dudağı, Etli Ekmek, Arabaşı Çorbası, Çebiç, Tirit Kebabı, Papara, Mevlana Böreği gibi farklı tatlar yer almaktadır. Konya denildiğinde ilk akla gelen yemeklerden biri Etli Ekmek'tir.
Doğrulanmış Cevap. - Konya'da yetişen ve en ünlü olan meyve Kiraz'dır. Konya sınırları içinde yetişen kirazlar doğrudan Avrupa'ya ihraç edilmektedirler. - Kirazdan farklı olarak elma, vişne, armut ve kayısı üretimi yapılmaktadır.
İlimizde 133.707 dekar alanda yeşil ve kırmızı mercimek ekim yapılmaktadır. 9.764 ton yeşil mercimek ve 6.120 ton kırmızı mercimek hasadı gerçekleşmektedir. Konya ülkede yeşil mercimek ekim alanı ve üretim miktarı bakımından 2. sırada yer almaktadır.
kuş üzümü (kişniş), çekirdeksiz gibi üzüm türleri Konya ve çevresinde en ünlü üzüm türleridir.
Yarı kurak iklimin etkisine bağlı olarak Konya'nın doğal bitki örtüsü steptir. Toprak çeşidi ise alkalen reaksiyon gösteren kahverengi topraklardır. Bu doğal ortam özelliklerine bağlı olarak sahada en fazla tahıl tarımı yapılmaktadır.
Konya başta buğday, arpa, şeker pancarı, kuru fasulye, patates, ayçiçeği, haşhaş, kimyon, aspir gibi tarla bitkileri olmak üzere çok sayıda sebze ve meyve türlerinin üretiminin gerçekleştirildiği tarım bölgesidir.
KONYA'DA BULUNAN ENDEMİK BİTKİLER BAZILARI ŞUNLARDIR:
Konya İsaurya menekşesi. Kuşkonmaz: Konya'da Konya'nın antik dönemdeki ismiyle adlandırılan Asparagus Lycaonicus (Likonya veya Konya Kuşkonmazı). Önemli bir besin maddesi olan kuşkonmaz sebzesinin ise 3 ilimizde endemik olarak bulunduğu bilinmektedir.
Kültürü ayrı tarihi ayrı zengin olan Konya, tarım açısından da en zengin kentlerden bir tanesi olarak yer alıyor. Tahıl ambarı olarak bilinen Konya'da özellikle buğday,arpa, çavdar, yulafın yanı sıra, şeker pancarı da ilk sıralarda yer alıyor.
Konya yüzölçümü bakımından da Türkiye'nin en büyük şehirleri arasında yer almaktadır. Aynı zamanda büyükşehir statüsünde yer alan Konya, Türkiye'nin ekonomik açısından en gelişmiş şehirleri arasında yer almaktadır.
Konya genelinde alternatif tarım ürünlerinin ekimini teşvik ederek ürün yelpazesini çoğaltmayı hedefleyen Konya Büyükşehir Belediyesinin, Meram Belediyesi, Akören Belediyesi ve Tarım İl Müdürlüğü ortaklığıyla Meram ve Akören'deki üreticilere dağıttığı yerli ve milli susam tohumlarının ilk hasadı gerçekleştirildi.
KONYA EREĞLİ'DE TRABZON HURMASI ( CENNET HURMASI) HÜNNAP, İNCİR KONYA EREĞLİ'DE YETİŞİYOR. - YouTube. KONYA EREĞLİ'DE TRABZON HURMASI ( CENNET HURMASI) HÜNNAP, İNCİR KONYA EREĞLİ'DE YETİŞİYOR.
Konya'nın narenciye fidanları dışında hemen hemen bütün fidanların yetişebileceği bir iklime sahip olduğunu ifade eden Şahin, “Bağdat hurması, nar, incir, zeytin, kaymak ağacı, gürnap, ahududu, böğürtlen, kestane, muşmula ve benzeri her iklime uymayan çok sayıda ağaç Konya'da yetişme imkanı bulabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri