Köpeklerde titremenin en yaygın sebepleri arasında anksiyete, ajitasyon, korku ve vücut ısısının kaybı yer alır. Köpekler genellikle bir dış uyarıcıya tepki olarak titremekle birlikte bir hastalık belirtisi, acı hissi veya zehirlenme de söz konusu olabilir.
Köpeğim titriyor dediğiniz noktada buna neden olan diğer etkenlerden bazıları da; aşırı ağrı yaşaması, kan şekerinin azalması ya da zehirlenme gibi durumlardır. Eğer titreme süresi uzamışsa bu takiben salya artışı varsa ve üzerine kusma da eklenmişse hiç zaman kaybetmeden veterinerin kapısını çalmalısınız.
Titreme, üşüyen köpeklerde en yaygın görülen belirtidir. Köpeklerin soğukta titremelerinin nedeni vücut sıcaklıklarını artırmak istemeleridir. Titreme korku, stres ve rüya görme gibi farklı nedenlerle de görülebileceği için köpeklerin bulundukları şartların doğru değerlendirilmesi gerekir.
Belirtiler iki haftalıkken ortaya çıkabilir ve titreme, denge sorunları ve yürümeyi içerebilir. Bunların dışında yavru köpeklerde stres, korku, heyecan, üşüme veya yüksek ateş gibi daha masum sebepler de yavru köpeklerde titremeye neden olabilir.
- Alt tüy yapısı kalın ve sağlam olan ırklara göre kısa ve tek katman tüy yapısına sahip olan köpekler daha kolay üşürler. - Yavru ve yaşlı olan köpekler, genç ve olgun olanlara göre soğuğa daha dayanıksızdır. - Yetersiz ve az beslenen köpekler daha çok üşürler.
İlgili 30 soru bulundu
Üşüyen köpek nasıl yatar sorusunun yanıtı da bu belirti gizliliğidir. Köpekler üşüdüğünde kıvrılarak yatma eğiliminde olurlar. Üşüyen köpekler patilerini mümkün olduğunca zemine değdirmek istemezler. Yürümeye çalıştıkları için soğuk havalarda köpekler biraz daha dengesiz hareket ederler” dedi.
Köpeğiniz üşüdüğünde de titrer, sızlar veya hareketlerinde yavaşlama olursa bu davranışları üşüdükleri anlamına gelebilir. Eğer sizin köpeğinizde de bu belirtiler var ise onu en kısa zamanda sıcak bir yere götürmeniz, hatta battaniye veya köpek kıyafeti ile de vücudunu hızla ısıtmaya yardımcı olmalısınız.
Köpeklerin kasları ve yağları onları ısısını koruyacak bir şekilde evrimleşmiştir. Bu sebepten dolayı özellikle soğuk ortamlarda köpekler titreme yaşar. Bu durum soğuğa karşı köpeklerin vücudunu vermiş olduğu doğal bir tepki olarak öne çıkar. Köpeklerin büyük bir çoğunluğunda genel olarak araba fobisi ortaya çıkar.
Minik dostunuzda ateşin en önemli belirtisi iştahsızlık ve halsizliktir, burunda kuruluk vardır, kuyruğu ve kulakları geriye doğru düşer. Sürekli serin bir yer ararlar. Kulaklar, patiler, koltukaltı ve karın gibi tüy yoğunluğunun az olduğu bölgelerden çıplak elle ateş hissedilebilir.
Heyecan, stres, fiziksel yorgunluk, kan şekeri düşüklüğü, aşırı kafein alımı, ruhsal hastalıklar ellerde titreme nedeni olabilir ancak parkinson, epilepsi, Multipl skleroz, beyin damar tıkanıklığı gibi ciddi ve kronik nörolojik hastalıklar elde titreme şeklinde belirti gösterebilmektedir.
Parasetamol, aspirin, advil zehirlenmeleri ne yazık ki çokça görülmektedir. Evcil hayvanların ve insanların vücutları farklı yaşam formları olması nedeniyle aynı ilaçları kullanmaları sakıncalıdır. Böbrek ve mideyi etkileyen bu ilaçlar kan dolaşımını etkileyerek, kalp sorunlarının baş göstermesine neden olabilir.
Köpeklerde Ateş Belirtileri
Yorgunluk, titreme, iştah kaybı, kalp ritminin yükselmesi, dehidrasyon, nefes alıp vermenin hızlanması, kusma, öksürme ya da burundan akıntı gelmesi bu belirtilerden bazılarıdır.
Özellikle clostridium perfringens tip C türü enfeksiyonlar ve clostridium septicum yani maginant ödem küçükbaş hayvanlarda titreme ile semptom veriyor. Bunun yanında scrapie hastalığı, kazıma hastalığı olarak da bilinir, kuzularda bakır eksikliği ile beraber titreme ve ayakları tutamama sorunlarına neden oluyor.
Köpek zehirlenmesi semptomları arasında kusma, ishal, huzursuzluk, iştahsızlık, aşırı salya, titreme, kasılma, bayılma ve solunum problemleri bulunur. Şayet köpeğiniz zehirlenme belirtileri gösteriyorsa, ilk olarak veterinerinizi arayın ve durumu belirtin. Veterineriniz size doğru bilgiyle yönlendirme sağlayacaktır.
Vücutta gözlemlenen titremeler; yorgunluk, stres, B12 vitamin eksikliği, kan şekeri düşüklüğü, fazla kafein tüketimi, heyecan, korku, öfke, tiroit fonksiyon bozukluğu, insülin direnci, parkinson hastalığı, multipl skleroz gibi pek çok problemin belirtisi olabilmektedir. Titremelerin nedeni tam olarak bilinmemektedir.
Köpekler uykudan uyandıktan sonra vücutlarını esnetirken bir yandan silkelenebilir. Bu, köpeğin vücudunu canlandırmak ve hareket etmeye hazırlanmak için yaptığı bir harekettir. Yani köpeklerin uyandıktan hemen sonra silkelenmesi güne başlama hazırlığı olarak düşünülebilir.
Karprofen, koksib, meloksikam veya graipirant içerikli steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar köpeklerin kullanıma uygundur. Steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar artrit, yaralanma veya ameliyat geçiren köpeklerde iltihaplanmayı ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olan ağrı kesicilerdir.
Hayvan psikiyatristleri ise her 5 köpekten 1'inde anksiyete problemi olduğunu söylüyor. Aşırı uyanıklık, huzursuzluk saldırgan davranış, havlama, uluma ve nefes nefese kalma belirtileri, anksiyete sebebi olarak gösteriliyor. Çözümü ise köpeklerin duyduğu ilgi ihtiyacının giderilmesi.
Köpeklerde Epilepsinin Klinik Belirtileri
Generalize nöbetler daha yaygındır ve genellikle boyun ve bacaklarda sertleşme, tökezleme ve düşme, kontrol edilemeyen çiğneme, salya akması, uzuvların kürek çekmesi, mesane kontrolünün kaybı, dışkılama, ses çıkarma ve şiddetli sarsılma ve titreme ile karakterizedir.
Solunum yolu, mide-bağırsak ve idrar yolu enfeksiyonları, menenjit, hipotiroidi, romatolojik hastalıklar, kansızlık, vitamin ve mineral eksiklikleri, kalp-damar hastalıkları, diyabet, böbrek hastalıkları ve hipotermi üşüme hissi oluşturabilir.
Soğuk Hava ve Titreme İlişkisi
Titreme, soğuk havalarda ya da ortamlarda vücut ısısını artırmak ve hipotermiyi önlemek için tetiklenebilen istemsiz bir tepkidir. Söz konusu soğuk hava olduğunda köpekler de insanlardan farklı değil. Hava soğuksa, tıpkı bizim gibi onlar da üşür ve titrerler.
Bol Bol Sıvı Takviyesi Yapın
Bazı köpekler su içme konusunda ekstra tembel olduğu için sağlıklı zamanlarında da su içmesi konusunda onu teşvik edin. Bu üşütme sonrası toparlanması ve iç organlarının faaliyetlerini daha sağlıklı yürütebilmesi açısından son derece faydalı bir eylemdir.
-6 derece'ye yakın veya altındaki sıcaklıklarda, köpeğiniz donma veya hipotermiye maruz kalabilir. Donma, köpeğinizin üzerinde buz topları oluştuğunda meydana gelir ve bu, hemen tedavi edilmezse hasara neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri