Ukala sözcüğü Türk Dil Kurumu açısından, 'Kendini akıllı ve bilgili zanneden, bilmişlik taslayan kişi' olarak anlatılabilir. Aynı zamanda karşısındaki kişiyi küçük gören ve kendisini daha üstün zanneden insan tavrı olarak da söylemek mümkün.
2. Ukalâca davranış. ѻ Ukalâlık etmek (satmak, taslamak): Bilgiçlik etmek, bilir bilmez her işe karışmak: Öyle değildir o, ukalâlık etme, ben dediğimi bilirim (Burhan Felek).
[1] Kendini akıllı ve bilgili sanan, bilgiçlik taslayan kimse, bilgiç.
Gün içinde çeşitli mecralardan daha önce duyulan; ancak anlamı unutulan ya da ilk kez duyulan kelimelerle karşılaşılabiliyor.
Türkçe'de kullanılan bir çok kelime söyleyiş ve yazılış biçimlerindeki farklılıklar nedeniyle yanlış yazılır. Bu kelimelerden biri de 'ukala'dır.
İlgili 27 soru bulundu
Çok iyi anlamına gelir. Bu kelime genellikle pekala, pek ala, pek ala şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı pekala şeklinde olmalıdır.
Lakin, bir bağlaçtır, ama, ancak ve fakat anlamlarında kullanılır. Sokakta oynayabilirsin lakin akşam ezanı okunurken mutlaka eve gel. Sana tatlı getirdim lakin sen sevmezsin ama neyse yine de önüne koyuyorum. Bu geziye giderken sana da haber verirdim lakin her geziyi burnumdan getiriyorsun.
Yöresel Kelimeler Arasında Olan Zaar Kelimesinin Anlamı Nedir? Zaar kelimesinin anlamı elbette ya da kuşkusuzdur. Günümüzde en çok karşılığı olan kelime kuşkusuz ve elbette kelimesidir. Bu nedenle zaar kelimesi yerine artık daha çok elbette ve kuşkusuz zarfları kullanılmakta.
Güven ismi, Türkçe kökenli bir isim olup, güvenilirlik, emniyet ve sağlamlık anlamlarına gelmektedir.
Varoş, (Macarca: város) bir şehrin, kentin ya da kasabanın merkezin dışında, uzağında kalan mahalle, dış mahalleleri tanımlamak için kullanılan tabirdir. Kelime anlamı olarak kenar mahalle anlamına gelir.
Akıllı ve bilgili olduğunu düşünerek başkalarına hava atmaya çalışan insanlara ukala denir. Özellikle kendini böyle zanneden ve bilmişlik taslayan kişilere karşı cümle içerisinde yaygın kullanılan bir kelimedir. Arapça kökenli bir kelime olarak Türkçede yerleşik şekilde oldukça fazla değerlendirilir.
Terbiyesiz, toplum içinde, insanlara saygısızca davranan kimse anlamına gelir.
Laubali genel olarak aşırı samimi olan kişilere söylenen bir sıfattır. Bazen konuşmalarında ciddiyet olmayan, senli benli konuşan kişiler için de laubali ifadesi kullanılır.
Özgüvenin en büyük kaynağı, kendini kabullenmedir.
Kendini kabul etmek ve kendine güveni arttırmak hem düşünceleri hem de davranışları içeren bir süreçtir.
Özgüven, kendine inanma ve kendi yeteneklerine güvenme durumudur. Özgüvensiz bir kişinin, hayatta karşılaştığı zorlukların üstesinden gelmesi daha zordur. Bunun yanı sıra, özgüveni yüksek kişiler, daha mutlu ve başarılı oldukları bir yaşama sahip olurlar. Bu açıdan özgüven hayatın önemli bir parçasıdır.
Özgüveni yüksek birey, kendisiyle ilgili bazı beklentileri gerçekleşmese bile kendini kabul etmeyi ve kendisiyle ilgili olumlu düşünmeyi sürdürebilendir. İçgörüsü yüksek, yeteneklerinin ve sınırlarının farkındadır.
Zağar, dilimizde sık sık kullanılan ve bir cins çoban köpeği anlamına gelen bir kelimedir. Zağar, bir cins çoban köpeğine verilen isimlerden biridir.
Elazığ'da "eyi olur zaar" diye bir söz var, anlamı da "zamanın ne getireceği bilinmez her şey olacağına varır..." ne kadar naif değil mi?
Ellam kelimesi galiba anlamına gelmektedir. Malatya, Sivas ve Kayseri gibi şehirler de yaygın olarak cümlelerin sonunda ellam kelimesinin kullanımına rastlanır. Herhalde ve galiba anlamlarına gelen kelime tabi ki manasında da kullanılabilmektedir.
“Ama, fakat, lâkin” aynı anlama gelen bağlaçlardır. “yalnız, ancak, oysa, oysaki, halbuki, ne var ki” bağlaçları da bunlara yakın anlamlıdır. Bu bağlaçlar genellikle aralarında zıtlık bulunan iki ayrı ifadeyi veya cümleyi birbirine bağlar.
âmâ - Nişanyan Sözlük. Arapça ˁmy kökünden gelen aˁmāˀ أعماء “kör, gözleri görmeyen” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça ˁamā عما “kör idi, karanlık idi” fiilinin afˁal vezninde sıfatıdır.
(ﺯﻧﻬﺎﺭ) ünl. (Fars. zіnhār – zinhār) Sakın, aman, asla: Zinhâr ey Yûnus gördüm deme sen / Oda yakarlar gördüm diyeni (Yûnus).
Ayakaltı kelimesi bir isimdir. Gelip geçenlerin çok olduğu yer, ortalık anlamlarına gelir. Bu kelime ayak altı şekline yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı ayakaltı şeklinde olmalıdır.
Hâlâ kelimesi "şimdiye kadar, o zamana kadar, hâlen, henüz" gibi anlamlarda kullanılacaksa kelimenin doğru yazılışı şapkalı olmalıdır. Hâlâ kelimesini şapkasız kullandığınızda bu "babanın kız kardeşi anlamına gelir" yani hala olur.
8. Dış, iç, sıra sözleriyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: ahlak dışı, çağ dışı, din dışı, kanun dışı, olağan dışı, yasa dışı; ceviz içi, hafta içi, yurt içi; aklı sıra, ardı sıra, peşi sıra, yanı sıra vb.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri