Genel kurul kararları aleyhine dava açma hakkı, Seçme seçilme hakkı, Serbest çıkış hakkı, Hak arama ve dilekçe hakkı, Payın devri hakkı, Olumlu gelir gider farklarından pay alma hakkı, Ticari defterleri inceleme hakkı, Denetçilerin dikkatini çekme hakkı, Tasfiye artığından pay alma hakkı.
“Her ortak, kooperatifin borçlarına karşı, taahhüt ettiği pay tutarı kadar sorumludur. Kooperatiften ilişkisi kesilen ortağın sorumluluğu, ayrıldığı tarihten itibaren iki yıl devam eder. Kooperatife giren her ortak, girişinden önce doğmuş olan kooperatif borçlarından dolayı diğer ortaklar gibi sorumlu olur.”
K.'nun 29'uncu maddesiyle getirilen sorumluluk halinde ortaklar, kooperatifin borçlarından dolayı kişisel ve tüm malvarlıklarıyla sınırsız sorumlu olmaktadırlar. Alacaklılar sadece kooperatifin malvarlığına değil, ortaklarınkine de herhangi bir sınıra tabi olmaksızın başvurabilirler.
Dolayısıyla, kooperatif ile yönetim kurulu üyeleri arasındaki ilişki bir vekâlet akdi ilişkisi olduğundan dolayı sigortalı sayılmalarına imkân yoktur. Yönetim kurulu üyelerine huzur hakkı altında ödeme yapılsa dahi 4/1-a kapsamında sigortalı sayılamazlar.
Kooperatiften bağımsız bölüm alınması aidat ödenmesine engel değildir.Davalı kooperatif inşaatlarının devam ediyor olması nazara alındığında kooperatifin aidat toplaması olağandır. Daha önceki genel kurulda alınan kesin maliyet ile ilgili kararın iptal edilmiş olması da aidat toplamaya engel teşkil etmez.
İlgili 34 soru bulundu
Yönetim kurulu üyesi kooperatifin muhasebecisi sıfatıyla ek bir ücret alabilir mi? 1163 sayılı Kooperatifler Kanununun 56.maddesinde, “Yönetim kurulu üyelerine aylık ücret, huzur hakkı, risturn ve yolluk dışında hiçbir ad altında başkaca ödeme yapılamaz” hükmü yer almaktadır.
Evet. Kooperatiflerin arsa alımında dikkat etmesi gereken bir önemli konu da alacakları arsanın sadece tapu devri veya tapuya şerh verdirilecek satış vaadi sözleşmesi ile satın alınabilmesidir. Adi sözleşme veya belli bir dönem taksit ödeme sonrasında (tapuya şerh verilmeden) tapu devri yapılması mümkün değildir.
Dikkat edilmesi gereken bir nokta, sırf bir kooperatiften ev alındı diye ev sahibinin o kooperatifin bir üyesi olmadığıdır. Satın alan kişi sadece tapuda görünür. Kooperatifler ise gayrimenkulün alış ve satışını, satış vaadini ve ipotek dahil belli tapu işlemlerini tamamlar.
Maaş dışında bazı paralar aldıklarına ilişkin iddiaları da kesin bir dille yalanlayan başkan ve müdüre hanımın ifadelerine ekledikleri ayrıntılı tabloya göre, Başkan T.E'ye toplamda 1 milyon 47 bin 333 TL, Müdür A.Ö'ye ise 965 bin 866 TL maaş ödemesi yapılmış.
Bir ticaret şirketi türü olan kooperatifler vergi mükellefidirler. 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununda tanımlanan muafiyet ve istisnalardan yararlanmayan tüm kooperatifler tıpkı ticari işletmeler gibi KDV, Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Damga Vergisi mükellefidirler.
Kooperatifi temsil yetkisi yönetim kuruluna aittir. Temsil ve ilzam yetkisi ticaret sicil gazetesinde yayınlanan ilanda ve bu ilana istinaden noterlerden çıkartılan imza sirkülerinde açıklanmıştır. Kooperatiflerde Yönetim Kurulu üyelerinin tek başlarına (münferiden) temsil ve ilzam yetkisi yoktur.
Avans ve aidat vaktinde ödenmezse kiracılar tahliye, ev sahipleri ise mülkünü kaybetme riskiyle karşılaşacak! Kiracının ödenmeyen aidatlar ve diğer borçlar nedeniyle ortak yaşamın finanse edilmesi zor bir hale gelmesi durumunda, ev sahibi mülkünü kaybedebilir.
Yönetim kurulu, ana sözleşmeye uygun olarak yapılacak isteğe rağmen, bir ortağın kooperatiften istifasını kabulden kaçınacak olursa, ortak çıkma dileğini noter aracılığı ile kooperatife bildirir. Bildiri tarihinden itibaren çıkma gerçekleşir. Ortağın ölümü halinde ortaklık sıfatı ortadan kalkar.
Ortakların Bireysel Hakları:
Genel kurul kararları aleyhine dava açma hakkı, Seçme seçilme hakkı, Serbest çıkış hakkı, Hak arama ve dilekçe hakkı, Payın devri hakkı, Olumlu gelir gider farklarından pay alma hakkı, Ticari defterleri inceleme hakkı, Denetçilerin dikkatini çekme hakkı, Tasfiye artığından pay alma hakkı.
Kooperatif, insan ihtiyaçlarını karşılıklı yardımlaşma yoluyla giderilmesini sağlamak ve ortakların çıkarlarını korumak amacıyla oluşturulan ekonomik kuruluştur. Kooperatifler insanların ihtiyaçlarını karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle ve en az maliyetle karşılamak amacıyla kurulan tüzel kişilerdir.
Kooperatif ortaklığı (üyeliği); ortağın çıkması7 (ayrılması, istifası) ya da kooperatifin çıkarma kararı vermesi ile sona ermektedir.
KoopK.nun 56ncı maddesinin 6ncı fıkrasına göre kooperatiflerin ve üst kuruluşlarının (birlikler, merkez birliği ve Türkiye Milli Kooperatifler Birliği) "yönetim kurulu üyelerine genel kurulca belirlenen aylık ücret, huzur hakkı, risturn ve yolluk dışında hiç bir ad altında başkaca ödeme yapılamaz.".
Mevcut Türk Ticaret Kanununa göre yönetim kurulu üyeleri genel kurul kararıyla her zaman görevden alınabilirler. Görevden alma yetkisi kooperatif genel kurulundadır. Genel Kural olarak yönetim kurulu üyelerinin görevden alınması için, genel kurul toplantısının gündeminde ilgili bir maddenin bulunmalıdır.
Ana sözleşmede gösterilen işlerin tamamlanması ve ferdi mülkiyete geçilip konutların veya işyerlerinin ortaklar adına tescil edilmesiyle kooperatifler artık amaçlarına ulaşmış sayılacaklar ve dağılacaklar. Varlıklarını ömür boyu sürdüremeyecekler.
Ortağın ölümü ile ortaklık sıfatı sona ermekle birlikte, ana sözleşmede hüküm bulunmak koşuluyla ölen ortağın mirasçılarının kooperatifte ortak olarak kalmaları sağlanabilir (Kooperatifler Kanunu Md.14).
Kooperatifin ortakları paylarını devredebilir. Pay devri için öncelikle devreden ve devralan kişi irade beyanlarını belirten dilekçe ile yönetim kuruluna başvururlar. İrade beyanlarını inceleyen yönetim kurulu daha sonra devir işlemlerine yönelik yönetim kurulu kararı alarak devir işlemlerini başlatır.
Devir işlemini NOTERDEN BORÇSUZ olarak yapılması devir alan için gereklidir. Devir işleminin noterden yapılmasından sonra Kooperatif bürosunda ortaklık dilekçesi ve müracaat formu doldurulacaktır. Bu işlemler gerçekleştirildikten sonra Kooperatif Yönetim Kurulunun onayından sonra hisse devri gerçekleştirilecektir.
Kooperatifler tıpkı diğer ticaret şirketleri gibi banka kredisine başvurabilirler. Bunun için anasözleşmede kısıtlayıcı hüküm bulunmamalıdır ve yönetim kuruluna ilgili kredi başvuru yetkisinin verilmiş olması gerekmektedir.
Bir Kooperatif üyesi olduğunuzda hisse durumunuzu, kooperatifiniz sahip olduğu gayrimenkulü E-Devlet uygulaması üzerinden görebilirsiniz.
Kooperatif hisseli hobi bahçelerinin satışa sunulmasında herhangi bir sakınca olmadığı gibi alınmasında da sakınca bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri