Köpeğe dokunmaktan dolayı abdest bozulmaz.
Köpeğe dokunmak abdesti bozan bir durum değildir. Köpeğe dokunulduğu zaman insanların abdestinin bozulduğu ile alakalı bilgiler yanlıştır. Yalnızca şer'i deliller abdestin bozulmasına neden olmaktadır. Bu nedenle alimlere göre köpeğe ya da köpek salyasına dokunmak abdestin bozulmasına neden olmamaktadır.
Köpeğin kendisi temizdir ama salyası temiz değil. Salya yıkanmadan namaz kılınmaz. İnsanın üzerine bulaşırsa yıkanması gerekiyor.
Hanefi mezhebine göre köpeğin kuru vücudunun elbiseye temasında bir sakınca yoktur; namaza da engel değildir. Ancak Şafi mezhebine göre köpeğin değdiği her yer necistir, yıkanmadan namaz kılınmaz.
Soru: Şafi mezhebinde köpeklere dokunmak neden haramdır? el cevab: Şafii ilim adamlarına göre köpeğin salyası ve bedeni de ''necis'' tir. Bu necaset sebebiyle temizlik gerektiğinden necasetin hükmü verilerek köpeklerden uzak durulması fetvasını vermişlerdir.
İlgili 23 soru bulundu
Köpeğe veya köpeğin salyasına dokunmak, abdesti bozmaz. Çünkü abdest, şer'î bir delil gereği sâbit olduktan sonra onu, ancak şer'î bir delil ortadan kaldırır (abdesti bozar). Köpeğe veya onun salyasına dokunmanın abdesti bozduğuna dâir herhangi bir delil ise yoktur.
Efendimiz, 'Eğitilmiş köpeklerine başka köpekler karışmadığı sürece öldürürlerse öldürsünler. Sakıncası yoktur' buyurdu.
Köpeğe dokunmaktan dolayı abdest bozulmaz. Ayrıca köpeğin üzerinde necis bir şey yoksa değdiği elbise ile namaz kılınabilir.
İhtiyaç yokken evde köpek beslemek haram değildir, fakat hafif mekruhtur. Hukuk dilinde buna “tenzihi mekruh” denilir. Ancak bununla beraber köpek bulunan evde yaşanır, kılınan namazlar ve yapılan ibadetler de geçerlidir. Yeter ki kıldığımız yer veya seccade temiz olsun.
İslâm bilginleri, avlanmanın yanı sıra ihtiyaç duyulan diğer alanlarda kullanılmak üzere köpek beslenmesinin câiz olduğu, ihtiyaç olmadığı halde evde köpek beslenmesinin ise doğru olmadığı görüşündedirler.
Muhammed'in evde köpek bulundurmayı uygun görmediğini fakat evin dışında beslenebileceğini açıkladı.
Şafiiler ihtiyaç yokken köpek edinmenin haram olduğu görüşündedirler (Nevevî, Şerhu'l-Müslim, Kahire 1347-49/1929-30, X, 236). İçinde köpek bulunan eve meleklerin girmemelerinin sebebi onların pis kokmaları, pislik yemeleridir.
Mezheplere göre köpek beslemenin hükmü;
Av, ziraat ve çoban için köpek beslemek caizdir.
Bazı fıkıhçılara göre köpekler necis(pis)tir. Hanefi ve Mâlikîlere göre canlı olan her hayvan temizdir. Ona dokunan şey (insanı eli veya kumaş, bez, elbise) kirlenmez. Yalnız Hanefîler köpeğin salyasını pis sayarlar.
el Cevab: Avretin bir şekilde görülmesi sebebiyle abdest bozulmaz.
2- Bir kadın, kendi kocasını veya bir kadını çıplak görse gusül gerekmez. 3- Karı-koca oynaşırken, çıplak resme bakarken veya düşünürken mezi gelse, fakat meni gelmese gusül gerekmez.
Gecikti. Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- çok üzüldü ve dışarı çıkınca Cebrâil ile karşılaştı ve gecikmesinden şikayetçi oldu. Bunun üzerine Cebrâil –aleyhisselâm-: "Biz melekler, içinde köpek ve sûret bulunan eve girmeyiz", cevabını verdi.
Köpek beslenen eve Cebrail de dahil hiçbir melek girmez. Bunu bize peygamber efendimiz haber veriyor.
Köpeğin yaladığı elbise ile namaz kılınır mı? Köpeğin necis olan kısmı salyasıdır. Buna göre, köpeği severken tüyleri elbiseye dokunsa bu elbise ile namaz kılınabilir.
Diyanet İşleri Başkanlığı evde köpek beslemenin caiz olmadığı yönünde fetva vermektedir. Diyanet zorunlu olarak kendilerine ihtiyaç duyulması dışında evin içinde köpek beslemek caiz olmadığını belirtmiştir.
Köpek ve kadın geçerse namazı bozulur (Buhari 8/102; Hanbel 4/86).
- Mezi normal abdesti bozar mı ve elbise değiştirilmeli mi yani namaz kılınabilir mi o elbiseyle? Değerli kardeşimiz, Mezi gelirse namaz abdesti bozulur, ancak gusül abdesti bozulmaz.
Yapılan araştırmalara göre köpeklerin üzgün bir surata benzeyen bakışlarına neden olan şey göz çevresindeki kaslar. Göz çevresindeki kasların evrim geçirmesiyle tıpkı insanlar gibi sevimli ve üzgün bir görünüme sahip olabiliyorlar. Araştırmalar, köpeklerin ataları olan kurtlarda bu özelliğin olmadığını belirtiyor.
Beyin görüntüleme teknolojisi sayesinde köpeklerin birlikte yaşadıkları sahiplerini ailesi olarak gördüğü ortaya çıktı. Biz insanları ailesi gibi gören köpeklerin kendi cinsinden çok sahibine güvendiği ve sevdiği, sahiplerine oldukça düşkün oldukları açıklandı.
Bu köpeğe Al-Rakim, kratim isimleri de verilir. Aynı zamanda Hurmanın çekirdeğinin ortasındaki küçük zara da kıtmir denmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri