Köpeklerin yediği ot ayrıkotudur, yabancı literatüre köpek çimi olarak geçmiş olan bu bitkiye aslında gözümüz çok aşınadır fakat ot diyip geçeriz. Köpek iç güdüsel olarak bu bitkiyi tanır ve özellikle de sindirim sorunu ya da idrar yolları ile ilgili bir problemi varsa bu bitkiyi yer.
Köpeklerin ot yemesi ve sonrasında da kusması, kendilerini iyi hissetmek adına yaptıkları içgüdüsel bir eylem olarak nitelendirilebilir. Bazı köpeklerin bağırsak parazitleri olduğunda ya da mideleri ağrıdığında daha sık ot yedikleri bilinmektedir.
Her ne kadar doğal bir davranış olsa da köpeklerde ot yeme davranışının engellenmesi önerilir. Bunun temel nedeni ise otlarda bulunan kimyasallar, parazitler ve bakterilerdir.
Çimenler ve otlar köpeklerin boğazını ve mide astarını gıdıklar bu da onların kusmalarına yardım eder. Kusmak da köpekleri rahatlatır. Yani köpeklerin çimen yemesinin sebeplerinden biri de mide sorunları, gaz veya karın ağrısını gidermek için olabilir.
Özellikleri : Diüretik / idrar söktürücü, depüratif / kanı temizleyici, sedatif / gevşetici, ekspektonan / balgam söktürücü, antifebril / ateş düşürücü, antihelmintik / bağırsak kurtlarını düşürücü, koleretik / safra akımını sağlayıcı. Faydaları : İltihaplı hastalıklarda rahatlatıcı ve ferahlatıcı olarak kullanılır.
İlgili 16 soru bulundu
Ayrık otu içinde barındırdığı şeker, potasyum, demir, mineral, A ve B vitaminleri sebebi ile besin değeri olarak oldukça yüksektir. Bu sebeple hayvanlarda yem olarak kullanılır. Bunun haricinde insanlar da çay olarak köklerini kullanmaktadır.
SUPER GALLANT® ile en iyi ve kesin netice yabancı otların 15-20 cm boyunda, 5-6 yapraklı devresinde kullanıldığında alınır. İlk uygulamadan 20-25 gün sonra aynı dozda yapılan ikinci uygulama ile tarlada yeni çimlenen yabancı otlar da kontrol edilir. Köpek dişi ayrığı ve ayrık otu mücadelesinde tek uygulama yeterlidir.
Bu açıklamaya göre, köpekler mide ve bağırsaklarla ilgili birçok hastalıktan muzdariptirler, uzun otları az çiğneyerek yerler kusmaya neden olurlar ve bu rahatlamalarını sağlar.
İçgüdüsel davranış
Bu çim yeme türünün, köpeğin kendisini rahatsız eden bir şey yuttuktan sonra, kasıtlı olarak yapılan içgüdüsel bir kusmayı başlatma girişimi olduğu düşünülmektedir. Kendilerini kusturmak için yiyen köpekler, çoğunlukla çimi mümkün olduğunca çabuk, hatta çok az çiğneyerek yutar.
Çim yeme davranışı, köpeklerin midelerini tahriş edebilir. Çimler, köpeklerin midesinde birikerek, midenin şişmesine ve rahatsızlık hissine neden olabilir. Bu nedenle, köpeklerin aşırı miktarda çim yemesi, mide sorunlarına yol açabilir.
Yetişkin köpekler için önerilen beslenme programı günde iki kez. Önceden belirlenmiş köpek maması hacmi iki eşit parçaya bölünmeli ve 8 - 12 saat arayla beslenmelidir. İdeal yetişkin bakım ağırlığını korumak için köpek maması miktarı gerektiği gibi ayarlanmalı.
Evinize her döndüğünüzde sizi sevgiyle karşılayan, heyecandan çılgına dönen ve bazen de çişini yapan bir dostunuz varsa büyük bir sevgiyle karşı karşıya olduğunuzu bilmelisiniz. Sizi karşılarken köpeklerin kuyruk sallaması, zıplaması ve hatta oyuncaklarını getirmeleri onun sizi sevdiğinin en bariz göstergelerindendir.
-Sade ve doğal yoğurt, köpekler için genel olarak güvenlidir. Yoğurt, sevimli dostlarınızın bağırsak sağlığı için faydalı probiyotikler içerirken aynı zamanda protein ve kalsiyum besin değerleri bulunmaktadır. Bazı yoğurtlar tatlandırıcı ya da şeker içerdiği için köpeklere verilmeden önce muhakkak içeriği okunmalıdır.
Karın ağrısı: Şişkinlikle ilişkili ağrı nedeniyle, köpeğiniz sızlanıyor veya uluyor olabilir, rahatlamakta veya uzanmakta zorlanabilir ve sık sık ayakta durabilir veya yeniden konumlandırılabilir. Köpeğinizin sırtının kambur olduğu da görünebilir. Hızlanma ve huzursuzluk genellikle en erken belirtilerden biridir.
Köpeklerin incir yaprağı yemesi biraz enteresan gelebilir, fakat bazı köpekler yaprakları çiğneme eğiliminde bulunabilir. Bunun sebebi, bitkilerin lif yapısı ve besin maddeleri açısından zengin olmasıdır ve köpeklerin doğal olarak farklı bitkileri tüketerek besin gereksinimlerini karşılamaya çalışmasıdır.
Araştırmacılara göre evcil köpeklerin kemik kemirip et yemekten hoşlanmalarının nedeni bu şekilde evrilmiş olmaları. Munoz-Doran ''Köpekler en mükemmel şekilde et yiyebilecek ve birşeyler kemirebilecek şekilde evrilmiş. Bunları yapmakta çok yetenekliler ve bu yeteneklerini kullanmak istiyorlar'' dedi.
9) ÇOK MİKTARDA VE HIZLI MAMA TÜKETİMİ: Aç kalmış ya da obur köpeklerde birden çok miktarda besinin hızlı tüketilmesi de sindirim sisteminin kusma refleksini uyarabilir. Ayrıca ani mama formülasyon değişimleri de köpeğin kusmasına neden olabilir.
Köpeklerin gözünde bulunan iki koni hücresi sadece mavi ve sarı rengi algılamalarını sağlamaktadır. Yeşil ve kırmızı renkler köpeklerde hiç yoktur. Bu noktada "Köpekler renkleri nasıl görür?" sorusunun cevabı köpekler mavi ve sarı rengi görebilir olmaktadır. Işık algısında ise bir değişiklik yoktur.
Köpek retinasında ise yalnızca 2 adet kon hücresi vardır. Hal böyle olunca da köpekler; kırmızı-yeşili ayırt edemeyen renk körü bir insan gibi görürler. Renk körü insanlar için de geçerli olan yaygın inanışın tersine, köpeklerin dünyayı siyah beyaz görmez. Sadece kımızı ve yeşili ayırt edemezler.
İnsanlar aydınlıkta net görecek şekilde, köpekler ise loş ve karanlıkta net görecek şekilde yaratılmıştır. Gözün retina (sinir) tabakasında loş ışıkta gören ve harekete duyarlı “rod” hücreleri ile renge ve detaya duyarlı kon hücreleri vardır.
Ayrık otu her bahar çıkar; onu sabırlı ve düzenli bir şekilde temizlemek gerekir (Termodinamiğin ikinci yasası uyarınca; kontrolsüz bırakılan her düzen önce bozulur, ardından kaosa sürüklenir). Farklı çim türleri vardır. Özellikleri öğrenilip çim türüne uygun şekilde davranılmazsa istenen sonuca ulaşılamaz.
Ayrık bitkisi ülkemiz çayır-mera alanlarında, kurak ve dağlık bölgelerde doğal olarak yetişmektedir. Tarımsal üretimde ise otlak ayrığı, mavi ayrık ve yüksek otlak ayrığı ülkemizde yetiştiriciliği yapılan en önemli ayrık türleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri