Türkiye'nin en güzel ilçeleri yapılan bir araştırmayla belli oldu. Listede Konya'dan da bir ilçe var o ilçe Konya'nın en güzel ilçelerinden Meram. Meram son yıllarda cazibe merkezi olan ilçeler arasında yer alıyor.
Buna göre; Konya'nın en gelişmiş ilçe sıralaması da belli oldu. İlk sırada, birinci kademeye de giren Selçuklu var. Konya'nın en gelişmiş ilçeleri hangileri, 2022 verileriyle sıralama nasıl oluştu?
Konya'nın en ucuz ilçesi olarak ise; Çumra, Akşehir, Ereğli, Seydişehir ve Ilgın'ı seçtiler.
Yüzölçümü yaklaşık 4.109 km²'dir. Ayrıca Cihanbeyli yüzölçümü bakımından Türkiye' nin en büyük ilçesidir. Tuz Gölü, Cihanbeyli'nin doğusunda yurdumuzun ikinci, İç Anadolu Bölgesi'nin birinci büyüklükte gölüdür.
Çeltik, Konya ilinin bir ilçesidir. Konya il merkezine uzaklığı 220 km olup Türkiye'de il merkezine en uzak 2.(Anamur'dan sonra; 239 km) ilçe konumunda bulunmaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
Buna göre, Türkiye'nin en küçük nüfuslu ilçesi 1532 kişiyle Konya'nın Yalıhüyük ilçesi oldu. Yalıhüyük ilçesi, Konya'nın kuzeydoğusunda, Bozkır ilçesine bağlı bir belde iken 1990 yılında ilçe statüsü kazandı. İlçe, Suğla Gölü kıyısında yer almaktadır.
255 ilçe nüfusuyla Tunceli'nin önünde
Türkiye'nin 83 bin 645 kişiyle nüfusu en düşük ili olan Tunceli'den daha fazla kişinin yaşadığı ilçe sayısı ise 255 olarak kayıtlara geçti. Konya'nın Yalıhüyük ilçesi, 1532 kişiyle Türkiye'nin en küçük ilçesi oldu.
Bu ilçelerden Meram, Selçuklu ve Karatay merkez ilçelerdir.
2023 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre Konya'nın nüfusu 2.320.241 kişi olup 85.372.377 olan Türkiye nüfusunun %2,7'sini oluşturmaktadır. İller bazında kıyaslama yapıldığında Konya, Türkiye'nin 6. büyük şehridir. Yüzölçümü itibari ile ise Türkiye'nin en büyük şehridir.
İstanbul 39 ilçesi ile Türkiye'nin en fazla ilçeye sahip ilidir. 31 ilçe ile Konya en çok ilçeye sahip 2. ildir. İzmir 30 ilçe ile 3. sıradadır.
'Yaşamak ve çalışmak için en iyi şehirler' en düşük puandan yükseğe doğru sıralandı. Genel endeks puanı 48,88 olan Konya yaşamak için en iyi kentler listesinde 24. sırada yer aldı.
Fatih Sultan Mehmed, 1470'te Devletin Rumeli (Sofya), Anadolu (Kütahya), Rûm (Tokat) Eyaletlerinden sonra 4. Eyalet olarak Karaman Eyaletini, merkezi Konya şehri olmak üzere kurmuştur.
Sultan II. Mehmed Konya'yı zaptederek Karamanoğlu hakimiyetine son vermiştir. Osmanlı devrinde Konya önce Karaman Eyaletinin sonra da Konya Vilayetinin merkezi olmuştur.
Konya ili İç Anadolu bölgesinde bulunmaktadır. Konya ili Eskişehir, Afyon, Isparta, Antalya, Karaman, Mersin, Niğde, Aksaray ve Ankara illerine komşu olan bir ildir.
Toplam 31 ilçesi vardır. Konya büyükşehir nüfusu 2021 sonu itibarıyla 2.277.017 olup Türkiye'nin en kalabalık 6. ilidir.
En büyük yüzölçümüne sahip şehrimiz Konya'dır. Birçok ülkeden bile büyük olan Konya'nın yüzölçümü 40.838 kilometrekare.
Konya mutfağında yer alan meşhur yemekler arasında Dilber Dudağı, Etli Ekmek, Arabaşı Çorbası, Çebiç, Tirit Kebabı, Papara, Mevlana Böreği gibi farklı tatlar yer almaktadır. Konya denildiğinde ilk akla gelen yemeklerden biri Etli Ekmek'tir.
Kütük bilgilerine göre bir sıralama yapan TÜİK verilerine göre 1'inci sırada Şanlıurfa, 2'nci sırada Konya, 3'üncü sırada İstanbul, 4'üncü sırada Diyarbakır, 5'inci sırada Ankara, 6'ncı sırada İzmir, 7'nci sırada Samsun, 8'inci sırada Sivas, 9'uncu sırada Erzurum, 10'uncu sırada Bursa yer alıyor.
Türkiye'nin en büyük şehri Konya değil İstanbul'dur. İstanbul'un nüfusu 2023 yılı itibariyle 15 milyon 907 bin 951 kişidir. Konya'nın nüfusu ise aynı yıl itibarıyla 2 milyon 296 bin 347 kişidir. Bu durumda İstanbul'un nüfusu Konya'nın nüfusundan yaklaşık 7 kat daha fazladır.
İdari yönden, kuzeyden Ankara, batıdan Isparta, Afyonkarahisar, Eskişehir, güneyden, İçel, Karaman, Antalya, doğudan, Niğde, Aksaray illeri ile çevrilidir.
Konya'ya bağlı 32 ilçe bulunmaktadır. Bu ilçelere bağlı 168 belde ve 585 köy, 6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile mahalleye dönüştürülmüştür.
TÜRKİYE'NİN EN DÜŞÜK NÜFUSLU İLÇESİ YALIHÜYÜK OLDU
Türkiye'de 750 bin ve üzeri nüfusa sahip olan ilçe sayısı 8, 500 bin ve üzeri nüfusa sahip ilçe sayısı 27, 250 bin ve üzeri nüfusa sahip ilçe sayısı 102, 100 bin ve üzeri nüfusa sahip ilçe sayısı ise 235 oldu. 183 ilçenin nüfusu 10 bin kişinin altında kaydedildi.
Ülkedeki en fazla nüfusu barındıran il İstanbul, en az nüfusu barındıran il Bayburt'tur. Ayrıca en büyük yüzölçümüne sahip il Konya, en küçük yüzölçümüne sahip il Yalova'dır.
Asırlardır birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan İstanbul, Türkiye'nin en kalabalık nüfusa sahip şehridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri