Yapılan bilimsel araştırmalara göre kırmızı soğan; mide, yumurtalık ve ağız kanserine karşı oldukça etkilidir. Demir yönünden zengin olan kırmızı soğan kan hücrelerini optimal tutmak için oldukça değerlidir. Sarı soğanda da demir vardır fakat kırmızı soğana göre daha az miktadır.
Kırmızı soğan, vücuttaki sağlıklı hücrelere zarar veren serbest radikalleri ortadan kaldıran antioksidan maddeleri sarı soğana göre daha fazla içerir. Bu antioksidan maddelerden bir tanesi olan 'kuersetin' kansere karşı güçlü bir koruyucudur.
Peki, bu sizin için gerçekten sağlıklı bir seçim mi? 2017 yılında yapılan ve Food Research International'da yayımlanan bir araştırmaya göre insanlardaki kanser hücrelerini yok etmede bir soğan tipi diğerlerinden çok daha etkili: Kırmızı soğan.
Özelikle kırmızı soğan, vücuttaki sağlıklı hücrelere zarar veren serbest radikalleri ortadan kaldıran antioksidan maddeleri, kuru ve beyaz soğana göre daha fazla bulundurmaktadır. Ayrıca soğanın içindeki kuarsetin, alerjik reaksiyonlara yol açan histaminin bağışıklık hücrelerinde salınımını engellemesine yardımcı olur.
Birçok çeşidi bulunan soğanın kırmızı, beyaz, sarı ve mor olmak üzere renkleri ile ayrımı yapılmaktadır. Genellikle kırmızı soğan kullanımı yemeklerde yaygın olmaktadır. Mor soğan ise daha acı ve ekşi bir soğan çeşidi olduğu için kebaplarda yahut salatalarda daha çok tercih edilmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Kırmızı soğan: Mor soğan olarak da bilinen kırmızı soğan, yemeklerin içerisine girdiğinde, piştikçe lezzetini kaybetmesi nedeniyle özellikle çiğ tüketilmesi önerilir. Yemekler ya da salatalar haricinde, az balzamik sirkeyle birlikte fırınlandığında ya da ızgara edildiğinde de daha çok lezzeti ortaya çıkar.
Bir ay boyunca her gün soğan tüketen kişilerin kemik yoğunlukları, tüketmeyenlere oranla yüzde 5 daha fazla. Anti-inflamatuar özellikleri yüksek olan soğan, kötü kolesterolü de azaltır. Düşük kolesterol seviyesi de kalp sağlığı için iyidir. Ayrıca kardiyovasküler hastalık riskini de azaltır.
Beyaz soğan
Sarı soğandan daha keskin bir lezzete sahiptir ve daha ince bir yapısı vardır. Sarı soğan gibi pişirilebilse de daha iyi doğranması gerekir.
Afrodizyak etkilidir, cinsel gücü arttırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir, vücut direncini arttırarak vücuda kuvvet verir. Zihinsel ve bedensel yorgunluğu giderir.
Aksi takdirde uykusuzluk sorununa neden olabiliyor. İşte akşam tüketildiğinde uykusuzluğa neden olan yiyecekler... Soğan, şişkinlik ve gaza sebep olmasının yanı sıra mide asidinizin artırır bu da size rahatsızlık verir. Bu yüzden akşam yemeğinde çok fazla soğan tüketmenizi önermiyoruz.
-Kırmızı Soğan İle Beyaz Soğan Farkı Nedir? Yetiştirme şartlarına göre değişse de kırmızı soğan genel olarak daha acı olmaktadır. Acılığı veren madde kapsaisin bir antioksidandır.Bilimsel çalışmalarda kırmızı soğanın beyaz soğana göre 5 – 10 kat daha fazla antioksidan içerdiği ileri sürülmektedir.
Mor soğan, dünyada üç yerde yetişiyor. İtalya'nın Sicilya Adası'nda ve Avustralya'daki iki köyün yanı sıra Kapıdağ'da. Bu soğanın pazarlamasını, tamamı kadınlardan oluşan Bereketli Eller Kooperatifi yapıyor.
Salataların ve kısırın vazgeçilmez lezzeti olan yeşil soğan, hem çiğ hem de pişirilmiş olarak tüketilebilir. Hem yeşil hem beyaz parçaları kullanılır. Özellikle yeşil kısımları sebze ya da et yemeklerinin son aşamasında eklenip o tarifin lezzetini ikiye katlıyor.
SOĞANIN ZARARLARI
Soğan bazı kişilerde tüketildiğinde mide ekşimesi ve hazımsızlığa yol açabilir. Bunun yanı sıra basur hastalığı olan kişilerde kanamanın da artmasına neden olabilir. Soğan içerisinde kükürt de bulunur. Bu yüzde aşırı tüketilmesi alerjilere yol açar ve gıda zehirlenmesiyle de sonuçlanabilir.
Lezzetli olması ile beraber sağlığı üzerinden ön plana çıkan kırmızı soğan, farklı yemek kültürleri kapsamında değerlendirilebilir. - Kan basıncını düzenleme konusunda etkilidir. - Ayrıca kanı temizler ve kanın pıhtılaşmasını önler.
Örneğin kuru soğan fazla tüketildiğinde kanamaları arttırabilir. Basur kanamaları olanlar kuru soğan tüketirken dikkatli olmalıdır. Bunun yanı sıra kuru soğanın migren ağrılarını tetikleyici etkileri olduğundan da bahsedilir. Ayrıca kuru soğan çiğ olarak tüketildiğinde midede şişkinlik ve yanma yapabilir.
290 kadın ve 118 erkek üniversite öğrencisi ile yapılan bir başka çalışmada, düzenli egzersizin cinsel istek ve performansı arttırdığını bildirmişlerdir. Bu çalışmada özellikle haftanın 2 veya 3 günü düzenli egzersiz yapan kadınların ortalamanın üzerinde cinsel istekleri olduğu ortaya konulmuştur.
Erkek sırtüstü uzanır, kadın ise sırtı erkeğe dönük bir şekilde üzerine yerleşir. Destek almak için ellerini erkeğin bacaklarına koyar ve yukarı aşağı hareket eder. Tüm kontrolün kadında olduğu bu pozisyon, kamasutranın en kolay pozisyonlarından biri.
Kırmızı soğan
Sarı sğana göre daha fazla antioksidan vardır. Antioksidan ise vücuttaki sağlıklı hücrelere zarar veren serbest radikalleri ortadan kaldırır. Kırmızı soğanda bulunan quercetin ve diğer antioksidanlar sayesinde kansere karşı koruyucu kalkandır. Kanser riskine karşı sarı soğana oranla daha koruyucudur.
Beyaz soğan
Sulu, ince katmanlı, acı ve şeker oranı düşüktür.
Sarı soğan bütün yemeklerde pişirip kullanabileceğiniz hafif tadıyla tencere yemeklerin lezzetine lezzet katmaktadır. Soğanın tadı yaptığınız yemeğin tadının önüne geçmediği gibi uygun fiyatıyla da mutfaklarda en çok kullanılan soğan çeşididir.
Soğan, her an kolaylıkla bulabileceğiniz sebzelerden biri. Aynı zamanda bir antioksidan deposu olması, oldukça sağlıklı sonuçlar almanızı sağlıyor. Pişmiş soğan ise bu noktada öne çıkıyor. Çiğ soğana oranla çok daha faydalı olan pişmiş soğan, adeta doğal bir antibiyotik görevi görüyor.
Erkeklerde dökülen saçları önlemeye yardımcı olur. Soğan suyunun içinde yüksek oranda antioksidan bulunduğu için zayıflamayı kolaylaştırır. Soğan suyu, aynı zamanda çok güçlü bir yağ yakıcıdır. Soğan suyu, çok iyi bir idrar söktürücüdür ve metabolizmayı hızlandırır.
Vücudunuzdaki bakterileri ve mikropları emer ve ayaklarınızdaki cilt çok ince olduğundan, iyi bakteri ve kimyasallar kanınızda daha hızlı emilir. Bu şekilde, soğan kanınızı da temizler. Ve tüm bunları siz uyurken yapar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri