Göz temizleme işlemi veteriner hekimin tavsiyesi dışındaki hiçbir materyal, ilaç, göz damlası ya da solüsyonla yapılmamalıdır. Köpeğinizin gözünü sadece kaynamış ve soğutulmuş ılık suyu gazlı beze dökerek yapmalısınız. Doğrudan musluk suyu ile ya da soğuk suyla bu işlemi yapmayın.
Köpeklerde gözyaşı lekeleri alerjenlerden ve iritanlardan kaynaklanıyorsa bunların belirlenmesi, antihistaminlerin kullanılması ve maruziyetin azaltılması ile sorun giderilebilir. Gözyaşı lekelerinin nedeni sağlıksız beslenme veya stres ise doğru mama kullanımı ve stres azaltıcı önlemlerle sorun hafifletilebilir.
Ayrıca köpeğinizi dumanlı ortamlardan uzaklaştırmanız da şarttır. Daha sonra köpeğinizin gözlerine elle temas etmeden steril bir pamuk ya da gazlı beze kaynamış soğumuş su dökerek çapakları temizleyebilirsiniz. Ya da bu işlem için köpeklere özel göz temizleme mendili kullanabilirsiniz.
Göz banyosu için yapılması gerekenler son derece basittir, göz paletlerine veya çok derin olmayan bir kahve fincanına kaynatılmış su koyun daha sonra oda sıcaklığına gelene kadar beklettiğiniz suyu gözünüzün içerisinde biriken toz ve benzeri ne varsa gözlerinizi açıp kapatarak temizleyin.
Köpeklerde konjunktivit, antibiyotik ilaçlar ile tedavi edilebilmektedir. Ayrıca antibiyotik kremler de tedavi için kullanılabilmektedir. Eğer konjunktivit sonucunda göz kapaklarında ya da kirpik köklerinde bazı anormallikler meydana geldiğinde konjunktivit tedavisi için de düzeltme ameliyatı gerekebilmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Göz iltihabı için en iyi tedavi yöntemleri arasında çay gelmektedir. Özellikle poşet çay ile birlikte göz bölgesini silerek göz iltihabından kurtulabilirsiniz. Göz sağlığı için akla ilk gelen yöntemler arasında gösterilen çay göz çevresinin iltihap iyileşme sürecini hızlandırmaktadır.
Gözlerin besini: Gözlerin A,B,C vitaminlerine, minerallere gereksinimi var. Gözlerin canlı olması için kanın temiz olması gerekir. Bu nedenle kanı temizleyen sebze ve meyve sularını ihmal etmemeli. Sebze suları içinde gözlere en yararlı olanı havuç suyudur.
Acilen laktatlı ringer ile ringer laktat bulunamazsa serum fizyolojik ya da çeşme suyu ile en az 20 dakika yıkanır. Yıkama hasta yatarken göze sürekli serum damlatma ile de yapılabilir. Her bir göz için en az 1 Litre sıvı kullanılır.
Göz temizliği yapmak için çeşitli malzemeler kullanılabilir. Pamuklu pedler veya yumuşak bezler, göz çevresindeki kirleri ve makyaj kalıntılarını temizlemek için kullanılan en yaygın malzemelerdir. Göz çevresini temizlemek için özellikle göz bölgesine uygun olan bir temizleyici seçmek göz sağlığı açısından önemlidir.
Papatya suyu damlatılmış bir sünger yardımıyla göz kenarları temizlenerek enfeksiyon riskini azaltabilirsiniz. Bal ve su kombinasyonu gözlerdeki akıntı veya herhangi bir göz enfeksiyonu için oldukça faydalıdır. Bal ve suyu karıştırıp gözlere nazikçe uygulayarak çapağın temizleyebilirsiniz.
Çapaklanma olan göze iyi geldiği bilinen yöntemlerden biri de göze sıcak kompres uygulanmasıdır. Sıcak kompres ile gözdeki kaşıntı gibi genel semptomlarını iyileştirilebilir. Bunun yanı sıra çapaklanma veya diğer göz problemleri yaşamamak için göz hijyenine dikkat etmek gerekir.
Köpeklerin göz kenarlarında oluşan kahverengi ve kırmızımsı lekelerin temizlenmesi için günde birkaç defa gözyaşı izi çıkartıcı, göz temizleme mendili, gözyaşı lekesi damlası gibi bakım ürünlerinin kullanılması tavsiye edilir.
Köpeklerde göz çapaklanmasının nedeni, göze toz kaçması, alerjik durumlar, köpeğin bulunduğu yerin kirli olması ya da bazı hastalıkların belirtisi olabilmektedir. Belirtileri göz çapaklanması olan hastalıklar kuru göz, katarakt, konjonktivit, gençlik hastalığı, göz nezlesi ve glokomdur.
Köpeğinizi yıkarken öncelikle köpeğinizin tüyleri uzunsa tüylerini nazikçe tarayın. Ardından köpek şampuanını ılık su ile tüylerine yedirin. Köpeğinizi yıkarken, 10-15 dakika boyunca masaj yapabilirsiniz. Köpek yıkama eldivenleri masaj için oldukça işinize yarayacaktır.
Virüs kaynaklı olduğu için net bir tedavi yöntemi yoktur. Bu nedenle, iyileşme sağlanması için destekleyici tedaviler uygulanmalıdır. Bunun yanında, aşı uygulanabilir. Köpekler yavru döneminden itibaren çeşitli viral hastalıklara karşı olmaları gerekir.
Gözlerinizde kaşıntı, kuruma, iltihaplanma, çapaklanma gibi problemler yaşıyorsanız sallama çay poşetlerini ya da çaya batırdığınız pamukları göz kapaklarınızın üzerinde 10 dakika kadar bekletin.
Halk arasında deniz suyunun göze faydalı olduğu yönünde yanlış bir inanış olduğunu aktaran Kılıç, “Denizin doğallığına kapılıp su altına gözünüzü açmayın. Sanılanın aksine deniz tuzu göze faydalı değil, aksine gözü kurutur, kızarıklık, yanma batmaya ve enfeksiyon kapmasına neden olabilir.
Kimyasal yanıklı hasta ile karşılaşıldığında yapılması gereken ilk iş gözün derhal serum fizyolojik veya içilebilecek nitelikte temiz su ile yıkanmasıdır.
Tedavi edilmesi ise; antibiyotik, kortizon içeren damla tedavisi uygulanır. Korneada beyaz benekler şeklinde ortaya çıkan virüs bulaşması belirtisidir. Virüs ilerlerse uzun süreç yaşanmasına neden olabilir. Basit mikrop kapmalarda; ballı su, papatya suyu, gibi bitkisel sularla kompres yapmak iyi gelebilir.
Siyah çay, salatalık gibi ürünler ile gözlere kompres yapılarak gözleri dinlendirmek mümkündür. Soğuk suya batırılmış ıslak havlu ya da bez ile de gözler dinlendirilebilir. Papatya çayı içmek ise vücudu sakinleştirdiği gibi gözlerin de dinlenmesine yardımcı olacaktır.
A vitamini içeren havuç, ıspanak, tatlı patates, marul, pırasa ve maydanoz gibi bitkisel gıdalar ile ton balığı, somon balığı, keçi sütü, inek sütü, yumurta ile ciğer gibi hayvansal gıdalar görme keskinliğini koruyor. Bu besinleri de düzenli olarak yemeniz göz sağlığınız için önemli.
Endoftalmi antifungal ve antibiyotik ilaçlar ile tedavi edilir. Enfeksiyona neden olan mikroorganizmanın türüne göre uygun antibiyotik tedavisine başlanır. Şiddetli göz iltihabı ve ağrı varlığında steroid tedavisi başlanabilir. Görüşü zayıf hastalara kortikosteroid verilebilir.
Yaygın bakteriyel göz enfeksiyonlarının tedavisi mümkündür ve bu amaçla reçeteli antibiyotikli göz damlaları veya merhemler kullanılır ve kompres uygulaması yapılır. Çoğu yaygın viral göz enfeksiyonu kendiliğinden geçer. Ağır viral göz enfeksiyonlarında ise antiviral göz damlası verilebilir.
Gözlerde çapaklanma, göz kuruluğu sonrası görülen bir belirti olabilir. Diğer faktörler: Hava kirliliği, sigara dumanı, yabancı madde teması, klimalar ve rüzgar gibi çevresel faktörler de göz çapaklanmasının nedenleri arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri