Küresel ısınma yüzünden gün geçtikçe mevsimler kaymakta. Mevsimler olmasaydı daha çok yazın havalar soğuk kışın havalar sıcak olurdu. Güneşin ışınlarına bakan mevsimler Güneş olmasaydı daha çok kış yaşanırdı. Her şeyden önemlisi yeryüzü soğuk olduğundan insanlarda yaşayamazdı.
Mevsim, sezon ya da sürem, Dünya'nın eksen eğikliğinin etkisiyle beraber, Güneş çevresindeki yıllık hareketi sonucu Dünya üzerinde yaşanan birbirinden farklı, ortalama hava durumu koşullarında verilen isimdir. Eylüle kadar kuzey yarım küre, güneye göre Güneş'e daha dönüktür ve daha çok Güneş tarafından ısıtılır.
Kış, Dünya'nın eksen eğikliği sebebiyle her bir yarım küresinin Güneş'ten uzaklaşması sayesinde oluşur. Çeşitli kültürler, farklı tarihleri kışın başlangıcı olarak tanımlar ve bazıları hava durumuna dayalı bir tanım kullanırlar. Kuzey yarımkürede kışken, Güney yarımkürede yazdır ya da tam tersidir.
Mevsimler, ekiliptik adı verilen Dünya'nın Güneş etrafındaki yörüngesinin düzlemiyle Dünya'nın dönme ekseninin yaptığı açı sonucunda meydana gelir. Bu nedenle Dünya'nın Güneş etrafında dönerken Kuzey ve Güney Yarım Kürelerin yönelmesinde farklılıklar ortaya çıkar.
Mevsimlerin oluşma nedeni Dünya'nın yörüngesindeki hareketi sırasında Güneş'e doğru olan yöneliminin değişmesidir. Dünya'nın eksen eğikliği yaklaşık 23 derecedir ve Dünya'da mevsimlerin oluşmasında eksen eğikliğinin belirgin bir etkisi vardır.
İlgili 19 soru bulundu
Ekvatoral İklim
Ekvator'un iklim tarafında 10 ° enlemleri arasında, Okyanus Adaları'nda, Amazon Havzası'nda ve Kongo Havzası'nda görülür. Her mevsim yağışlıdır. Yıllık sıcaklık ortalaması 25-30 °C civarındadır.
Kış Mevsiminde Toplam Kaç Ay Var? Kış mevsiminde hem güney hem kuzey kürede toplam üç ay vardır. Kış mevsimi için güney yarım küre Haziran, Temmuz ve Ağustos, kuzey yarım küre ise Aralık, Ocak ve Şubat aylarından oluşur.
Yılın en sıcak mevsimi olan yaz üçüncü mevsimdir. Son mevsim olan Sonbahar ayları ise Eylül, Ekim ve Kasım'dır.
Bunun sebebi ise atmosferdeki "sera gazlarının" artmasıdır. Sera gazı emisyonlarının insan faaliyetleri ile arttığı bilinmektedir. Karbondioksit (CO 2) en önemli sera gazı olup; araç egzozlarından, ısınma amaçlı yakılan yakıtlardan, fabrika bacalarından atmosfere bırakılmaktadır.
Meteoroloji Genel Müdürlüğünün belirlemelerine göre, sanılanın aksine Türkiye'de mevsimler yer değiştirmiyor, ülkenin daha sıcak iklim kuşağına girmesi, mevsimlerin iklim özelliklerinin değişmesine neden oluyor.
Eğiklik sıfır olduğunda dönme ekseni yörünge düzlemine diktir. Bir yörünge boyunca, eğiklik genellikle önemli ölçüde değişmez ve eksenin yönü, arka plan yıldızlarına göre aynı kalır. Bir kutbun yörüngesinin bir tarafını Güneş'e doğru daha fazla yöneltmesi Dünya'daki mevsimlerin oluşma nedenidir.
İklim dünyamızın belli bir yerinde hava olaylarına bağlı olarak gerçekleşen etkilerin uzun yıllar ortalamasına dayanan durumu olup, güneşten ısı, ışık alma süresi ve dolayısıyla iklim şartlarına göre farklılık gösteren yılın dört bölümünden her birine mevsim deriz.
Meteoroloji uzmanlarına göre 2023 kışı, Türkiye için soğuk ve yağışlı geçecek. El Nino hava akımının etkili olması, yağışların artacağı yönünde sinyaller veriyor. Hem sıcak hem de kurak geçen ilkbahar ve yaz aylarının ardından gözler şimdi sonbahar ve kışa çevrildi.
İnsan vücudu ve solunum sistemleri; 65 oC sıcaklığa sınırlı bir süre, İnsan vücudu ve solunum sistemleri; 120 oC sıcaklığa 15 dakika, İnsan vücudu ve solunum sistemleri; 143 oC sıcaklığa 5 dakika, İnsan vücudu ve solunum sistemleri; 177 oC sıcaklığa ise 1 dakika dayanabilir.
İstanbul. Pasifik Okyanusu'nda meydana gelen El Nino hava olayı, öncelikle okyanuslara kıyısı olan bölgelerde, ardından dünya genelinde sıcaklık artışına neden olurken bunun tersi şeklinde nitelendirilebilecek La Nina, dünya için daha soğuk hava koşulları anlamına geliyor.
Ancak, 2023'de baharın başlangıcı 20 Mart'tır.
4 Mevsim Az Sayıda Ülkede Yaşanır
İsveç, Norveç ve Finlandiya, yazı pek yaşayamayan ülkelerdir. Buna karşılık Kolombiya, Ekvador, Kenya, Endonezya, Maldivler, Singapur ve kuzey bölümüyle Brezilya'da yalnızca yaz mevsimi yaşanır.
Birbirinden farklı hava olaylarını bir yıl içerisinde yaşadığımız bölümlere mevsim denir. Dört temel hava değişikliği ile mevsimler oluşur. Yani yıl içerisinde toplamda 4 tane mevsim vardır. Bu mevsimler yaz, sonbahar, ilkbahar ve kış olarak bilinir.
Kış gündönümü, (yaklaşık 21 Aralık), güneş ışınlarının Oğlak Dönencesi'ne dik geldiği an. Kuzey yarımkürede günler uzamaya, güney yarımkürede kısalmaya başlar. Bu tarih bazı ülkelerde kuzey yarımkürede kışın, güney yarımkürede yazın başlangıcı sayılır.
İşte, merak edilen tüm detaylar. 23 Eylül ile 21 Mart arasında güneş tersine dönmektedir. Bu aylar arasında da Türkiye'de havalar daha soğuk olur. 21 Aralık ile 20 Mart arasındaki süre Kuzey yarım kürede bulunan bölgeler için kış olarak isimlendirilir.
Sıcaklık düşük olduğundan buharlaşma ile atmosfere karışan nem azdır. Dolayısıyla yağışlar son derece az ve her zaman kar şeklindedir. Ortalama yağış yıllık 200 mm civarındadır. Bu sebeple, kutup iklimine soğuk çöl iklimi de denir.
Her iki kutup bölgesinde kışlar uzun, aşırı soğuk ve karanlık; yazlar ise sadece soğuk, kısa ve aydınlık. Ara mevsimler de var, ancak çok kısa sürüyor.
Uzun Vadeli Tahminler | Ocak 2024
Hava sıcaklığının Marmara'nın doğusu, Batı ve Orta Karadeniz ile İç Anadolu'da mevsim normallerinin 2 ila 3 derece üzerinde, diğer yerlerde ise mevsim normallerinin 1 ila 2 derece üzerinde seyredeceği beklenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri